Μια επενδυτική πυραμίδα με την ονομασία Bossa προσέλκυσε χιλιάδες ανυποψίαστους επενδυτές με την υπόσχεση εύκολου πλουτισμού μέσω της αγοράς και πώλησης κρυπτονομισμάτων. Η εφαρμογή, που ισχυριζόταν ότι είναι η “ταχύτερα αναπτυσσόμενη παγκοσμίως”, κατέρρευσε αιφνιδίως λίγες μέρες πριν από το Πάσχα, αφήνοντας πίσω της ένα τεράστιο οικονομικό χάος. Για αγορά κρυπτό να προτιμάτε μόνο τα γνωστά και αξιόπιστα ανταλλακτήρια, τα οποία μπορείτε να τα δείτε εδώ!
Το Bossa app βασιζόταν σε μια δομή πυραμίδας όπου οι χρήστες προσκαλούσαν νέα μέλη για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Η εφαρμογή διαφήμιζε την αγορά “ρομπότ” που βασίζονταν σε τεχνητή νοημοσύνη και υποσχόταν αποδόσεις από 30% έως 42% χωρίς καμία προσπάθεια από την πλευρά του επενδυτή.
Για να εξασφαλίσει τη δέσμευση των χρηστών, η Bossa παρείχε μια δωρεάν δοκιμαστική έκδοση του βασικού “ρομπότ” που απέφερε μικρά κέρδη σε κρυπτονομίσματα USDT. Αυτό έδινε στους επενδυτές μια γεύση των υποτιθέμενων κερδών και τους ενθάρρυνε να αγοράσουν τα ακριβότερα “ρομπότ” για μεγαλύτερες αποδόσεις.
Οι χρήστες μπορούσαν να αγοράσουν ένα από τα πέντε διαθέσιμα “ρομπότ”, πληρώνοντας ένα τέλος ενεργοποίησης και μηνιαία συνδρομή. Για παράδειγμα, με μια αρχική επένδυση περίπου 70 δολαρίων και μηνιαία συνδρομή 5 δολαρίων, οι επενδυτές θα εξασφάλιζαν μηνιαίο “παθητικό εισόδημα” 21 δολαρίων ή περίπου 19,5 ευρώ.
Για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των χρηστών, η Bossa χρησιμοποίησε διάφορες τακτικές νομιμοποίησης. Καταχώρησε τη σύστασή της στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) ως Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ) και διατηρούσε “ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας” με τα μέλη της σε δημοφιλή εφαρμογή ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων.
Επιπλέον, η Bossa είχε γραφείο σε μια πολυκατοικία στη Νέα Σμύρνη και διοργάνωνε συγκεντρώσεις μελών σε όλη την Ελλάδα. Δύο πρόσωπα, μια γυναίκα και ένας άνδρας με καταγωγή από γειτονική βαλκανική χώρα, εμφανίζονταν ως στελέχη της εταιρείας, ενισχύοντας την αξιοπιστία της.
Πριν από την κατάρρευση της Bossa, οι χρήστες άρχισαν να χάνουν την πρόσβαση στους λογαριασμούς τους με διάφορες δικαιολογίες. Η εταιρεία ισχυριζόταν ότι οι χρήστες είχαν παραβιάσει τους κανονισμούς και απαιτούσε περαιτέρω καταθέσεις για “επαλήθευση” των λογαριασμών.
Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε η Καθημερινή, μόνο 150 εγγραφές μελών από τις 11 Μαρτίου έως τις αρχές Απριλίου συνδέονταν με περισσότερα από 1 εκατομμύριο USDT ή 1 εκατομμύριο δολάρια σε τέλη ενεργοποίησης και συνδρομές. Εάν υποτεθεί ότι το 30% αυτού του ποσού προήλθε από εικονικά κέρδη, τότε οι καθαρές απώλειες για τους 150 επενδυτές ξεπερνούν τις 700.000 ευρώ.
Ένας επενδυτής, ο Π.Φ., αναφέρει ότι η αρχική του επένδυση ήταν 30.000 ευρώ με απόδοση 30% ή 9.000 ευρώ. Ένας άλλος, ο Θ.Χ., έχασε 15.000 ευρώ μετά από εννέα μήνες συμμετοχής στην πλατφόρμα.
Το προφίλ μιας επενδυτικής απάτης
Οι επενδυτικές απάτες στον τομέα των κρυπτονομισμάτων ακολουθούν συχνά παρόμοια μοτίβα, χρησιμοποιώντας εξελιγμένες τακτικές για να παραπλανήσουν τους επενδυτές. Αυτά τα σχήματα μπορεί να περιλαμβάνουν υποσχέσεις υψηλών αποδόσεων με ελάχιστο ή καθόλου κίνδυνο, καθώς και την προώθηση της συμμετοχής σε φαινομενικά νόμιμες επενδυτικές ευκαιρίες που στην πραγματικότητα είναι απατηλές. Οι παρακάτω πληροφορίες περιγράφουν τα κύρια χαρακτηριστικά αυτών των απατών:
Υποσχέσεις Υψηλών Αποδόσεων και Χαμηλού Κινδύνου
- Προσφορά απίστευτα υψηλών αποδόσεων με ελάχιστο κίνδυνο.
