Όλοι μας έχουμε ακούσει ή και διαβάσει για hackers που έκλεψαν κωδικούς και προσωπικά δεδομένα από λογαριασμούς. Δεν είναι κάτι όμως που πρέπει να μας φοβίζει αν προσέξουμε. Αν βέβαια βάζουμε για κωδικό την ημερομηνία γέννησης μας ή τα τηλέφωνα μας και την οδό που μένουμε, τότε σίγουρα σαμποτάρουμε τον εαυτό μας.
Για παράδειγμα, για να μας χακάρουν τον κωδικό στο facebook, ίσως σημαίνει ότι ο κωδικός μας ήταν αδύναμος και άρα η δουλειά ακόμα και κάποιου αρχάριου hacker ήταν εύκολη. Ήρθε η ώρα να μάθουμε τι πρέπει να προσέξουμε! Θα διαβάσουμε λοιπόν, 5 κανόνες που πρέπει να ακολουθείς για κάθε κωδικό σου!
Δες επίσης: 6 Tips για ασφαλείς online αγορές με χρεωστική κάρτα!
5 χρυσοί κανόνες για κάθε κωδικό online!
1) Προσπάθησε να έχεις μοναδικός σε κάθε site
Το να έχουμε έναν κωδικό για 10 λογαριασμός σίγουρα δεν είναι καλό γιατί αν ανακαλύψουν τον έναν θα έχουν πρόσβαση σε όλα. Αν δηλαδή χρησιμοποιούμε έναν από το Facebook και Instagram μέχρι και το gmail ή την στοιχηματική σου εταιρεία τότε θα έχουμε θέμα. Επιπλέον όμως, δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε κωδικούς που μπορούμε να τους μαντέψει κάποιος από την πρώτη στιγμή. Αυτοί είναι τύπου ημερομηνίες γέννησης, οδοί, τηλέφωνα ή το όνομα της/του συντρόφου σου.
Πρέπει οπωσδήποτε να το αλλάξουμε και να χρησιμοποιήσουμε τουλάχιστον 3 διαφορετικούς. Έναν για παράδειγμα για τα social, έναν για το gmail και έναν “ασφαλή” για συναλλαγές. Σίγουρα θα δυσκολέψουμε τον κάθε hacker με την ποικιλία των διαφορετικών κωδικών. Έτσι αν βρει έναν δεν σημαίνει ότι θα είναι ο ίδιος και τους υπόλοιπους λογαριασμούς μας. Ήδη αισθάνομαι μια παραπάνω ασφάλεια!
Δες επίσης: Πως να δεις αν είναι ασφαλής ο λογαριασμός σου στο Facebook!
2) Όσο μεγαλύτερος ο κωδικός σου τόσο το καλύτερο
Οι ειδικοί στα θέματα hacking και κωδικών συνιστούν όχι 8 αλλά σίγουρα 12 χαρακτήρες να εμπλέκονται σε αυτόν. Συνήθως τα site σε αφήνουν να δημιουργήσεις κωδικούς και με 8 χαρακτήρες αλλά δεν πρέπει να το επιλέξουμε. Καλύτερα να μείνουμε στους 12 και έτσι να είναι όλο και πιο δύσκολο για έναν hacker να σου σπάσει τον κωδικό. Αυτό κιόλας σαν γεγονός μας βοηθάει να βρούμε έναν πιο δυνατό και ευφάνταστο κωδικό στο μυαλό μας. Άρα, με έναν σμπάρο, δύο τριγώνια!
Δες επίσης: Πως γίνεται να “χακάρουν” την οθόνη του υπολογιστή σου και τι να προσέχεις!
3) Κάνε συνδυασμούς
Όπως είπαμε 12 χαρακτήρες είναι ότι πρέπει για έναν ασφαλή και ακέραιο κωδικό. Ωστόσο αν βάλουμε 12+ χαρακτήρες του τύπου “κωνσταντινος1993” εννοείται είναι εύκολο να μας τον σπάσουμε. Πρέπει να χρησιμοποιούμε συνδυασμούς. Να συνδυάζουμε κεφαλαία και μικρά γράμματα ή ακόμα και λατινικά στην φράση μας. Πλέον μάλιστα είμαστε υποχρεωμένοι σε μερικούς λογαριασμούς να βάζουμε και αριθμούς και κεφαλαία και λατινικά γράμματα.
Ένας ιδανικός συνδυασμός θα εμπεριείχε μέσα του 3 μαξ 4 αριθμούς που δεν είναι ακολουθία του τύπου 123. Επίσης τρία ή τέσσερα κεφαλαία γράμματα διάσπαρτα και όχι το ένα δίπλα στο άλλο και έστω 2 λατινικά. Έτσι ο κόπος για να μας τον σπάσουν θα είναι σίγουρα μεγάλος.
4) Άλλαζε τους κωδικούς συχνά
Δεν θα σου στείλουν email όλες οι εταιρείες που έχουμε εγγραφεί για να αλλάξεις τον κωδικό σου. Ναι μπορεί να αναγνωρίσει το google μια περίεργη δραστηριότητα και να μας πει ότι πρέπει να τον αλλάξουμε αλλά δεν θα το κάνουν όλες! Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι οφείλουμε να τον αλλάζουμε ανά 2-3 μήνες. Αν βέβαια έχουμε αγαπημένους κωδικούς από το λύκειο ή το γυμνάσιο και απλά τους ξέρουμε απέξω, ήρθε η ώρα να τους σβήσουμε! Αργά ή γρήγορα υπάρχει περίπτωση να χακαριστούν και θα πούμε αντίο στα δεδομένα και στις κάρτες μας.
Δες επίσης: Facebook: 10 Τρόποι που μπορούν να χακάρουν τον λογαριασμό σου!
5) Ενεργοποίηση την υπηρεσία των δύο επαληθεύσεων
Τι σημαίνει αυτό; Σε πολλούς λογαριασμούς που δημιουργούμε μας δίνουν την επιλογή να κάνουμε διπλή ταυτοποίηση της ταυτότητάς μας. Έτσι στέλνουν ένα μήνυμα στο κινητό που τους δώσαμε και αναφέρει έναν κωδικό. Αυτόν τον κωδικό τον περνάμε στο site και έτσι αν συμβεί κάποια ύποπτη σύνδεση θα ζητήσει από τον χρήστη να πληκτρολογήσει τον κωδικό που θα στείλει στο κινητό!
Προσοχή όμως! Όταν μας βάζει επιλογή να βάλουμε μία δεύτερη ερώτηση του τύπου: ποιο είναι το αγαπημένο μας κατοικίδιο ή πως λένε την μητέρα μας ή που φοιτούσαμε, δεν πρέπει να λέμε την αλήθεια! Όσο προφανές και αν φαίνεται έχουν πέσει πολλοί θέμα απάτης λόγω του ότι δώσαν τα αληθή στοιχεία. Τέλος επειδή μπορούν να χακάρουν τον υπολογιστή μας καλό είναι να τους έχουμε γραμμένους χειρόγραφα.