Υπάρχουν πολλοί λόγοι για κάποιον να πηγαίνει στο γυμναστήριο. Είτε για αδυνάτισμα, είτε για γράμμωση, είτε για όγκο και πολλά άλλα. Ποιος όμως δε θα ήθελε να έχει μεγάλους μυς στο σώμα του και κυρίως στους δικέφαλους. Είναι γοητευτικό στον άντρα όταν είναι μεγάλοι, αλλά όχι πολύ μεγάλοι για να γίνουν υπερβολικοί.
Οι περισσότεροι όμως κάνουν κάποια σημαντικά λάθη και αναρωτιούνται πολλές φορές γιατί μένουν στάσιμοι ή γιατί οι μυς τους αυξάνονται με πολύ αργό ρυθμό. Αν είσαι στον όγκο ή αν το σκέφτεσαι να μπεις, μιας και έρχεται χειμώνας, έχω να σου πω 6 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις.
Τι να μην κάνεις για μεγαλύτερους μυς
Χρησιμοποίησε δύναμη
Αν θέλεις να αναπτυχθεί ο μυς σου πρέπει να τον αναγκάσεις να κάνει όλη την δουλεία. Αν όταν κάνεις την άσκηση βάζεις περισσότερα κιλά από όσα μπορείς να σηκώσεις με τα χέρια σου, το αποτέλεσμα είναι να γέρνει το σώμα σου μπρος και πίσω για να σηκώσει το βάρος κάνεις τρομερό λάθος.
Το μόνο που θα καταφέρεις με κάτι τέτοιο είναι να ασκείς λιγότερη δύναμη στους δικέφαλους. Με αυτόν τον τρόπο ο καιρός που θα σου πάρει για να μεγαλώσουν οι μυς σου θα είναι πολύ μεγαλύτερος από όσο πραγματικά χρειάζεται.
Δες επίσης Κρεατίνη: 5 πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζεις!
Κλίση προς τα πίσω
Η κλίση της πλάτης την ώρα της άσκησης μπορεί να τραυματίσει πολύ εύκολα την σπονδυλική στήλη σε χαμηλό σημείο. Αυτό συμβαίνει γιατί παίρνει όλη την ένταση της άσκησης και δεν μένει τίποτα για τον δικέφαλο. Η ένταση είναι αυτό που κάνει τους μυες να μεγαλώνουν.
Γι’αυτό να παραμένεις σε ορθή στάση χωρίς να λυγίζει η μέση σου καθ’όλη την διάρκεια της άσκησης. Όταν δεν μπορείς άλλο μην συνεχίσεις ζορίζοντας την μέση σου, καλύτερα να σταματήσεις. Δεν πρόκειται να κάνεις δουλεία πιέζοντας την σπονδυλική σου στήλη.
Σήκωμα ώμων και αγκώνων
Μερικοί πιστεύουν ότι θα βάλουν περισσότερη πίεση στους δικέφαλους αν σηκώσουν τους αγκώνες ή τους ώμους τους στο τελείωμα της επανάληψης. Το σίγουρο όμως είναι ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Το μόνο που θα καταφέρεις για ακόμα μία φορά είναι να βάλεις την ένταση τις άσκησης σε άλλο σημείο εκτός από τον δικέφαλο. Μείνε στην άσκηση και μην κάνεις παραλλαγές. Δες ακόμη 3 ασκήσεις για να αναδείξεις τους δικέφαλους σου!
Σήκωμα του πήχη
Πολλές φορές μπορείς να ακούσεις στο γυμναστήριο ότι πολλοί νιώθουν κάψιμο στον πήχη τους και όχι στους δικέφαλους. Για τους περισσότερους αυτό είναι θέμα τεχνικής. Μερικοί όμως έχουνε ανισορροπία αντοχής μεταξύ των πήχεων και των δικέφαλων που πρέπει να διορθώσουν. Κράτα τον καρπό στην ευθεία για να αποφύγεις την χρήση του πήχη κατά την διάρκεια της άσκησης.
Εξάσκηση των δικέφαλων μετά την πλάτη
Αν και δεν υπάρχει κάτι λάθος στο να γυμνάζεις δικέφαλους και πλάτη την ίδια μέρα, για να γίνει σωστά η ανάπτυξη του δικέφαλου πρέπει να έχει προτεραιότητα στις ασκήσεις.
Επειδή οι ασκήσεις της πλάτης χρειάζονται αρκετά μεγάλη ένταση, όταν θα έρθει η ώρα για τις ασκήσεις των δικέφαλων θα είναι δύσκολο να σηκώσεις τα βάρη που θέλεις. Για αυτόν τον λόγο καλύτερα να κάνεις πρώτα τις ασκήσεις δικέφαλων πριν ξεκινήσεις τις ασκήσεις πλάτης.
Δες επίσης 9 ασκήσεις που πρέπει να προσθέσεις στο πρόγραμμα σου!
Μην ζορίζεις τους μυς σου
Την ώρα της άσκησης αν νιώσεις ότι οι δικέφαλοι ζορίζονται περισσότερο από όσο πρέπει μην το αγνοείς. Καλύτερα να μειώσεις κιλά στα επόμενα σετ, ακόμα κι αν πρέπει να κατέβεις αρκετά παρακάτω. Μπορώ να σου εγγυηθώ πως αν το εφαρμόσεις οι δικέφαλοί σου θα πάρουν περισσότερο όγκο από ότι αν τους ζόριζες.