Όλοι έχουμε ακούσει τον όρο τοξική σχέση. Τι είναι όμως η τοξική σχέση και πως μπορούμε να την τελειώσουμε; Σίγουρα έχεις βρεθεί σε μια σχέση στην οποία κάθε φορά που βλέπεις το νούμερο της να εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού σου αισθάνεσαι έναν κόμπο στο στομάχι.
Το seχ μαζί της είναι από τα καλύτερα που έχεις ζήσει κι έτσι αρχίζεις να της στέλνεις μηνύματα σε περίεργες ώρες αλλά αυτή αρχίζει να μην σου απαντάει. Παρόλα αυτά εσύ της δίνεις πολλές ευκαιρίες για να επανορθώσει μιας και όταν συναντιέστε περνάτε πραγματικά καλά!
Αυτή η κατάσταση, όμως, μπορεί να συνεχίζει για εβδομάδες ή ακόμη και μήνες – κάθε φορά που απαντάει στα μηνύματα σου νιώθεις να πετάς στα ουράνια και όταν είναι απόμακρη ταράζεσαι αλλά δεν έχεις και τη δύναμη να τελειώσεις την σχέση μαζί της.
Έχεις σίγουρα καταλάβεις ότι βρίσκεσαι σε μια τοξική σχέση. Μην απελπίζεσαι. Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις για να τερματίσεις μια τέτοια σχέση.
Τοξική σχέση και τρόποι αντιμετώπισης
1. Αναγνώριση της τοξικής σχέσης
Όταν αισθάνεσαι ότι κοντά της δεν είσαι ο εαυτός σου και όταν νιώθεις εξαντλημένος ενώ είσαι μαζί της ή μετά από ένα ραντεβού σας ή ακόμη κι όταν περιμένεις απάντηση της. Αν λοιπόν νιώθεις να χάνεις τον εαυτό σου σε αυτή την σχέση και νιώθεις παράλληλα και την ενέργεια σου να εξαντλείται, τότε θα σε συμβούλευα να αποδεχτείς τα σημάδια και να αποφασίσεις να προχωρήσεις.
2. Κράτησε αρχείο
Κράτα αρχείο καταγράφοντας τους τρόπους με τους οποίους σε έχει απογοητεύσει καθώς και όλες τις φορές που δεν έχεις αισθανθείς χαρούμενος όταν βρίσκεσαι μαζί της. Αυτό σίγουρα θα σε βοηθήσει να καταλάβεις ότι κάτι συμβαίνει.
3. Αναγνώρισε τις ανταμοιβές που σου προσφέρει μια τοξική σχέση
Αν δεν υπήρχε ανταμοιβή, θα συνέχιζες μια τέτοια σχέση; Πιστεύω όχι! Δες λοιπόν τι σου προσφέρει αυτή η σχέση. Σε κάνει να αισθάνεσαι δυνατός; Σε στηρίζει οικονομικά ή μήπως σε βοηθάει στο να μη νιώθεις μοναξιά;
4. Σταμάτα τις δικαιολογίες
Πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι βρίσκεσαι σε μια ιστορία την οποία έχεις επινοήσει εσύ ο ίδιος και μόνο εσύ μπορείς να την τερματίσεις. Σταμάτα λοιπόν να δικαιολογείς αυτή την συμπεριφορά.
5. Ξεκαθάρισε τις βλέψεις σου για αυτή την σχέση
Προσπάθησε να συμπληρώσεις τις παρακάτω προτάσεις για να μπορέσεις να καθορίσεις τι θέλεις:
Αυτό που έχω με την___ είναι…
Όταν είμαι με την___ θέλω να αισθάνομαι…
Η___ δίνει στη ζωή μου…
Εγώ της προσφέρω…
Όσο πιο ξεκάθαρες είναι οι απαντήσεις σου, τόσο πιο εύκολα θα αναγνωρίσεις αν η σχέση σου είναι τοξική.
6. Συζήτησε
Δημιούργησε ένα περιβάλλον χωρίς παρεμβολές (πρόσωπο με πρόσωπο ή ακόμη και μέσω Skype) και μπες κατευθείαν στο θέμα που σε ενδιαφέρει. Συζήτησε για το πως αισθάνεσαι και όχι για το τι κάνεις λάθος. Ξεκαθάρισε τι θέλεις από τη σχέση σας ώστε να αλλάξεις ή, αν χρειαστεί, να τελειώσεις αυτή τη σχέση.
7. Κλάψε για το τέλος της σχέσης σου
Αν η σχέση σου τελειώσει μετά από τη συζήτηση που κάνατε οι δυο σας, τότε αφιέρωσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου για να το ξεπεράσεις. Μπορείς να αισθανθείς ότι θέλεις και να θρηνήσεις για το τέλος της σχέσης σου όπως εσύ θέλεις.
8. Σημείωσε το τι έμαθες από αυτή την εμπειρία
Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να αξιολογήσεις τι έγινε και τι έμαθες.
9. Γέμισε το κενό σου με αισιόδοξους ανθρώπους & διάφορες δραστηριότητες
Πρέπει να καταλάβεις ότι ήρθε η ώρα να αναζωπυρώσεις τις υπόλοιπες σχέσεις σου και να κάνεις πράγματα που σε ωφελούν.
10. Αγάπησε τον εαυτό σου
Είναι καιρός να αναγνωρίσεις ότι είσαι σημαντικός και ότι σου αξίζει να ζήσεις ευτυχισμένος. Όλοι έχουμε το δικαίωμα να ζήσουμε τη ζωή μας στο έπακρο. Όταν μας περιτριγυρίζουν χαρούμενοι και αισιόδοξοι άνθρωποι, θα έχουμε κι εμείς μια χαρούμενη και αισιόδοξη ζωή.
Αν κάποιος σε εμποδίζει να το ζήσεις αυτό, τότε καλό θα ήταν να τον απομακρύνεις από τη ζωή σου. Αντικατέστησε τον με κάποιον ή κάτι που σε κάνει να αισθάνεσαι υπέροχα.