Νευριάζεις πολύ εύκολα και ενώ προσπαθείς να διαχειριστείς τον θυμό σου δεν καταφέρνεις απολύτως τίποτα; Δυστυχώς, η διάθεση που κυριαρχεί στην συναισθηματική μας ζωή, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα γονίδια μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι για να διαμορφώσουμε μόνοι μας την προσωπικότητα μας.
Όσο για τον θυμό τώρα, είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα, ακριβώς όπως είναι και η ευτυχία αλλά και τη θλίψη, οπότε δεν υπάρχει τρόπος που να σε κάνει να μην θυμώσεις ποτέ ξανά. Υπάρχουν όμως μερικές συμβουλές, τις οποίες μπορείς να ακολουθήσεις, ώστε να καταφέρεις να κρατήσεις την ψυχραιμία σου την κρίσιμη στιγμή!
Πως να ελέγξεις τον θυμό σου και να ηρεμήσεις!
1. Σκέψου πριν μιλήσεις
Όταν μιλάς εν θερμώ, το πιο συνηθισμένο είναι να πεις κάτι επάνω στα νεύρα σου, χωρίς να το έχεις σκεφτεί πρώτα, το οποίο θα μετανιώσεις αργότερα. Αντί όμως να κάνεις βιαστικές κινήσεις, το προτιμότερο είναι να πάρεις λίγο χρόνο, ώστε να μπορέσεις να σκεφτείς καλύτερα και να δώσεις και στον συνομιλητή σου τον χρόνο να κάνει το ίδιο.
2. Η ενσυναίσθηση θα σε βοηθήσει να μην θυμώνεις εύκολα
Ο καλύτερος τρόπος είναι η ενσυναίσθηση, δηλαδή να μπούμε στην θέση του άλλου και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε γιατί μας συμπεριφέρθηκε τόσο αρνητικά.
Για παράδειγμα, αν ένας σερβιτόρος στην καφετέρια μας μιλήσει κάπως απότομα, να σκεφτούμε ότι ίσως είναι επειδή εργάζεται όρθιος πολλές ώρες κι έχει συναντήσει πολλούς “περίεργους” πελάτες, οι οποίοι τον έχουν κουράσει σωματικά και πνευματικά και γι αυτό αντιδρά τόσο απότομα.
Σε όλους μας έχει τύχει μια τέτοια μέρα, στην οποία άλλοι μας έχουν προκαλέσει τα νεύρα και ξεσπάμε σε λάθος ανθρώπους, οι οποίοι ίσως μας νοιάζονται κι άλας περισσότερο από τους υπόλοιπους.
3. Ανέφερε την ενόχληση σου αμέσως με τον σωστό τρόπο
Ένας καλός τρόπος για μην ξεκινήσεις καθόλου τις αρνητικές σκέψεις είναι να αναφέρεις αμέσως την ενόχληση σου στον άνθρωπο που στην προκάλεσε, ρίχνοντας την ευθύνη στο πρόβλημα και όχι στον άνθρωπο.
Υπάρχουν 2 τρόποι με τους οποίους μπορείς να το πετύχεις αυτό:
1ος τρόπος. Πρέπει να αναφέρεις το πως νιώθεις όταν γίνετε μια συγκεκριμένη πράξη… Για παράδειγμα.
Σωστός τρόπος: Νιώθω ότι δεν με σέβεσαι όταν μου μιλάς άσχημα (κάνεις επίθεση στο πρόβλημα).
Λάθος τρόπος: Πάντα μου μιλάς άσχημα γιατί είσαι άξεστος και δεν έχεις τρόπους ( κάνεις επίθεση στον άνθρωπο, αυτός σκέφτεται πως να απαντήσει στην επίθεση σου, οπότε σταματάει να σε ακούει).
2ος τρόπος. Μπορούμε να του αναφέρουμε τι μας πείραξε δημιουργώντας του “τύψεις” με την ευγένεια μας και δείχνοντας του ότι εν μέρει τον καταλαβαίνουμε… Για παράδειγμα “Δεν ξέρω για ποιο λόγο μου μιλάτε τόσο απότομα ή με τόσο έντονο τόνο, αλλά μάλλον θα έχετε κάποιο πολύ σοβαρό λόγο για να το κάνετε”.
4. Μην κάνεις θυμωμένες σκέψεις για να ηρεμήσεις γρήγορα
Έρευνες έχουν δείξει ότι όσο συνεχίζουμε τις αρνητικές σκέψεις μας, ο θυμός μας γίνετε μεγαλύτερος, οπότε αμέσως πρέπει να βρούμε και να αντικαταστήσουμε τις αρνητικές μας σκέψεις με κάποιες θετικές σκέψεις. Με την ενσυναισθηση που αναλύσαμε πιο πάνω μπορείς εύκολα να επιβληθείς στις αρνητικές σου σκέψεις.
Με το να κάνεις σκέψεις του τύπου “Δεν είναι δίκαιο” ή “Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν τέτοιοι συνάδελφοι” μόνο χειρότερα μπορείς να τα κάνεις τα πράγματα μέσα στο μυαλό σου, μιας και θα σε κρατήσει συγκεντρωμένο στα πράγματα που σε βγάζουν εκτός εαυτού. Χωρίς αυτού του είδους τις άχρηστες σκέψεις θα μπορέσεις να ηρεμήσεις πιο εύκολα.
