Η αναβλητικότητα δεν είναι κάτι για το οποίο μιλάμε περήφανα. Ο αναβλητικός άνθρωπος θέλει να αλλάξει, να βρει κίνητρα και να γίνει πιο παραγωγικός. Συνήθως γίνεται πολύ παραγωγικός όταν οι προθεσμίες για ένα project τελειώνουν. Τότε όποιος είναι κατ’εξακολούθηση αναβλητικός αγχώνεται και τρέχει να προλάβει την τελευταία στιγμή.
Οι αναβλητικοί άνθρωποι συχνά μετανιώνουν που αφήνουν τα πάντα μέχρι το τελευταίο λεπτό. Το άγχος που τους προκαλεί αυτή η διαδικασία είναι υπερβολικό, και κουράζονται υπερβολικά για κάτι που θα μπορούσε να γίνει τμηματικά. Πολλές φορές ορκίζονται ότι θα σταματήσουν να καθυστερούν ότι πρέπει να κάνουν αλλά κάθε φορά αυτός ο όρκος σπάει.
Ποιες αιτίες προκαλούν αναβλητικότητα!
1. Η μαζοχιστική αναβλητικότητα
Αυτός ο τύπος αναβλητικότητας έχει να κάνει με τα όρια του ανθρώπου. Ο μαζοχιστής αναβλητικός θα έρθει στα όρια του και θα απελπιστεί. Στη συνέχεια θα πιέσει τον εαυτό του να νικήσει την δοκιμασία την οποία μόνος του προκάλεσε, και αυτό θα του δημιουργήσει χαρά για τον “θρίαμβο”. Σύμφωνα με ειδικούς, αυτή η συμπεριφορά οφείλεται σε άλυτα θέματα του Οιδιπόδειου συμπλέγματος στους άντρες. Αυτά τα θέματα τους προκαλούν ενοχή απέναντι στην επιτυχία και έτσι κάνουν τα πάντα για να μπλοκάρουν τον εαυτό τους.
2. Η ηδοvιστική αναβλητικότητα
Οι άνθρωποι που έχουν την ηδονιστική αναβλητικότητα δεν έχουν πρόβλημα αυτοεκτίμησης ούτε είναι μπερδεμένοι. Απλώς θέλουν να κάνουν αυτό που τους ευχαριστεί εκείνη τη στιγμή και να μην ασχοληθούν με τις εργασίες τους. Αυτό συμβαίνει σαν μηχανισμός άμυνας για να μην έχουν άγχος και άλλα αρνητικά συναισθήματα και τις συνέπειες τους. Έτσι προτιμούν να χαζέψουν στο instagram παρά να οργανώσουν ένα meeting. Δες επίσης Πως να τα καταφέρνεις όλα και να έχεις ελεύθερο χρόνο!
3. Αναβλητικότητα από έλλειψη αυτογνωσίας
Έρευνα έχει δείξει πώς όταν δεν γνωρίζουμε καλά τον εαυτό μας, υπάρχει μεγαλύτερη τάση να είμαστε αναβλητικοί. Αν δεν έχεις καλή σύνδεση με τον εαυτό σου και το ποιος είσαι είναι δύσκολο να συνδεθείς με όλα τα πράγματα που σε περιβάλλουν, ακόμα και με την εργασία που πρέπει να τελειώσεις. Για παράδειγμα αν δεν είσαι σίγουρος ότι σου αρέσει η δουλειά σου δεν δίνεις την ίδια ενέργεια που θα έδινες σε κάτι που θα έκανες για μία ζωή.
4. Αναβλητικότητα από έλλειψη αυτοπεποίθησης
Αυτό το είδος αναβλητικότητας έχει να κάνει με την αμφιβολία και τον φόβο. Όταν αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου προσπαθείς να καθυστερήσεις τις δουλειές σου από φόβο ότι δεν θα έχεις επιτυχία. Έτσι δίνεις το χρόνο σου σε απλές δραστηριότητες που σου δίνουν μικρές χαρές και μικρό αντίκρισμα. Δυστυχώς όμως, όταν κάποιος έχει αυτό το είδος αναβλητικότητας αποφεύγει τα σημαντικά πράγματα και έτσι στο τέλος νιώθει ενοχές. Δες επίσης Πως μπορείς να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου!
5. Αναβλητικότητα από αυτοσαμποτάζ
Στην θεωρία οι περισσότεροι αναβλητικοί σαμποτάρουν τον εαυτό τους. Σε αυτή την περίπτωση οι άνθρωποι αυτοί έχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες. Το πρόβλημα είναι ότι δεν κάνουν προσπάθεια ανάλογη των ικανοτήτων τους. Το αποτέλεσμα είναι να μην είναι ευχαριστημένοι γιατί γνωρίζουν πώς αν δούλευαν πιο σκληρά θα τα είχαν πάει καλύτερα.
6. Η επιτυχής αναβλητικότητα
Αν και η αναβλητικότητα είναι μία κακή συνήθεια, κάποιοι άνθρωποι λειτουργούν καλύτερα με αυτή. Αυτοί οι άνθρωποι συνήθως παίρνουν καλούς βαθμούς, προαγωγές και όσοι τους ξέρουν τους θεωρούν πάρα πολύ ικανούς. Οι ίδιοι πολλές φορές βολεύονται συνεχίζοντας σε αυτούς τους ρυθμούς και αυτό είναι το πρόβλημα, γιατί στην πραγματικότητα έχουν ακόμα πιο πολλά ταλέντα και ικανότητες και εξαιτίας της αναβλητικότητας δεν τα ξέρουν ούτε οι ίδιοι. Δες επίσης Πως να γίνεις πιο παραγωγικός σύμφωνα με τους Zuckerberg, Gates, Nadella & Buffett!