Σε έναν κόσμο με υψηλή τεχνολογία και υψηλό στρες, η ενεργητική ακρόαση είναι πολύτιμη όσο είναι και η βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Μάλιστα το ταλέντο της επικοινωνίας δεν το διαθέτουν όλοι αν και είναι ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να απογειώσει τις σχέσεις και την καριέρα.
Οι άνθρωποι δίνουμε περισσότερη σημασία στα κινητά μας παρά στο άτομο που έχουμε δίπλα μας. Είναι γεγονός πως αυτό μας απομακρύνει από τους άλλους και μας απομονώνει. Παρόλα αυτά ποτέ δεν είναι αργά για να ακούσουμε πραγματικά τους άλλους και να επικοινωνήσουμε σωστά.
Τρόποι να επικοινωνήσεις καλύτερα με τους άλλους
Η γλώσσα του σώματος
Το κινητό είναι ένα εμπόδιο όταν βρισκόμαστε με ένα γκρουπ ανθρώπων έξω και προσπαθούμε να συζητήσουμε. Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνουμε λοιπόν είναι να μην χρησιμοποιήσουμε το κινητό όταν συζητάμε. Η δεύτερη κίνηση αφορά την γλώσσα του σώματος.
Η σωστή τακτική για βελτίωση της επικοινωνίας σου με τους άλλους είναι να στρέψεις το σώμα σου προς τον συνομιλητή σου. Έτσι θα επικεντρωθείς σε αυτόν και όσα λέει. Προσπάθησε να κάνεις eye contact γιατί έτσι θα δείξεις πως προσέχεις και επικεντρώνεσαι σε εκείνον ή εκείνη. Να θυμάσαι πως αν δεν είναι συγκεντρωμένος στη συζήτηση θα φανεί από την γλώσσα του σώματος σου. Δες επίσης 8 Tips για να έχεις μια επιτυχημένη επικοινωνία!
Τα μη λεκτικά σήματα
Τα λόγια δεν είναι ο μόνος τρόπος να επικοινωνήσουμε με κάποιον. Ψάξε για τη δική του γλώσσα του σώματος για να βρεις τα μη λεκτικά σήματα όταν μιλάτε. Τέτοια σήματα είναι η νευρικότητα που φαίνεται από τις κινήσεις των χεριών και των ποδιών, η οπτική επαφή και φυσικά αν ο ίδιος ο συνομιλητής ασχολείται με το κινητό του όταν μιλάτε. Αν όντως ασχολείται με κάτι άλλο να θυμάσαι πως θέτεις το καλό παράδειγμα για σωστή επικοινωνία.
Μην διακόπτεις τον συνομιλητή σου
Όταν διακόπτουμε κάποιον που μας μιλάει είναι σημάδι πως αγνοούμε όσα λέει αλλά και πως χάσαμε κάποια στοιχεία καλών τρόπων. Μπορεί να είναι δύσκολο όταν κάποιος φλυαρεί ή γίνεται συναισθηματικός και εσύ θες να πεις την άποψη σου. Όμως για την βελτίωση της επικοινωνίας σου με τους άλλους πρέπει να δουλέψεις σκληρά πάνω σε αυτό το κομμάτι. Δες επίσης 6 Πράγματα που μπορεί να σε κάνουν αντιπαθή όταν γνωρίζεις κάποιον!
Μην δίνεις συμβουλές
Εάν κάποιος μιλάει για ένα πρόβλημα, απόφυγε να δώσεις την συμβουλή σου. Η απόδειξη ότι είσαι καλός φίλος είναι ότι ενεργά ακούς κάποιον που έχει κάτι να μοιραστεί μαζί σου. Αν θελήσει την γνώμη σου θα σου την ζητήσει τις περισσότερες φορές. Αν πάλι έχεις ανάγκη να πεις την άποψη σου μπορείς να τον ρωτήσεις αν θέλει να την ακούσει.
Μην κάνεις ερωτήσεις
Ο Σωκράτης είχε μία μέθοδο με την οποία έφτανε στη ρίζα ενός προβλήματος κάνοντας τον συνομιλητή του να καταλάβει ακριβώς το θέμα και να φτάσει ο ίδιος σε συμπεράσματα. Δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σαν τον Σωκράτη. Όταν λοιπόν σε μία συζήτηση ξεκινάμε τις ερωτήσεις η συζήτηση μπορεί να κατευθυνθεί σε άσχετα θέματα ή και να ξεχαστεί το αρχικό ζήτημα.
Κράτα σημειώσεις
Στην εργασία ο καθένας λαμβάνει οδηγίες για όσα πρέπει να γίνουν. Για την βελτίωση της επικοινωνίας σου με τους άλλους στην δουλειά πρέπει να σημειώσεις όσα σου λένε ως ένδειξη ότι λαμβάνεις σοβαρά υπόψη όσα πρέπει να κάνεις. Αν δεν είσαι πολύ των σημειώσεων μπορείς απλά να επαναλάβεις όσα σου είπε ο συνάδελφος σου. Έτσι όχι μόνο θα δώσεις να καταλάβει πως έχεις ακούσει προσεχτικά αλλά θα βοηθήσεις και τον εαυτό σου να θυμάται τα πάντα καλύτερα.
Η ενσυναίσθηση
Η ικανότητα να συμπάσχεις με τον συνομιλητή σου είναι αυτή της ενσυναίσθησης. Δείχνοντας στους άλλους πως αισθάνεσαι όπως αυτοί θα σε κάνει αγαπητό και περιζήτητο. Μπες στην θέση των άλλων και θα δεις πως η εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπο σου θα φτάσει το 100%. Δες επίσης 11 Σημάδια ότι κάποιος δεν έχει υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη!
Κράτα ανοιχτό μυαλό
Όλοι έχουμε όρια και δικά μας πιστεύω, η καλή επικοινωνία όμως προϋποθέτει πως μπορούμε να ακούσουμε τα πιστεύω των άλλων. Αν είμαστε φυλακισμένοι στην προκατάληψη οι άλλοι θα προσβληθούν και δεν θα είναι άνετοι μαζί μας. Η κριτική είναι ένα πρόβλημα για την βελτίωση της επικοινωνίας σου με τους άλλους, ενώ η κριτική ικανότητα είναι ένα πλεονέκτημα για την εξέλιξη σου. Άκουσε τον συνομιλητή σου προσεχτικά και κράτησε για τον εαυτό σου τις προσωπικές σου απόψεις.
Σκέψου πριν μιλήσεις
Πολλές φορές το να σκεφτόμαστε φανερά όσα έχουμε ακούσει δίνει ένα θετικό σήμα στον συνομιλητή μας. Δείχνουμε πως ακούσαμε και σκεφτόμαστε όσα είπε. Ένας τρόπος να προσφέρεις το καλύτερο που μπορείς σε όποιον σου μιλάει είναι η σκέψη πριν από τα λόγια. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη και θα σε βοηθήσει να μην βιάζεσαι σε μία συζήτηση. Δες επίσης 3 Μυστικά της ψυχολογίας για να γίνεις ειδικός στην επικοινωνία!