Πολλές φορές λέμε πράγματα στις συζητήσεις μας τα οποία οι άνθρωποι ερμηνεύουν διαφορετικά από αυτό που πραγματικά εννοούμε. Αυτά τα φραστικά λάθη συμβαίνουν πολύ συχνά επειδή λέμε κάτι χωρίς να γνωρίζουμε όλες τις ερμηνείες που μπορεί να έχει. Για να καταλάβεις όλες αυτές τις σημασίες χρειάζεται να έχεις κοινωνική επίγνωση, την ικανότητα να επιλέγεις τα συναισθήματα και τις εμπειρίες των άλλων ανθρώπων.
Η αλήθεια, όμως, είναι ότι αυτή η επίγνωση λείπει από τους περισσότερους από εμάς επειδή είμαστε επικεντρωμένοι στο τι θα πούμε στη συνέχεια και στο πως θα μας επηρεάσει αυτό που θα πούνε οι άλλοι. Στην πραγματικότητα δε μπορείς να καταλάβεις κάποιον μέχρι να επικεντρώσεις όλη σου την προσοχή σε αυτόν που μιλάει.
Το ωραίο στην κοινωνική επίγνωση είναι ότι λίγες μόνο προσαρμογές σε αυτά που λες στις συζητήσεις σου μπορούν να βελτιώσουν τη σχέση σου με τους άλλους ανθρώπους. Γι’ αυτό το λόγο στο the-man.gr συγκεντρώσαμε κάποιες εκφράσεις που οι έξυπνοι άνθρωποι αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν στις καθημερινές τους συζητήσεις. Οι φράσεις που ακολουθούν είναι 9 από τις χειρότερες παραβάσεις που μπορείς να κάνεις και θα έπρεπε να τις αποφύγεις εντελώς.
Φράσεις που πρέπει να αποφύγεις στις συζητήσεις σου
1. “Φαίνεσαι κουρασμένος”. Οι κουρασμένοι άνθρωποι δεν είναι καθόλου ελκυστικοί – έχουν σακούλες κάτω από τα μάτια και ανακατωμένα μαλλιά, δε μπορούν να συγκεντρωθούν και είναι γκρινιάρηδες. Όταν λες σε κάποιον ότι φαίνεται κουρασμένος, υπονοείς όλα τα παραπάνω.
Αντί για αυτό, μπορείς να πεις “Όλα καλά;” Οι περισσότεροι άνθρωποι ρωτάνε αν κάποιος είναι κουρασμένος επειδή θέλουν να τον βοηθήσουν (θέλουν να ξέρουν αν ο άλλος είναι καλά). Αντί να υποθέσεις τη διάθεση κάποιου, απλά ρώτα τον. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να ανοιχτεί και να σου πει τι συμβαίνει. Παράλληλα θα πιστέψει ότι ενδιαφέρεσαι και ότι δεν είσαι αγενής.
2. “Έχασες πολλά κιλά”. Πάλι η πρόθεση σου μπορεί να είναι καλή και να θέλεις να κάνεις ένα κομπλιμέντο, όμως δημιουργείται η εντύπωση ότι ασκείς κριτική. Όταν λες σε κάποια ότι έχει χάσει πολλά κιλά υπονοείς ότι παλιότερα ήταν πιο χοντρή ή μη ελκυστική.
Αντί για αυτό, μπορείς να πεις “Φαίνεσαι υπέροχη.” Αντί, λοιπόν, να συγκρίνεις το πως φαίνεται τώρα με το πως φαινόταν στο παρελθόν, απλά σχολίασε το γεγονός ότι είναι υπέροχη.
3. “Έτσι κι αλλιώς ήσουν πολύ καλός για αυτήν.” Όταν κάποιος χαλάει τη σχέση του, προσωπική ή επαγγελματική, αυτό το σχόλιο υπονοεί ότι έχει άσχημο γούστο και είχε κάνει λάθος επιλογή από την αρχή.
Θα ήταν καλύτερα να πεις “Αυτή χάνει!” Με αυτό τον τρόπο θα τον υποστηρίξεις και θα τον κάνεις να νιώσει αισιοδοξία χωρίς να νιώσει ότι ασκείς κριτική.
4. “Εσύ πάντα…” ή “Εσύ ποτέ…” Οι άνθρωποι δεν βλέπουν τον εαυτό τους ως μονοδιάστατο, γι’ αυτό κι εσύ δε θα πρέπει να προσπαθείς να τους ορίσεις με αυτό τον τρόπο. Τέτοιου είδους εκφράσεις κάνουν τους ανθρώπους αμυντικούς και κλειστούς, πράγμα το οποίο είναι πολύ άσχημο γιατί συνήθως χρησιμοποιείς αυτά τα λόγια όταν έχεις να συζητήσεις κάτι σημαντικό.
