Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις μόλις ξυπνάς;
Σύμφωνα με ειδικούς και επιστήμονες, ο τρόπος που ξυπνάμε έχει καταλυτική δύναμη στο πώς θα διαμορφωθεί η υπόλοιπη ημέρα μας. Εάν λοιπόν πατάς αναβολή στο ξυπνητήρι μέχρι πέντε λεπτά πριν να πας δουλειά και μετά αναρωτιέσαι γιατί δεν είσαι παραγωγικός, τώρα ξέρεις τι φταίει.
Ο Andrew Huberman είναι νευρολόγος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Stanford που έχει παρει δημοτικότητα για τις έρευνές του πάνω στον εγκέφαλο και την παραγωγικότητα. Η πρωινή του ρουτίνα και η θεωρία του για τις πρωινές συνήθειες αποτελείται από δέκα βήματα, βασίζεται στις έρευνες του και στοχεύει στο να βελτιώσει τις σωματικές και πνευματικές αντοχές καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.
Πάμε λοιπόν να δούμε ποια είναι τα δέκα βήματα της πρωινής επιτυχίας.
Βήμα πρώτο: Ξύπνα νωρίς
Και όχι αρκετά νωρίς για να προλάβεις ίσα ίσα να φας πρωινό αλλά πολύ πριν από αυτό. O Huberman συστήνει το πρωινό ξύπνημα γύρω στις 5 ή 6 π.μ. Αυτό γιατί θα σε βοηθήσει να νιώθεις γεμάτος ενέργεια και συγκεντρωμένος μέσα στην μέρα σου, καθώς και θα ρυθμίσει τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματος σου, και με τη σειρά του θα βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σου.
Αναρωτιέσαι πώς θα ρυθμίσεις το ωράριο του ύπνου σου; Δες τις δικές μας συμβουλές εδώ.
Βήμα δεύτερο: Πρωινή έκθεση σε φυσικό φως
Με το που ξυπνάς, ιδανικά μέσα στην πρώτη ώρα, προσπάθησε να εκτεθείς σε φυσικό φως, δηλαδή ήλιο. Αυτό βοηθάει το σώμα να καταλάβει ότι έχει ξυπνήσει και να βελτιώσει την διάθεση και την ενέργεια σου.
Βήμα τρίτο: Ενυδάτωση
Πιες νερό απευθείας αφού ξυπνήσεις, για να ενυδατωθείς και να βελτιώσεις τον μεταβολισμό σου. Μπορείς να προσθέσεις στο νερό λίγο λεμόνι, ή ακόμα και μηλόξυδο. Το νερό έχει τρομερά οφέλη για την υγεία, ειδικά το πρωί.
Βήμα τέταρτο: Διαλογισμός
Ο Huberman λοιπόν σε αυτήν την φάση παίρνει 10 λεπτά από την πρωινή του ρουτίνα για να διαλογιστεί. Ο διαλογισμός μπορεί να μειώσει σημαντικά το στρες και να μας κάνει να νιώθουμε κοντά στο σώμα μας και παρόντες στην ημέρα.
Βήμα πέμπτο: Διατάσεις
Πέρνα κάποια λεπτά τα πρωινά σου κάνοντας διατάσεις. Έτσι θα βοηθήσεις τους μύες σου να ξεκουραστούν ενώ ταυτόχρονα θα βοηθήσεις την ροή του αίματος σε όλο σου το σώμα.
Βήμα έκτο: Γυμναστική
Αφού λοιπόν έχεις κάνει τις διατάσεις σου, ήρθε η ώρα για γυμναστική. Η γυμναστική μπορεί να έχει οποιαδήποτε μορφή θέλεις εσύ και να αλλάζει ανά τις μέρες, από κάποια χαμηλής έντασης μέχρι υψηλής έντασης προπόνηση.
Βήμα έβδομο: Υγιεινό πρωινό
Σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι ο Huberman βάζει το πρωινό μόλις στο έβδομο από τα δέκα βήματα της ρουτίνας του. Αυτό είναι γιατί πιστεύει στα οφέλη που έχει η διαλειμματική νηστεία στον ανθρώπινο οργανισμό.
Φρόντισε το πρωινό σου να είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, καλά λίπη και σύνθετους υδατάνθρακες για να γεμίσει πάλι την ενέργεια που έχασες κατά την γυμναστική σου.
Βήμα όγδοο: Κρύο ντουζ
Ίσως το πιο δύσκολο βήμα από την ρουτίνα, το κρύο ντουζ. Σύμφωνα με έρευνες, οι κρύες θερμοκρασίες μπορούν να έχουν πολλαπλά οφέλη. Κάνοντας ντουζ για λίγα λεπτά κάθε πρωί με κρύο νερό βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, αυξάνει τον μεταβολισμό και τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Βήμα ένατο: Ημερολόγιο
Το να κρατάμε ημερολόγιο μας βοηθά να βάλουμε τάξη και να αντιμετωπίσουμε τις σκέψεις μας, καθώς και είναι ένας τρόπος να παρακολουθούμε τους στόχους μας.
Βήμα δέκατο: Αναθεώρησε τους στόχους σου
Τελευταίο βήμα στην ιδανική πρωινή ρουτίνα του Huberman είναι να θέσεις τους δικούς σου στόχους για την ημέρα, που θα καθορίσουν και τις πράξεις σου για το υπόλοιπό της. Δες πάλι τους στόχους της ημέρας σου στο τέλος της για να παρακολουθήσεις την πρόοδό σου και να καταλάβεις γιατί δεν μπόρεσες να τους πετύχεις.
Τι λες; Εσύ θα δοκίμαζες την πρωινή ρουτίνα του Andrew Huberman;
Σίγουρα χρειάζεται πειθαρχία για να ακολουθήσεις τα πάντα κατά γράμμα, αλλά εγώ θα σου πρότεινα να κρατήσεις όσα στοιχεία πιστεύεις ότι θα σε βοηθήσουν και να τα προσαρμόσεις στην δική σου ζωή.
Ούτως ή άλλως κανείς δεν είναι τέλειος και δεν ταιριάζουν τα ίδια πράγματα σε όλους μας.