Στις μέρες μας το να βρεις δουλειά είναι πολύ δύσκολο. Ως ένα σημείο ισχύει αλλά οι περισσότεροι που το λένε συνήθως δεν προσπαθούν και αρκετά. Η αναζήτηση δουλειάς είναι αρκετά εύκολη, αν πρώτα ξέρεις τι θέλεις και τι ψάχνεις να βρεις. Αν πραγματικά χρειάζεσαι την δουλειά σίγουρα κάτι θα βρεις.
Όλοι χρειαζόμαστε μια δουλειά για να μπορέσουμε να πληρώσουμε τους λογαριασμούς και να μπορούμε να έχουμε μια φυσιολογική ζωή. Για να μπορέσεις όμως να βρεις δουλειά πρέπει να προσπαθήσεις κι εσύ ο ίδιος.
Πως να πάρεις την δουλειά που θες!
Βγες έξω να ψάξεις
Δυστυχώς για το μεγαλύτερο μέρος από τις θέσεις εργασίας, ζητάνε να σε δουν προσωπικά από το να τους πάρεις απλά ένα τηλέφωνο ή να τους στείλεις ένα βιογραφικό με mail. Το να έρχεσαι σε επαφή με τον εργοδότη και αυτός μαζί σου είναι μια αξία ανεκτίμητη. Έτσι μπορεί και αυτός να σε δει και να καταλάβει τις προθέσεις σου και εσύ τις δικές του.
Οι δουλειές που θέλουν να δουν το προσωπικό πριν την πρόσληψη είναι το 80%. Το άλλο 20% δεν τους νοιάζει και τόσο. Αλλά πόσο εύκολο είναι να βρεις την δουλειά που θες μέσα σε αυτό το 20%;! Οι πιθανότητες είναι με το μέρος σου όταν αποφασίσεις να βγεις για να αναζητήσεις την δουλειά σου έξω.
Δες επίσης Freelancing: Πως να βγάλεις χρήματα online!
Οι επιχειρήσεις πολλές φορές δεν ξέρουν τι ψάχνουν
Αυτό είναι πιο συνηθισμένο για τις επιχειρήσεις που έχουν ξεκινήσει πρόσφατα την επέκτασή τους σε μια νέα αγορά. Επειδή δεν είναι σίγουρες ακριβώς τι θέλουν είναι δύσκολο και να προσλάβουν αυτόν που τους ενδιαφέρει. Όσο δεν γνωρίζουν τι ψάχνουν είναι δύσκολο να δημιουργηθεί νέα θέση στον χώρο εργασίας.
Αυτή είναι και η ευκαιρία σου να δράσεις και να καταφέρεις να μπεις στον εργασιακό τους χώρο. Ψάξε για διάφορους τρόπους ανάπτυξης της εταιρίας, όπως για παράδειγμα πως θα μπορούσε να πουλήσει ένα νέο προϊόν. Βρες τις αδυναμίες του και σκέψου τρόπο να τις βελτιώσεις. Κάνε τον εαυτό σου να φαίνεται αναγκαίος έτσι ώστε να μην μπορούν να σε απορρίψουν.
Οι εταιρίες εκπαιδεύουν το ήδη υπάρχον προσωπικό τους
Μερικοί εργοδότες δε θέλουν να περάσουν από την διαδικασία της συνέντευξης γιατί δεν είναι σίγουροι ότι θα βρουν αυτό που θέλουν. Έτσι επιλέγουν να εκπαιδεύσουν το ήδη υπάρχον προσωπικό τους με τις δεξιότητες που αναζητούν. Πιστεύουν ότι όσα περισσότερα μάθουν στους εργαζομένους για την δουλειά τόσο περισσότερο θα μείνουν.
Ενώ πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν να μένουν σε αυτό που γνωρίζουν, πολλοί είναι και αυτοί που αναζητάνε το κάτι παραπάνω ή κάτι καινούριο μετά από ένα χρονικό διάστημα. Επίσης, δεν είναι πάντα σίγουρο ότι η εκπαίδευση θα φέρει τα αποτελέσματα που περιμένουν.
Αυτή είναι η ευκαιρία σου να δράσεις. Παρουσίασε τις δεξιότητες σου σε μια επιχείρηση που τις χρειάζεται και εξήγησε το πόσα χρήματα θα γλυτώσει με την πρόσληψή σου. Αν όντως έχεις αυτό που χρειάζονται έχεις πολύ μεγάλες πιθανότητες να πάρεις την θέση.
Δες επίσης 5 επιχειρηματικές συμβουλές για νεαρούς επαγγελματίες!
Δείξε τις προσδοκίες σου
Ψάξε να βρεις ποιες είναι οι προσδοκίες σου για να την εξέλιξή σου. Βρες τις δεξιότητες που θέλεις να βελτιώσεις και μην χάνεις χρόνο. Σε μία σοβαρή επιχείρηση, η δική σου εξέλιξη σημαίνει και εξέλιξη της εταιρίας. Εξήγησε στον εργοδότη σου πως θα τον ωφελήσει η δική σου εξέλιξη στο μέλλον της εταιρίας.
Κατανόησε τον ανταγωνισμό
Για να κατανοήσεις τι χρειάζεται μια επιχείρηση, πρέπει να ξέρεις τι κάνουν οι υπόλοιπες ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Αν βρεις κάτι που λειτουργεί σε εκείνους, μπορείς να αλλάξεις ελαφρά την ιδέα και να την παρουσιάσεις σαν δική σου. Δείξε ότι ενδιαφέρεσαι για τα προβλήματα της επιχείρησης και ψάξε να βρεις λύσεις. Δες ακόμη πως να βρεις την επόμενη καλή ιδέα!
Κάνε πράξη αυτά που λες
Μίλα στους εργοδότες σου για τις ενέργειες που μπορείς να κάνεις πάνω στο αντικείμενο που ειδικεύεσαι. Τι μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις τον τομέα σου και πως αυτό θα βοηθήσει την επιχείρηση. Μην μένεις όμως μόνο στα λόγια, κάνε πράξη όσα λες για να τους αποδείξεις το πόσο αξίζεις και το πόσο χρήσιμος είσαι.