Προσπάθησε να αποφύγεις το να χρησιμοποιήσεις τις λέξεις:
πάντα (πχ. Κάνει πάντα τα ίδια)
ποτέ ( πχ. Ποτέ δεν με ακούει.)
πρέπει ή δεν πρέπει ( πχ. Έτσι πρέπει να γίνονται τα πράγματα)
θα έπρεπε ή δεν θα έπρεπε ( πχ. Δεν θα έπρεπε να αργεί να έρθει)
οφείλει ( πχ. Οφείλει να μου ζητήσει συγνώμη)
είναι άδικο (πχ. Είναι άδικο να τα κάνω όλα εγώ)
5. Να αναπνέεις αργά
Η εκπνοή σου θα πρέπει να διαρκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι η εισπνοή σου και θα πρέπει να χαλαρώνεις καθώς εκπνέεις. Αυτό θα είναι αρκετά αποτελεσματικό, καθώς όταν νιώθουμε θυμό, αυτόματα κάνουμε περισσότερες εισπνοές από ότι εκπνοές, ανεβάζοντας την πίεση μας. Οπότε έτσι, θα καταφέρεις να κρατήσεις την ηρεμία σου.
6. Γυμνάσου
Η σωματική άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις το στρες που σου προκαλεί ο θυμός, ξεσπώντας με την γυμναστική και αδειάζοντας το κεφάλι σου από τα προβλήματα. Τις περισσότερες φορές ένα γρήγορο περπάτημα ή τρέξιμο, ή ακόμη και οποιοδήποτε άθλημα, μπορούν να σε βοηθήσουν να μειώσεις την αίσθηση του θυμού σου.
7. Βρες τις πιθανές λύσεις
Αντί να εστιάζεις σε αυτό που σε έκανε να βγεις εκτός εαυτού, είναι προτιμότερο στο να επικεντρωθείς στο να βρεις την ή τις λύσεις του προβλήματος σου. Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι ο θυμός δεν θα σε βοηθήσει να διορθώσεις τίποτε απολύτως και παρά μόνο να τα κάνει χειρότερα.
8. Μάθε να συγχωρείς
Η συγχώρεση είναι αρετή και δεν το λένε τυχαία αυτό. Τα θετικά συναισθήματα θα πρέπει να έχουν την κυρίαρχη θέση, τόσο στην καρδιά όσο και στο μυαλό σου, για να μπορέσεις να βρεις τον εαυτό σου, τον οποίο ίσως ήσουν έτοιμος να χάσεις από την πικρία και την αίσθηση της αδικίας.
Εξάλλου, δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό το να περιμένεις από τους άλλους να συμπεριφέρονται κάθε φορά με τον τρόπο που θέλεις ή που θεωρείς εσύ σωστό. Μάθε να συγχωρείς και να έχεις ενσυναίσθηση, για να κάνουν και οι άλλοι το ίδιο όταν είσαι εσύ κάπου λάθος.
9. Μην ασκείς κριτική στον άλλο
Μην κάνεις κρητική στον άλλον και μην του ρίχνεις ευθύνες, αν δεν θέλεις να αυξήσεις την ένταση. Απλά, περιέγραψε το πρόβλημα, δείχνοντας σεβασμό και όντας πολύ συγκεκριμένος σε αυτά που λες, μιλώντας για τον εαυτό σου. Για παράδειγμα, είναι προτιμότερο να πεις, “Εκνευρίζομαι όταν δεν συζητάμε και ακολουθεί ο καθένας μας άλλο δρόμο” από το να πεις “Πάντα κάνεις το δικό σου χωρίς να με ρωτάς”.
10. Χρησιμοποίησε το χιούμορ σου
Χρησιμοποίησε το χιούμορ σου για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις ότι σε κάνει να θυμώνεις. Είναι προτιμότερο να δείχνεις και να είσαι διασκεδαστικός, παρά διαρκώς με νεύρα. Απέφυγε όμως τον σαρκασμό, μιας και μπορεί να βλάψει τα συναισθήματα του άλλου και να έχεις χειρότερα αποτελέσματα και από το να έλεγες ξεκάθαρα όσα σκέφτηκες το πρώτο λεπτό.
11. Κάνε ασκήσεις χαλάρωσης
Μπορείς είτε να ρωτήσεις κάποιον ειδικό είτε πιο απλά να ψάξεις στο Internet. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι για να χαλαρώσεις. Μία από αυτές περιλαμβάνει το να παίρνεις βαθιές αναπνοές, ενώ έχεις μια χαλαρωτική σκηνή στο μυαλό σου, ή επαναλαμβάνοντας μια κατευναστική λέξη ή φράση, όπως είναι το ηρέμησε.
Μπορείς επίσης να ακούσεις χαλαρωτική μουσική και να γράψεις τους στόχους και τα όνειρα σου σε ένα χαρτί. Κάνε οτιδήποτε θα διώξεις τις αρνητικές σκέψεις!
12. Μάθε να ζητάς βοήθεια
Το να βρεις τρόπο να ελέγξεις τον θυμό σου είναι μια πρόκληση και δεν είναι απαραίτητο ότι θα τα καταφέρεις μόνος σου. Εάν λοιπόν, ο θυμός σου μοιάζει να είναι εκτός ελέγχου τις περισσότερες αν όχι όλες τις φορές, με αποτέλεσμα να κάνεις πράγματα για τα οποία μετανιώνεις μετά ή ακόμη χειρότερα, βλάπτεις τους γύρω σου, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ζητήσεις την βοήθεια ενός ειδικού.