Η συνέντευξη για μία θέση εργασίας είναι απίστευτα σημαντική, καθώς από εκεί θα κριθεί το αν θα πάρεις την θέση ή όχι, ή έστω αν θα θελήσουν να σε ξανά δουν για να μάθουν ακόμη περισσότερα για εσένα.
Άρα όπως καταλαβαίνεις ο χειρότερος σύμβουλος που θα μπορούσες να έχεις εκείνη την στιγμή είναι το άγχος, η ένταση, αλλά και τα νεύρα. Τι να κάνεις όμως όταν έχεις συνηθίσει να σε κυριεύει το άγχος; Μα φυσικά να προετοιμαστείς καταλλήλως!
Υπάρχουν 8 πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις που γίνονται σχεδόν σε όλες τις συνεντεύξεις και φροντίσαμε να τις συγκεντρώσουμε, δίνοντας σου και την κατάλληλη απάντηση για την καθεμία. Πάμε λοιπόν να τις δούμε;
Δες επίσης: 24 Ερωτήσεις που κάνει η Apple στις συνεντεύξεις της!
Συνηθισμένες ερωτήσεις που κάνουν στις συνεντεύξεις και οι απαντήσεις τους
“Πες μου για τον εαυτό σου”
Έτσι ξεκινούν σχεδόν όλοι και ενώ φαινομενικά είναι μια πολύ απλή και ασφαλής ερώτηση, είναι τόσο γενική που μπορεί να ξεφύγεις από το θέμα της συνέντευξης.
Γι’ αυτό θα πρέπει να ξέρεις τι θέλεις να πεις και ο λόγος σου να διαρκέσει περίπου 30 δευτερόλεπτα, αναφέροντας το τι έχεις σπουδάσει ή που έχεις εργαστεί, με τι είσαι παθιασμένος και τι είναι αυτό που ψάχνεις.
“Ποια είναι η μεγαλύτερη αδυναμία (μειονέκτημα) σου;”
Το κλασικό που λένε οι περισσότεροι είναι ότι είναι τελειομανείς και θέλουν να τα κάνουν όλα άψογα. Φυσικά όμως αυτό το κόλπο του να παίρνεις ένα προτέρημα και να το παρουσιάζεις σαν μειονέκτημα το γνωρίζουν ήδη οι επιχειρήσεις.
Είναι προτιμότερο λοιπόν να είσαι ειλικρινής, προσπαθώντας όμως να δείξεις ότι προσπαθείς να βελτιωθείς. Για παράδειγμα η έλλειψη εμπειρίας είναι κάτι συνηθισμένο στις μέρες μας, αφού το αναφέρεις όμως μπορείς να πεις ότι είσαι διατεθειμένος να μάθεις όσο το δυνατόν περισσότερα γίνεται.
“Γιατί ΔΕΝ θα έπρεπε να σε προσλάβουμε;”
Η αλήθεια είναι πως συνήθως η ερώτηση είναι γιατί να σε προσλάβουμε, υπάρχουν όμως αρκετοί που την κάνουν έτσι για να δουν αν μπορείς να ανταπεξέλθεις σε μια ξαφνική ερώτηση.
Δεν θα πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να αγχωθείς καθώς και εδώ η απάντηση είναι εύκολη. Ή θα απαντήσεις όπως και στην προηγούμενη ερώτηση ή θα πεις ότι θα προτιμούσες να μιλήσεις για τα θετικά σου στοιχεία και το πώς θα μπορούσες να βοηθήσεις την εταιρεία. Και όλα αυτά πάντα με ήρεμο και ευγενικό τρόπο.
“Τι θα κάνεις αν δεν πάρεις την θέση;”
Εδώ θα πρέπει να δείξεις ότι έχεις και ένα Plan B στο μυαλό σου και δεν σκοπεύεις να το βάλεις κάτω μέχρι να βρεις την θέση που σου ταιριάζει. Στην ουσία αυτό που θέλουν να δουν είναι την υπομονή και την επιμονή σου.
“Πόσο καιρό σκοπεύεις να μείνεις;”
Τώρα όπως καταλαβαίνεις δεν περιμένουν από εσένα να τους πεις μια συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά να δουν αν είσαι διατεθειμένος να μείνεις ή αν το βλέπεις σαν κάτι πολύ προσωρινό.
Και ποια είναι η καλύτερη απάντηση; Ότι σκοπεύεις να μείνεις όσο είσαι δεσμευμένος από το συμβόλαιο σου και παραγωγικός στη δουλειά σου.
“Γιατί έφυγες από την προηγούμενη δουλειά σου;”
Και πάλι με αυτή την ερώτηση θέλουν να δουν αν είσαι τύπος που κάθεται αρκετά σε μία επιχείρηση προσπαθώντας για το καλύτερο ή αν αλλάζεις συνέχεια δουλειές. Επιπλέον εδώ κρίνουν και τον χαρακτήρα σου, καθώς δεν θα πρέπει με τίποτα να μιλήσεις αρνητικά για το προηγούμενο αφεντικό σου.
Ξέρεις η πρώτη σκέψη θα είναι ότι θα λες τα ίδια και για εκείνους αργότερα. Αντ’ αυτού μπορείς να πεις ότι θέλεις να εξελιχθείς και να εξερευνήσεις νέες ευκαιρίες για την καριέρα σου.
“Τι θα σε έκανε να παραιτηθείς από μια εταιρεία;”
Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο που ενώ προσπαθείς ακόμη να πάρεις την θέση σε ρωτάνε γιατί θα έφευγες, αλλά αυτό δείχνει μια οργανωμένη και σοβαρή επιχείρηση που θέλεις να γνωρίζει εξ αρχής τα πάντα.
Μπορείς να αυτοσχεδιάσεις, αρκεί να μην αναφέρεις τα χρήματα τουλάχιστον όχι έτσι. Μπορείς να πεις ότι θα έφευγες αν ήσουν σε μια εταιρεία που δεν εκτιμάει τα ταλέντα και την προσπάθεια και δεν σου αφήνει περιθώρια εξέλιξης, καθώς δεν υπάρχει περαιτέρω εκπαίδευση!
“Έχεις κάποια ερώτηση για εμένα;”
Τέλος, με αυτή την ερώτηση κλείνουν όλες οι συνεντεύξεις και δεν θα πρέπει η απάντηση σου να είναι ένα απλό όχι. Μπορείς να ρωτήσεις διάφορα πράγματα για να δείξεις ότι ενδιαφέρεσαι πραγματικά, όπως για παράδειγμα το ποιος θα είναι ο ρόλος σου και πως θα μπορούσε η θέση σου να βοηθήσει στην ανάπτυξη της εταιρείας.
Επιπλέον, θα μπορούσες να ρωτήσεις γιατί είναι ελεύθερη η συγκεκριμένη θέση και ποια είναι η κουλτούρα της εταιρείας.