Η αγορά των κρυπτονομισμάτων περνάει μέσα από μια περίοδο αστάθειας και κερδοσκοπίας. Από την αρχή της δημιουργίας του crypto-κόσμου, μια σημαντική ποσότητα projects έχουν αποτύχει. Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί: από το 2014 και μετά, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 24.000 κρυπτονομίσματα, με το 65% από αυτά να έχουν κριθεί «νεκρά» ή αποτυχημένα.
Το υψηλό ποσοστό αποτυχιών αναδεικνύει την ασταθή και κερδοσκοπική φύση της βιομηχανίας των κρυπτονομισμάτων. Δείχνει επίσης ότι ένα μεγάλο ποσοστό των projects δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα. Μάλιστα, περισσότερα από τα μισά κρυπτονομίσματα που κυκλοφόρησαν κατά την περίοδο του bull run των προηγούμενων ετών είναι πλέον… Deadcoins.
Αυτό είναι εύλογο, δεδομένου ότι, στα τέλη του 2022, η αγορά των κρυπτονομισμάτων γνώρισε σημαντική ύφεση. Η περίοδος 2020-2021, που χαρακτηρίστηκε από μια ανοδική πορεία, σημειώθηκε ο σημαντικότερος αριθμός αποτυχιών, με 7.530 κρυπτονομίσματα που κυκλοφόρησαν κατά τη διάρκειά της να μην επιβιώνουν.
Δες επίσης: Τι ισχύει με την φορολογία των κρυπτονομισμάτων στην Ελλάδα;
Μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα projects που απέτυχαν είναι το Terra, FTT και το CEL. Τα οικοσυστήματα αυτά παρουσίασαν τα υψηλότερα ποσοστά αποτυχίας. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα σύνολο κριτηρίων για να ταξινομήσουν τα projects ως deadcoins, όπως χαμηλό όγκο συναλλαγών και ρευστότητα, ανενεργούς ή διαγραμμένους λογαριασμούς Twitter και ιστότοπους που δεν λειτουργούν πλέον.
According to Crypto Twitter. @Cardano is a deadcoin…
Good numbers from #DOT again.
Focus on projects building in the bear market. https://t.co/P58gB1kPli
— Market Mobster (@MarketMobsterUK) November 23, 2022
Ωστόσο, υπάρχει μια εξαίρεση σε αυτή την τάση. Το meme κρυπτονόμισμα Dogecoin (DOGE) κατάφερε να αψηφήσει τις πιθανότητες και να διατηρήσει την παρουσία του στην αγορά. Αυτή η τάση υπογραμμίζει τις προκλήσεις και τους κινδύνους που συνδέονται με τις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, καθώς και τη σημασία της διεξαγωγής ενδελεχούς έρευνας και της συμμόρφωσης με τους κανονισμούς για τα έργα που επιδιώκουν μακροζωία σε αυτόν τον ανταγωνιστικό χώρο.
Τα κρυπτονομίσματα που κυκλοφόρησαν το 2021 είχαν το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, με 5.724 projects να γίνονται deadcoin έως τον Ιανουάριο του 2024. Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει το 70% των κρυπτονομισμάτων που αναφέρονται στο CoinGecko.
Η κατάσταση στην αγορά των κρυπτονομισμάτων είναι πολύπλοκη. Τα νομίσματα που εμφανίζονται στην αγορά δεν είναι πάντα βιώσιμα μακροπρόθεσμα. Η ανάλυση και η παρακολούθηση της αγοράς είναι απαραίτητη για την επιτυχή επένδυση. Δες επίσης: Ποια ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων εκδίδουν χρεωστικές κάρτες;