- Επικοινωνία πως οι επενδύσεις είναι “εγγυημένες” και ο κίνδυνος ανύπαρκτος.
Χρήση Κοινωνικών Δικτύων για Προσέλκυση Επενδυτών
- Εκτεταμένη χρήση πλατφορμών όπως το YouTube για την προσέλκυση νέων επενδυτών μέσω διαφημίσεων και προωθήσεων.
- Εκμετάλλευση της Τεχνολογίας και της Αναγνωρισιμότητας της AI
Αξιοποίηση της δημοτικότητας της τεχνητής νοημοσύνης για να φανούν πειστικοί στις υποσχέσεις ανύπαρκτων κερδών.
- Δημιουργία Επαγγελματικών Ιστοσελίδων και Λογαριασμών στα Κοινωνικά Δίκτυα
- Παρουσίαση ως νόμιμων επιχειρήσεων μέσω επαγγελματικά σχεδιασμένων ιστοσελίδων και ενεργής παρουσίας στα κοινωνικά δίκτυα.
Προώθηση Πολυεπίπεδων Μάρκετινγκ Σχημάτων
- Χρήση σχημάτων που επιβραβεύουν τους επενδυτές για την προσέλκυση νέων επενδυτών, δημιουργώντας έναν κύκλο εξάρτησης και απώλειας.
Ψευδείς Υποσχέσεις για Επενδυτικές Επιδόσεις
- Επινόηση ανύπαρκτων επενδυτικών επιδόσεων και παροχή αποδείξεων για “επιτυχημένες” επενδύσεις που ποτέ δεν συνέβησαν.
Κοινά Χαρακτηριστικά και Προφίλ Θυμάτων
- Αναζήτηση Γρήγορου Πλουτισμού: Άτομα που επιδιώκουν ταχεία κέρδη και είναι έτοιμα να επενδύσουν χωρίς επαρκή έρευνα.
- Τεχνολογική Ανεπάρκεια: Χρήστες που δεν κατανοούν επαρκώς την τεχνολογία blockchain και τα κρυπτονομίσματα, γεγονός που τους καθιστά ευάλωτους σε απάτες.
- Ελλιπής Ρύθμιση: Η έλλειψη σαφών κανονισμών σε πολλές δικαιοδοσίες επιτρέπει στους απατεώνες να λειτουργούν με ασυλία.
Οι απάτες αυτές έχουν σοβαρές συνέπειες για τα θύματα, περιλαμβάνοντας όχι μόνο την απώλεια χρημάτων αλλά και μακροχρόνια ζημιά στη φήμη και την αξιοπιστία τους. Η κατανόηση των μεθόδων και των κινήτρων πίσω από αυτές τις απάτες είναι κρίσιμη για την προστασία των επενδυτών. Οι επενδυτές πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και να διερευνούν ενδελεχώς τις επενδυτικές ευκαιρίες πριν αποφασίσουν να επενδύσουν, ιδιαίτερα σε αγορές όπως αυτή των κρυπτονομισμάτων, όπου οι απάτες είναι συχνές και οι συνέπειες σοβαρές.
Σύμφωνα με ειδικούς, υπήρχαν πολλά προειδοποιητικά σημάδια που έδειχναν ότι η Bossa ήταν απατη. Οι υψηλές και εγγυημένες αποδόσεις, η υποχρεωτική μετατροπή των ευρώ σε κρυπτονομίσματα και η δομή της πυραμίδας όπου τα παλιά μέλη επιβραβεύονταν για κάθε νέο μέλος, είναι όλα χαρακτηριστικά μηχανισμών απάτης.
Ο Δημήτρης Δημητριάδης, μέλος της Ειδικής Γραμματείας Μεσοπρόθεσμου Σχεδιασμού, εξηγεί ότι “οποιοδήποτε ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο, όπως τα κρυπτονομίσματα, χαρακτηρίζεται από μεγάλη διακύμανση και κατ’ επέκταση δεν είναι δυνατόν ποτέ να υπάρξουν εγγυημένα κέρδη”.
Η κατάρρευση του Bossa app άφησε πίσω της ένα τεράστιο οικονομικό χάος για χιλιάδες Έλληνες επενδυτές. Πολλοί από αυτούς έχασαν σημαντικά κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων των οικονομιών ολόκληρης ζωής, αφήνοντάς τους σε δεινή οικονομική κατάσταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη λάβει γνώση της υπόθεσης μετά από μηνύσεις που υπέβαλαν άτομα που έχασαν σημαντικά κεφάλαια. Ωστόσο, η πλήρης έκταση των απωλειών και ο αριθμός των θυμάτων παραμένουν άγνωστα.
Η περίπτωση του Bossa app υπογραμμίζει την ανάγκη για αυστηρότερη εποπτεία και ρύθμιση στον τομέα των κρυπτονομισμάτων και των επενδυτικών εφαρμογών. Οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από παρόμοιες απάτες στο μέλλον.
Παράλληλα, είναι σημαντικό να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους και τις παγίδες των επενδυτικών σχημάτων πυραμίδας. Οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι σε προσφορές που υπόσχονται εύκολο και γρήγορο πλουτισμό χωρίς κινδύνους.