Αν είσαι σε φάση αναζήτησης δουλειάς και έχεις πάει σε μερικές συνεντεύξεις σίγουρα έχεις παρατηρήσει ότι στο τέλος της διαδικασίας πάντα σε ρωτάνε αν έχεις κάτι να ρωτήσεις. Αυτό είναι το σημείο της συνέντευξης που μπορείς να διαλευκάνεις οποιαδήποτε απορία μπορεί να έχεις. Ακόμα, πρέπει να ξέρεις ότι είναι καλό για την εικόνα σου να θέσεις τις σωστές ερωτήσεις γιατί δείχνεις ενδιαφέρον. Ποιές όμως είναι οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις σε μια συνέντευξη;
Το να μην έχεις καμία απορία να εκφράσεις στο τέλος της συνέντευξης δεν είναι ότι καλύτερο. Είναι καλύτερα λοιπόν να κάνεις μερικές ερωτήσεις που δείχνουν την ευστροφία, τη φιλοδοξία, το όραμα και το ενδιαφέρον σου. Δες λοιπόν 5 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις σε μια συνέντευξη!
Τι πρέπει να ρωτάς σε μια συνέντευξη για δουλειά!
1. Υπάρχει κάτι που σας προβληματίζει στο βιογραφικό μου;
Η ερώτηση αυτή είναι ότι πρέπει για να τους δώσεις την ευκαιρία να σε ρωτήσουν σχετικά με κάτι που δεν τους κάθεται καλά στο βιογραφικό και στην πορεία σου. Είναι η ευκαιρία για εσένα να τους εξηγήσεις τυχόν μελανά σημεία. Για παράδειγμα, αν άργησες να τελειώσεις τη σχολή σου μπορείς να το δικαιολογήσεις λέγοντας ότι ταυτόχρονα δούλευες ή ήθελες να περνάς τα μαθήματα μόνο με καλούς βαθμούς. Επιπλέον, η ερώτηση αυτή δείχνει ότι έχεις αυτοπεποίθηση για τα προσόντα και τις εμπειρίες σου.
Δες επίσης: 6 Συμβουλές ώστε να σε προσλάβουν στη δουλειά
2. Δίνεται η δυνατότητα εξέλιξης στην εταιρεία σας;- Ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις σε μια συνέντευξη
Το να ρωτήσεις αν η εταιρεία δίνει την ευκαιρία να εξελιχθείς δείχνει αφενός ότι είσαι φιλόδοξος και αφετέρου ότι βλέπεις το μέλλον σου στην εταιρεία αυτή και θέλεις να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό. Άσε που αν η απάντηση τους είναι αρνητική τότε ίσως είναι και για σένα μια ευκαρία να αποσυρθείς από τη θέση αν θέλεις να ανελίσσεται διαρκώς.
Δες επίσης: 5 Συμβουλές καριέρας που δεν σου έχουν πει ποτέ
3. Πως δημιουργήθηκε η ανάγκη για αυτή τη θέση;
Η ερώτηση αυτή είναι ότι πρέπει για να καταλάβεις αν η θέση κρύβει κάποια παγίδα. Για παράδειγμα, αν σου πουν ότι ο προηγούμενος υπάλληλος δεν άντεξε την πίεση θα καταλάβεις ότι πρόκειται για μια απαιτητική δουλειά. Αντίστοιχα, αν σου πουν ότι ο προκάτοχος προάχθηκε τότε αντιλαμβάνεσαι ότι δίνεται η δυνατότητα εξέλιξης. Αν πάλι σου πουν ότι το προηγούμενο άτομο απολύθηκε τότε ίσως σου χτυπήσει κάποιο καμπανάκι. Φυσικά υπάρχει πάντα η περίπτωση η θέση αυτή να έχει προκύψει τώρα.
Δες επίσης: 3 Τρόποι να είσαι παραγωγικός όλη μέρα στο γραφείο!
4. Πότε ξεκινάει το άτομο που θα επιλέξετε;/ Πότε θα έχετε πάρει την απόφαση σας;
Οι ερωτήσεις αυτές στοχεύουν στο να καταλάβεις πόσο χρόνο έχεις για να ενημερώσεις την προηγούμενη δουλειά σου εγκαίρως αλλά και γενικότερα να ξέρεις τι να περιμένεις. Άσε που κάτι τέτοιο θα δείξει τον επαγγελματισμό σου προς τον προηγούμενο εργοδότη σου.
Δες επίσης: 5 Φράσεις που σε κάνουν να φαίνεσαι αδύναμος στη δουλειά
5. Θα θέλατε να σας δώσω τις συστάσεις μου;
Μια τέτοια ερωτήση αποπνέει και πάλι αυτοπεποίθηση αλλά ταυτόχρονα κάνει τον υποψήφιο εργοδότη σου να αισθάνεται ασφάλεια για το ότι είσαι ένα άτομο με καλές συστάσεις. Διαφορετικά δε θα ένιωθες τόσο άνετα να τις μοιραστείς μαζί τους.