Μπορείς απλά να αναφέρεις ότι αυτό που ανέφερε ο συνομιλητής σου αποτελεί πρόβλημα για εσένα. Μείνε στα γεγονότα. Αν η συγκεκριμένη συμπεριφορά επαναλαμβάνεται συχνά, μπορείς να πεις “Φαίνεται ότι το κάνεις συχνά αυτό.” ή “Αυτό το κάνεις αρκετά συχνά για να το παρατηρήσω.”
5. “Δείχνεις υπέροχη για την ηλικία σου.” Σίγουρα κανένας δε θέλει να είναι έξυπνος ή σε καλή φόρμα σε σχέση με άλλους ανθρώπους που βρίσκονται στο κατώφλι του άλλου κόσμου. Οι άνθρωποι θέλουν απλά να είναι έξυπνοι και υγιείς.
Μπορείς απλά να πεις “Δείχνεις υπέροχη.” Τα αυθεντικά σχόλια δε χρειάζονται συγκρίσεις.
6. “Όπως είπα πριν…” Όλοι ξεχνάμε κάποια πράγματα μερικές φορές. Αυτή η φράση αυτή σε κάνει να ακούγεσαι ότι προσβάλλεσαι που πρέπει να επαναλάβεις αυτά που είχες πει!. Όταν δείχνεις ότι προσβάλλεσαι όταν πρέπει να ξαναπείς κάτι που είπες σημαίνει ότι είτε είσαι ανασφαλής είτε πιστεύεις ότι είσαι καλύτερος από τους άλλους (ή και τα δύο!)
Όταν το λες ξανά, δες τι μπορείς να κάνεις για να εκφράσεις αυτό που θέλεις να πεις με πιο ενδιαφέροντα τρόπο. Έτσι θα θυμούνται αυτό που είπες.
7. “Καλή τύχη.” Σίγουρα δεν είναι το τέλος του κόσμου όταν εύχεσαι καλή τύχη σε κάποιον, αλλά μπορείς να τα πας καλύτερα από αυτό επειδή η φράση αυτή υπονοεί ότι χρειάζονται τύχη για να πετύχουν.
Μπορείς πολύ απλά να πεις “Ξέρω ότι έχεις ότι χρειάζεται για να πετύχεις.” Αυτό είναι πολύ καλύτερο από το να ευχηθείς καλή τύχη επειδή υπονοείς ότι έχει τις ικανότητες που χρειάζεται για να πετύχει και θα τον κάνεις να πιστέψει στον εαυτό του. Θα ξεχωρίσεις από όλους τους άλλους που απλά θα ευχηθούν “καλή τύχη”.
8. “Εξαρτάται από εσένα.” ή “Ότι θέλεις.” Ενώ μπορεί να αδιαφορείς για την ερώτηση, η γνώμη σου είναι σημαντική για αυτόν που σε ρωτάει (διαφορετικά δε θα σε ρωτούσε).
Απλά πες, “Δεν έχω κάποια ιδιαίτερη άποψη, αλλά μερικά πράγματα που σκέφτομαι είναι τα εξής…” Όταν δίνεις τη γνώμη σου (ακόμη και όταν δεν επιλέγεις κάποια πλευρά), δείχνει ότι ενδιαφέρεσαι για το άτομο που ρωτάει.
9. “Λοιπόν, τουλάχιστον εγώ ποτέ….” Αυτή η φράση είναι ένας επιθετικός τρόπος να πάρεις την προσοχή από το λάθος σου τονίζοντας ένα παλιό, και πιθανόν άσχετο λάθος, που είχε κάνει ο άλλος (ένα λάθος το οποίο θα έπρεπε να είχες συγχωρέσει μέχρι τώρα).
Το καλύτερο που έχεις να πεις είναι “Συγγνώμη.” Το να αναγνωρίζεις το λάθος σου είναι ο καλύτερος τρόπος να ηρεμήσεις τη συζήτηση ώστε να μπορέσετε να βρείτε λύση.
Στις καθημερινές μας συζητήσεις, τα μικρά πράγματα είναι που κάνουν όλη τη διαφορά. Δοκίμασε να εφαρμόσεις τις παραπάνω προτάσεις και θα βρεθείς έκπληκτος όταν δεις τη θετική αντίδραση που θα λάβεις.