Η οδήγηση είναι κάτι εύκολο αλλά και πάρα πολύ δύσκολο. Όλοι μπορούν να βγάλουν δίπλωμα μόλις ενηλικιωθούν και να πιάσουν τιμόνι στα χέρια τους. Το θέμα είναι ότι η οδήγηση δεν είναι μόνο το σταμάτα, ξεκίνα και να ακολουθείς τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας. Πρέπει να ξέρεις πως αντιδράει το αυτοκίνητο με κάθε κίνηση και να είσαι ικανός να το ελέγξεις κάθε στιγμή.
Οι περισσότεροι οδηγοί μόλις βρουν τα δύσκολα, χωρίς δεύτερη σκέψη πατάνε το φρένο προσπαθώντας να σταματήσουν το αυτοκίνητο. Αν θέλεις να αποφύγεις κάτι όμως αυτό δεν είναι σωστό καθώς οι τροχοί κλειδώνουν και δεν μπορείς να ελέγξεις το αυτοκίνητο.
5 Τεχνικές οδήγησης!
Μεγαλύτεροι κίνδυνοι
Δες επίσης Το αυτόματο ή το χειροκίνητο έχει χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου!
Τα μέρη που είναι πιο πιθανόν να έχεις κάποιο θέμα καθώς είναι πιο ολισθηρός ο δρόμος είναι τα σημεία που φρενάρουν περισσότερο. Τα σημεία αυτά είναι πριν από τις στροφές, διαβάσεις πεζών και στάσεις λεωφορείων. Πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός και να ξεκινήσεις ένα πιο απαλό φρενάρισμα νωρίτερα.
Το χειμώνα πρέπει να έχεις μεγαλύτερα απόσταση από τον μπροστινό σου. Τουλάχιστον 2 φορές περισσότερη από ότι το καλοκαίρι. Μην αφήνεις όμως πάρα πολύ χώρο ώστε ένας τρίτος να προσπαθήσει να μπει. Αυτό είναι επικίνδυνο και για τα 3 αυτοκίνητα.
Μην κοιτάς και προσέχεις αποκλειστικά το αυτοκίνητο που βρίσκεται μπροστά σου. Προσπάθησε να έχεις το νου σου στα πιο μπροστά αυτοκίνητα καθώς και στα γύρω σου. Έτσι θα σου είναι πιο εύκολο να δεις κάποιο ατύχημα πριν καν συμβεί.
Σε καμία περίπτωση όταν φρενάρεις δεν πρέπει να πατάς μαζί με το φρένο τον συμπλέκτη. Πρώτον, προκαλείς φθορά στο αυτοκίνητο χωρίς να υπάρχει λόγος. Δεύτερον, είναι πιο δύσκολο να σταματήσεις καθώς είναι σαν να μην υπάρχει καθόλου στο αυτοκίνητο. Εκμεταλλεύσου το φρένο της μηχανής όσο περισσότερο είναι εφικτό.
Αν έχεις αυτοκίνητο με ABS είσαι σε αρκετά πλεονεκτική θέση καθώς αν φρενάρεις απότομα και δυνατά οι τροχοί σου δε θα μπλοκάρουν λόγο του συστήματος απεμπλοκής. Αν όμως το αυτοκίνητό σου δεν έχει ABS καλό θα ήταν, ειδικά τον χειμώνα, να πατάς σιγά σιγά το φρένο και να κατεβάζεις ταχύτητες. Έτσι θα εκμεταλλευτείς το φρένο της μηχανής για να σταματήσεις χωρίς να μπλοκάρουν οι τροχοί σου.
3 Τρόποι που μπορεί να γλιστρήσει το αυτοκίνητο
Δες επίσης 9 Συχνά προβλήματα αυτοκινήτου & πως να τα αντιμετωπίσεις!
- Να πετάξει “κώλο”: σε αυτήν την περίπτωση η μούρη από το αυτοκίνητο είναι σταθερή αλλά το πίσω μέρος του αυτοκινήτου στρίβει πιο πολύ από ότι θα έπρεπε.
- Να μη στρίψει σωστά: σε αυτήν την περίπτωση το πίσω μέρος του αυτοκινήτου παραμένει σταθερό ενώ οι μπροστινοί τροχοί κινούνται ευθεία ενώ εσύ στρίβεις το τιμόνι.
- Πλήρης αποσταθεροποίηση: εδώ έχουμε την χειρότερη περίπτωση. Σε κίνηση των πίσω και τον μπροστά τροχών είναι εντελώς απρόβλεπτη.
Πως να ανακτήσεις τον έλεγχο
Μόλις το αυτοκίνητό σου αρχίσει να παρασύρεται μην πατήσεις καθόλου το φρένο. Πάρε το πόδι σου από το γκάζι και γύρνα το τιμόνι προς στην ευθεία που θέλεις να επαναφέρεις το αυτοκίνητο. Αν χρειαστεί να κάνεις μικρές διορθώσεις καθώς μπορεί να γυρίσει προς άλλη κατεύθυνση να τις κάνεις. Ποτέ όμως μην κάνεις μεγάλες κινήσεις γιατί μπορεί να κάνεις τα πράγματα χειρότερα.
Συμβουλές
- Κάνε έλεγχο στον δρόμο χρησιμοποιώντας ελαφρά το φρένο. Τον χειμώνα κάποιο δρόμοι είναι λογικά να έχουν πιάσει πάγο. Αν πατάς ελαφρά το φρένο και νιώθει ότι το αυτοκίνητο δεν σταματάει τότε είναι πολύ πιθανόν ο δρόμος να έχει πάγο. Πρόσεχε κατά τον έλεγχο να μην δημιουργήσεις κάποιο ατύχημα.
- Όρισε την ταχύτητα που οδηγάς τον χειμώνα και την ταχύτητα που οδηγάς το καλοκαίρι. Δεν είναι σωστό να οδηγάς στον ίδιο δρόμο με την ίδια ταχύτητα και τον χειμώνα και το καλοκαίρι. Είναι πολύ λογικό τον χειμώνα να χρειαστεί να έχεις λίγο πιο μειωμένη ταχύτητα.
- Αν βρεθείς σε κάποιο δρόμο που έχει 2 επιφάνειες, προσπάθησε να κρατήσεις το αυτοκίνητο στην ίδια επιφάνεια. Αν για παράδειγμα είσαι σε ένα δρόμο που στην άκρη έχει χιόνι, τότε προσπάθησε να οδηγείς καθαρά στην άσφαλτο γιατί διαφορετικά θα χάσεις τον έλεγχο του αυτοκινήτου.
Αλλαγή ελαστικών
Υπάρχουν πολλοί που χρησιμοποιούν τα λάστιχα 4 εποχών. Δεν είναι λίγοι όμως και αυτοί που χρησιμοποιούν διαφορετικά λάστιχα τον χειμώνα και διαφορετικά το καλοκαίρι. Αν σου είναι δύσκολο να θυμάσαι κάθε πότε πρέπει να αλλάξεις τα λάστιχα υπάρχει ένας πολύ εύκολος τρόπος να το θυμάσαι πάντα. Με μια απλή εφαρμογή που μπορείς να κατεβάσεις στο smartphone σου, που θα σου θυμίζει πότε πρέπει να κάνεις την αλλαγή των ελαστικών σου. Δες ακόμη Τι τύπο ελαστικών πρέπει να επιλέξεις για το αυτοκίνητο σου!