Οι σημαντικές αποφάσεις που χρειάζεται να πάρουμε για την επαγγελματική μας σταδιοδρομία τις περισσότερες φορές είναι δύσκολες. Συνήθως πρόκειται για αποφάσεις οι οποίες θα αλλάξουν ριζικά την καθημερινότητα σου και τη ζωή σου. Μπορεί για παράδειγμα να αναρωτιέσαι αν πρέπει να δεχτείς μια προαγωγή και να μετακομίσεις σε μια νέα πόλη ή να αλλάξεις τομέα απασχόλησης.
Το δύσκολο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι δεν υπάρχει μια ξεκάθαρα σωστή απόφαση. Συνεπώς πώς μπορείς να ξέρεις ότι πήρες τη πιο σωστή για εσένα απόφαση και πως κινείσαι προς τη σωστή για εσένα κατεύθυνση; Παρακάτω θα βρεις μερικές συμβουλές για σωστές επαγγελματικές αποφάσεις που θα σε βοηθήσουν να αποφύγεις μια λάθος απόφαση.
Πως να παίρνεις σωστές επαγγελματικές αποφάσεις!
Σιγουρέψου για τα κίνητρα σου
Είναι σημαντικό να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου πάνω στο γιατί θα ήθελες να κάνεις την αλλαγή αυτή. Μήπως το πιο βαθύ σου κίνητρο είναι να κάνεις κάποιον να ζηλέψει ή θέλεις να φανείς καλύτερος από κάποιον άλλο; Ίσως θέλεις να αλλάξεις καριέρα για να ευχαριστήσεις την οικογένεια σου που δεν είναι πολύ δεκτικοί στις μέχρι τώρα αποφάσεις σου. Γενικότερα, αν συνειδητοποιήσεις ότι υπάρχει κάποιος άλλος που εμπλέκεται στη διαδικασία της απόφασης τότε τα κίνητρα σου δεν είναι σωστά.
Δες ακόμα: Γιατί η συναισθηματική νοημοσύνη είναι απαραίτητη για την επαγγελματική σου επιτυχία!
Μη κάνεις δημοσκοπήσεις
Απέφυγε τη διαδικασία της δημοσκόπησης για την απόφαση σου. Σίγουρα θα συμβουλευτείς τα άτομα που εμπιστεύεσαι περισσότερο για την απόφαση σου αυτή ωστόσο είναι σημαντικό το γιατί το κάνεις. Μη ψάχνεις για μια εξωτερική επιβεβαίωση για την απόφαση σου ούτε κάποιον για να του επιρρίψεις τις ευθύνες σε περίπτωση που μετανοιώσεις την απόφαση σου. Μάθε να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου και ανέλαβε πλήρως την ευθύνη της απόφασης. Με το τρόπο αυτό διασφαλίζεις ότι θα είναι μια σωστή για εσένα απόφαση.
Δες ακόμα: Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν δεν σου αρέσει η δουλειά σου!
Έλεγξε τα συναισθήματα σου
Μια από τις πιο βασικές συμβουλές για σωστές επαγγελματικές αποφάσεις είναι να ελέγξεις τα συναισθήματα σου. Ίσως να νοιώθεις ότι το περιβάλλον της εργασία σου σε πνίγει και ότι δεν αντέχεις άλλο να εργάζεσαι εκεί. Μπορεί ακόμα να νοιώθεις πανικοβλημένος γιατί η οικογένεια σου αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες. Αν όμως είσαι συναισθηματικά φορτισμένος τότε δεν μπορείς να αξιολογήσεις μια κατάσταση αντικειμενικά και είναι πολύ πιθανό να λάβεις μια λάθος απόφαση. Προσπάθησε να αποστασιοποιηθείς και να ηρεμήσεις πριν λάβεις οποιαδήποτε απόφαση που θα μετανοιώσεις στο μέλλον.
Δες ακόμα: Πώς να ξαναβρείς την όρεξη και το πάθος σου για δουλειά!
Σταμάτα να αναζητάς σημάδια
Πολλές φορές αναβάλουμε τη λήψη μιας απόφασης μέχρι να δούμε κάποιο σημάδι που θα επιβεβαιώσει την απόφαση μας. Το σημάδι αυτό μπορεί να είναι από το ότι κάποια δουλειά δεν πήγε καλά ή ότι διαπληκτίστηκες με το αφεντικό σου. Η αλήθεια είναι όμως ότι τα σημάδια είναι πάντα εκεί όταν τα ψάχνεις. Σταμάτα λοιπόν να ψάχνεις επιβεβαίωση από το σύμπαν για την απόφαση σου. Άλλωστε αν ψάχνεις για επιβεβαίωση αυτό σημαίνει ότι έχεις ήδη λάβει την απόφαση σου. Καλύτερα είναι λοιπόν να εντοπίσεις τι είναι αυτό που σε κάνει ανασφαλή με την απόφαση σου και να δεις αν μπορείς να κάνεις κάτι γι αυτό.
Δες ακόμα: Γιατί είναι πιο σημαντικό να υλοποιείς τους στόχους σου!
Οραματίσου το μέλλον σου
Δες ακόμα: 6 Συμβουλές για να είσαι άψογος με τους συνεργάτες σου!
Βάζοντας τον εαυτό σου σε μια μελλοντική εκδοχή της ζωής σου μπορεί να σε βοηθήσει στην απόφαση σου. Ο λόγος για αυτό είναι γιατί μπορείς να δεις ακριβώς πως η επιλογή σου αυτή θα επηρεάσει τους μακροπρόθεσμους στόχους σου. Εάν η επιλογή σου είναι κάτι που σε ενθουσιάζει αλλά δεν μπορείς να δεις μια εξέλιξη και ένα μέλλον σε αυτή ίσως να μην είναι η καλύτερη για σένα. Χρησιμοποίησε ερωτήσεις όπως το τι νέες δεξιότητες θα μου δώσει η επιλογή μου αυτή ή πως θα είναι η καριέρα αυτή σε λίγα χρόνια για να σε βοηθήσουν.