Η χαμηλή τεστοστερόνη, ή αλλιώς ανδρικός υπογοναδισμός μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντας και έχει επιπτώσεις σε περισσότερους τομείς της ζωής σου από όσους φαντάζεσαι.
Πώς θα ξέρεις όμως ότι μπορεί να έχεις χαμηλή τεστοστερόνη;
Ο μόνος τρόπος να ξέρεις σίγουρα είναι να κάνεις εξετάσεις αίματος και να μιλήσεις με έναν ειδικό.
Κάποιες πρώτες ενδείξεις πως κάτι μπορεί να μην πηγαίνει καλά όμως περιλαμβάνουν:
– χαμηλή ενέργεια
– λίγη μυική μάζα και δυσκολία αύξησης της
– στυτική δυσλειτουργία
– χαμηλή λίμπιντο
– τριχόπτωση
– γυναικομαστία
Εάν λοιπόν έχεις παρατηρήσει κάποια από αυτά τα συμπτώματα, τότε καλό είναι να συζητήσεις με τον γιατρό σου και να κάνεις τις εξετάσεις που χρειάζεται.
Ποιες είναι λοιπόν οι αιτίες της χαμηλής τεστοστερόνης; Ας δούμε τις 5 βασικές.
Αιτία #1: Παχυσαρκία
Εάν έχεις παραπάνω κιλά από όσα θα έπρεπε και χαμηλή τεστοστερόνη, τότε η παχυσαρκία μπορεί να είναι μία κύρια αιτία.
Η σύνδεση των δύο είναι πολύπλοκη και κάποιες φορές ασαφής. Αυτό που πρέπει να κρατήσεις όμως είναι ότι η παχυσαρκία έχει αποδειχτεί να προκαλεί αλλαγές και να αναταράσσει την ισορροπία των ορμονών στο σώμα, συμπεριλαμβανόμενης και της τεστοστερόνης.
Αιτία #2: Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
Άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια εμφανίζουν χαμηλότερη τεστοστερόνη απ’ό,τι άνδρες που δεν έχουν νεφρική ανεπάρκεια. Αυτό οφείλεται κυρίως στον τρόπο που η νεφρική ανεπάρκεια επηρεάζει την ενδοκρινική λειτουργία του οργανισμού.
Αιτία #3: Αλκοολισμός ή εθισμός σε άλλες ουσίες
Οι εθισμοί μπορούν να επηρεάσουν όλους τους τομείς της ζωής και της υγείας μας. Έρευνες έχουν δείξει πώς άτομα που υποφέρουν από αλκοολισμό ή οποιονδήποτε άλλον εθισμό είναι πιο πιθανά να έχουν χαμηλή τεστοστερόνη απ’ότι άτομα που δεν πάσχουν από κάποιον εθισμό.
Αιτία #4: Χρόνιο στρες ή κατάθλιψη
Η ψυχική σου υγεία είναι πολύ πιο σημαντική από ό,τι νομίζεις.
Άτομα που έχουν χρόνιο στρες ή κατάθλιψη τείνουν να έχουν χαμηλή τεστοστερόνη. Εάν λοιπόν νιώθεις την ψυχική σου υγεία να έχει χειροτερέψει, αυτός είναι ένας ακόμα λόγος, ανάμεσα σε πολλούς άλλους, να πάρεις την βοήθεια που χρειάζεσαι.
Αιτία #5: Διαβήτης τύπου 2
Οι άνθρωποι που έχουν διαβήτη τύπου 2 είναι πιθανόν να έχουν και χαμηλούς δείκτες τεστοστερόνης κάποια στιγμή της ζωής τους.
Αυτό συμβαίνει λόγω της υποκατάστασης του λίπους και της ινσουλίνης καθώς και τις διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος που αντιμετωπίζουν άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2.
Τι θα κάνεις λοιπόν εάν έχεις χαμηλή τεστοστερόνη;
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ακούσεις τις συμβουλές και οδηγίες του γιατρού που σε επιβλέπει, αφού ο τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος θα εξαρτηθεί από τις εξετάσεις σου και τις προσωπικές σου ιδιαιτερότητες.
Σε γενικές γραμμές όμως, δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεσαι. Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορούν να αποκατασταθούν μέσω της αλλαγής του τρόπου ζωής, της διατροφής σου, της ενταντικής άσκησης, του καλού ύπνου και κάποιων συμπληρωμάτων όπως το μαγνήσιο ή ο ψευδάργυρος, αφού στα έχει συστήσει ο γιατρός σου.