Η καριέρα είναι ένα πράγμα που το κάνουμε όλοι μας, για το περισσότερο χρονικό διάστημα της ζωής μας. Είναι πηγή εσόδων. Δυστυχώς τις περισσότερες φορές, λόγω ανάγκης ή πίεσης από τον κοινωνικό περίγυρο, ακολουθούμε καριέρες που δεν μας ικανοποιούν στο έπακρο. Και καταλήγουμε να κάνουμε πράγματα και δουλειές που δεν μας αρέσουν, πράγμα που έχει σοβαρή επίπτωση στην ψυχολογία μας. Παρακάτω, σου παρουσιάζουμε τρόπος με τους οποίους θα μπορέσεις να βρεις μια εργασία που θα είναι που θα σε ωφελήσει και ψυχικά αλλά κυρίως οικονομικά!
1. Να γνωρίζεις τις ικανότητές σου
Πριν ακόμα ξεκινήσεις μια καριέρα, πρέπει οπωσδήποτε να «ψαχτείς» μέσα σου. Θέλουμε να πούμε να γνωρίζεις τις ικανότητές σου. Όταν θα το καταφέρεις αυτό, πρέπει να βάλεις σε πρώτη γραμμή τι επιθυμείς από μια δουλειά. Ο συχνότερος λόγος που οι εργαζόμενοι νιώθουν ανεπαρκείς για οποιαδήποτε εργασία είναι η αγνόηση των επιθυμιών τους. Κάτι τέτοιο, έχει τεράστιες επιπτώσεις στην ψυχολογία.
Πώς θα το καταφέρεις αυτό; Μην μπεις στην διαδικασία να κάτσεις και να σημειώσεις όλα αυτά που σου αρέσουν. Κάποια από αυτά, μπορεί και να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η καλύτερη ώρα για να σκεφτείς τέτοιου είδους πράγματα είναι όταν κάνεις κάποια διαδικασία που δεν θα έχει σχέση με αυτό, όπως είναι το καθάρισμα, το μαγείρεμα, η σωματική άσκηση κλπ. Κάνοντας κάποια κίνηση όταν πραγματοποιείς νοητικές εργασίες, βοηθάει το μυαλό σου να συγκεντρωθεί πιο καλά!
Δες επίσης: 10 Επαγγέλματα που μπορείς να κάνεις από το σπίτι!
2. Επικεντρώσου στην χρηματική απόδοση
Όταν ολοκληρώσεις με επιτυχία το πρώτο βήμα, συνέχεια έχει να σκεφτείς και να υπολογίσεις πόσο καλή θα είναι η επίπτωση στο πορτοφόλι σου. Όχι, δεν είναι ματεριαλιστικό αυτό που λέμε, είναι καθαρά ρεαλιστικό. Καλώς ή κακώς, πρέπει να έχουμε κάποιους πόρους για να πορευθούμε στην ζωή μας. Πώς αλλιώς θα πληρώσεις για το μοδάτο σου παντελόνι, το υπέροχο πουκάμισό σου, τα φανταχτερά ρολόγια ή κινητά τηλέφωνα; Οι εποχές που πληρώνανε σε είδος οι άνθρωποι έχουν περάσει προ πολλού.
Δες επίσης: Πως να βγάλεις 500 ευρώ το μήνα από το Upwork.com
3. Ζήτα συμβουλή από έμπειρους
Εννοούμε αναζήτηση συμβουλής από κάποιον που ξέρει τα πράγματα «εκ των έσω». Για παράδειγμα: θέλεις να ακολουθήσεις έναν κλάδο. Οποιονδήποτε, δεν έχει σημασία. Τις περισσότερες φορές έχουμε λανθασμένη ιδέα για κάτι που μας ενδιαφέρει. Για τον λόγο αυτό, ζητώντας και λαμβάνοντας συμβουλές από άνθρωπο που δουλεύει στον τομέα που ονειρεύεσαι να εργαστείς, είναι μια πολύ σοφή κίνηση. Κυρίως, αν από αυτά που μαθαίνεις δεν ανταποκρίνονται με τις επιθυμίες σου, θα μπορέσεις να ελιχθείς πιο γρήγορα και να κάνεις τα κατάλληλα κουμάντα.
Δες επίσης: 5 Πράγματα που δεν κάνει ποτέ ένας επαγγελματίας
4 . Ενίσχυσε τις ικανότητές σου
Τα πράγματα που απολαμβάνεις να κάνεις δεν είναι απαραίτητο να είναι αυτά πάνω στα οποία είσαι ο καλύτερος. Παρόλα αυτά, κρίνεται απαραίτητο να δουλέψεις τις όποιες ικανότητες που διαθέτεις. Αν δεν είσαι σίγουρος για αυτές, μια πολύ καλή λύση είναι να ασχοληθείς με τον εθελοντισμό ή να κάνεις κάποιου είδους πρακτική άσκηση σε κάποιο τομέα, κυρίως σε αυτόν που σε ενδιαφέρει.
Με την πρόοδο της τεχνολογίας και ιδιαίτερα λόγω της πανδημίας, το ίντερνετ είναι γεμάτο από μαθήματα ή σεμινάρια σε ό,τι τομέα μπορείς να φανταστείς. Σίγουρα θα υπάρχει κάτι που θα σου αρέσει ή τραβήξει την προσοχή σου.
Δες επίσης: 4 Σεμινάρια για να βγάλεις χρήματα άμεσα!
5 . Έσω έτοιμος!
Αυτό είναι το τελευταίο στάδιο. Έχεις αποκτήσει γνώθι σεαυτόν και γνωρίζεις τους στόχους σου διότι είναι πιο ξεκάθαροι. Ανανέωσε και εμπλούτισε το βιογραφικό σου και τους λογαριασμούς σου στα κοινωνικά δίκτυα – είναι στρατηγικής σημασίας κίνηση για να αρχίσουν να φαίνονται οι ενισχυμένες γνώσεις και εμπειρίες σου.
Όσο πιο προσεγμένη είναι η εικόνα που προβάλεις, τόσο περισσότερη εκτίμηση θα έχεις από τυχόν εταιρίες που θα θέλουν να σε προσλάβουν. Να θυμάσαι: ζούμε σε μια χρονική περίοδο που το ηλεκτρονικό μας «αποτύπωμα» λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν.