Με τους τρελούς ρυθμούς που ζούμε όλοι στην καθημερινότητά μας, είναι σχεδόν αδύνατον να μην αντιμετωπίσουμε σε κάποια φάση της ζωής μας άγχος. Είτε αφορά την προσωπική μας ζωή, είτε τη δουλειά και τα οικονομικά, όλοι βιώσαμε ή βιώνουμε ως ένα βαθμό στρες, ειδικά με όσα συμβαίνουν γύρω μας αυτή τη στιγμή. Τί ειναι όμως η “αγχώδης διαταραχή”;
Τί γίνεται όταν το άγχος ξεπερνάει τα φυσιολογικά επίπεδα και τείνει να γίνει διαταραχή επικίνδυνη για την υγεία μας; Πώς καταλαβαίνουμε ότι είμαστε στα όρια αγχώδους διαταραχής; Δες παρακάτω τα πιθανά σημάδια ή συμπτώματα.
Πώς να καταλάβεις ότι είσαι στα όρια αγχώδους διαταραχής!
1. Διαταραχές ύπνου
Μπορεί στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής σου να κοιμόσουν σαν πουλάκι από το βράδυ ως το επόμενο πρωί. Ξαφνικά, αρχίζεις να έχεις αϋπνίες ή να ξυπνάς ανά κάποιες ώρες το βράδυ ή να μην έχεις ποιοτικό ύπνο, με αποτέλεσμα να ξυπνάς και να νιώθεις πάλι κουρασμένος.
Δες επίσης: 10 Τρόποι για να ξεπεράσεις το άγχος!
Το να είσαι αγχωμένος το βράδυ πριν από μια σημαντική ημέρα στη δουλειά, είναι απολύτως φυσιολογικό. Αν όμως παρατηρήσεις ότι η διαταραχή του ύπνου γίνεται συχνή ή μόνιμη, τότε ίσως είναι μια πρώτη ένδειξη ότι βρίσκεσαι στα πρόθυρα αγχώδους διαραραχής. Περίπου το 50 % των ανθρώπων με διαγνωσμένη αγχώδη διαταραχή εμφανίζουν αυτό το σύμπτωμα.
2. Κρίσεις πανικού
Σίγουρα έχεις ξανακούσει τον όρο, όμως ξέρεις, στ’ αλήθεια, πώς να αναγνωρίσεις μια κρίση πανικού; Πρόκειται για αιφνίδιο επεισόδιο ταραχής και φόβου που δεν απορρέει από πραγματική αιτία ή κίνδυνο. Συνήθως συνοδεύεται από συμπτώματα όπως έντονη εφίδρωση, πόνος στο στήθος, έξαψη, ταχυκαρδία, μούδιασμα ή ζαλάδα.
Η πλειοψηφία των ανθρώπων θα βιώσουμε, σύμφωνα με μελέτες, κρίση πανικού τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας. Ωστόσο, αν οι κρίσεις πανικού είναι συχνές και επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε πιθανόν να είναι σημάδι αγχώδους διαταραχής.
3. Ανησυχία χωρίς σημαντική αιτία
Είναι ανθρώπινο να νιώθουμε ανησυχία για κάτι σοβαρό που συμβαίνει στη ζωή μας, ή σε κάποιο φιλικό ή οικογενειακό μας πρόσωπο. Μία δυσκολία, μία ασθένεια κλπ είναι λογικό να μας προκαλούν άγχος και στεναχώρια. Ωστόσο, αν παρατηρήσεις ότι νιώθεις υπερβολική ανησυχία για ζητήματα της καθημερινότητας που δεν είναι αναλογικά το ίδιο σοβαρά και ο μέσος άνθρωπος μάλλον δε θα προβληματιζόταν από αυτά, τότε ίσως υπάρχει πρόβλημα.
Δες επίσης: 7 τρόποι για να μειώσεις το άγχος και το στρες!
Προκειμένου να αντιληφθείς αν σου συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να έχεις την έντονη ανησυχία τουλάχιστον τις μισές -αν όχι όλες- τις μέρες της εβδομάδας και για τουλάχιστον ένα 6μηνο. Θα πρέπει, επίσης, να νιώθεις αδυναμία να αντιμετωπίσεις αυτή την ανησυχία.
4. Έντονη νευρικότητα
Ένας άλλος τρόπος να καταλάβεις ότι το άγχος σου είναι πάνω από το νορμάλ, είναι η έντονη νευρικότητα. Παρατηρείς ότι δεν μπορείς να μείνεις σε ένα σημείο ακίνητος για πάνω από λίγα λεπτά. Οι δικοί σου σού λένε ότι είσαι συνεχώς στην “τσίτα”. Η νευρικότητά σου σε κάνει να θες να κουνάς ασταμάτητα το πόδι ή το σώμα σου ακόμη κι αν είσαι σε χαλαρή περίσταση, όπως πχ για έναν καφέ.
Σε έρευνα, μάλιστα, στην Αμερική, διαπιστώθηκε ότι σε έρευνα που διεξήχθη σε νέους με διαγνωσμένη αγχώδη διαταραχή, η αεικινησία ήταν σύμπτωμα στο 74 % αυτών!
5. Οξυθυμία
Σε κάποιους είναι θέμα χαρακτήρα και δε σχετίζεται με καμία διαταραχή. Σε άλλους όμως προκύπτει ξαφνικά και, φαινομενικά, χωρίς αιτία.
Πρόσφατα, μάλιστα, διεξήχθη μια σχετική έρευνα με δείγμα ενηλίκους, η οποία δημοσιεύτηκε στο “Journal of nervous and mental disease”. Η ανωτέρω έρευνα είχε ως συμπέρασμα ότι περίπου 90 % των ανθρώπων που έχουν διαγνωσθεί με αγχώδη διαταραχή τείνουν να είναι ευερέθιστοι τις περιόδους που βιώνουν το έντονο άγχος.
6. Διαταραχές στο στομάχι
Οι διαταραχές στη λειτουργία του γαστρεντερικού μπορεί να οφείλονται σε διάφορους παράγοντες. Ωστόσο, παρατηρήθηκε επιστημονικά ότι, σε κάποιες περιπτώσεις, τα προβλήματα στο γαστρεντερικό μπορεί να είναι οιωνός αγχώδους διαταραχής.
Αν, λοιπόν, διαπιστώσεις ότι ξαφνικά έχεις δυσκολία στην πέψη, φούσκωμα, αέρια, διάρροια, δυσκοιλιότητα ή πόνους στο στομάχι σε συνεχή βάση, είναι πιθανόν να οφείλονται στο υπερβολικό σου άγχος που “σωματοποιείται”. Έχει αποδειχθεί, άλλωστε, ότι το άγχος συνδέεται έντονα με πολλά προβήματα υγείας, ηπιότερα ή και σοβαρότερα.
Δες επίσης: 6 Εύκολοι τρόποι για να νικήσεις το άγχος σου!
Συμπέρασμα: η αγχώδης διαταραχή έχει πολλές μορφές και διαφορετικά συμπτώματα ανά περίπτωση. Σου έδωσα μια πρώτη “γεύση” για το πώς να αναγνωρίσεις κάποια από αυτά. Αν παρατηρήσεις ότι σου συμβαίνουν κάποια από τα παραπάνω, καλό θα ήταν να κλείσεις έναν ραντεβού με έναν ψυχολόγο, ώστε να σε καθοδηγήσει σωστά, ανάλογα με το τί συμβαίνει σε σένα προσωπικά.
Μην ξεχνάς ότι η υγεία της ψυχής και του μυαλού μας είναι εξίσου σημαντική με αυτή του σώματός μας. Πρόσεξέ την!