Καλή είναι η ηλιοθεραπεία και οι ρακέτες στην παραλία, τι γίνεται όμως εάν καείς από τον ήλιο; Δυστυχώς, ένα κάψιμο από τον ήλιο μπορεί να σου χαλάσει την διάθεση στις διακοπές.
Εάν λοιπόν βρεθείς ποτέ στην δυσμενή θέση να καείς από τον ήλιο, κράτα αυτήν την λίστα για να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Γιατί δεν πρέπει τίποτα να σου χαλάει τη διάθεση το καλοκαίρι, πόσο μάλλον κάτι τόσο ενοχλητικό σαν το κάψιμο.
Τρόπος αντιμετώπισης #1: Ενυδατική λοσιόν για το κάψιμο
Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που μπορείς να κάνεις όταν πρωτοεμφανιστεί το κάψιμο από τον ήλιο είναι να ενυδατώσεις το δέρμα που έχει προκληθεί από το κάψιμο.
Εφάρμοσε μία ενυδατική κρέμα με αλόη ή άλλα καταπραϋντικά συστατικά όπως η καλαμίνη στην περιοχή του δέρματος που χρειάζεται. Ιδανικά, θέλεις να εφαρμόσεις την κρέμα στο σώμα σου με το που βγεις από το ντουζ για να διατηρήσεις την υγρασία στο δέρμα.
Κάθε φορά που νιώθεις την οποιαδήποτε ενόχληση, απόφυγε να ξύνεις και να ενοχλείς το δέρμα σου και βάλε κρέμα. Μπορείς επίσης να τοποθετήσεις μία υγρή πετσέτα που θα έχεις βάλει για λίγα λεπτά στο ψυγείο στην επηρεασμένη περιοχή για περισσότερη ανακούφιση.
Τρόπος αντιμετώπισης #2: Κρύο ντουζ
Εντάξει, δεν μιλάμε για τόσο κρύα ντουζ που δεν μπορείς να τα αντέξεις αλλά αρκετά δροσερά για να χαμηλώσεις την θερμοκρασία του σώματος και να ανακουφιστείς από τα τις ενοχλητικές παρενέργειες του καψίματος.
Εάν είσαι από εκείνους που προτιμούν τα μπάνια τους με καυτό νερό, απόφυγε το όσο το δυνατόν πιο πολύ τις ημέρες μετά το κάψιμο αφού το ζεστό νερό μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θες.
Τρόπος αντιμετώπισης #3: Παυσίπονα
Ο πόνος που προκαλείται από το κάψιμο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως είναι το σημείο του σώματος, η σοβαρότητα του καψίματος καθώς και ο τύπος δέρματος.
Εάν δεις όμως πως ο πόνος που προκαλείται από το κάψιμο είναι ανυπόφορος και επηρεάζει τις ημέρες σου, τότε προτείνεται από ειδικούς η κατανάλωση παυσίπονων όπως το depon, η ιβουπροφαίνη ή η ασπιρίνη.
Τα παυσίπονα θα αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρήξιμο ή πόνο νιώθεις.
Τρόπος αντιμετώπισης #4: Πιες περισσότερο νερό
Το ηλιακό έγκαυμα τραβάει υγρά στην επιφάνεια του δέρματος και μακριά από το σώμα ενώ η ηλιακή έκθεση είναι από μόνη της ικανή να αφυδατώσει το σώμα σου. Για να αποφύγεις λοιπόν την αφυδάτωση που θα οδηγούσε στην επιδείνωση των συμπτωμάτων, φρόντισε να πίνεις όσο περισσότερο νερό γίνεται.
Ένα μπουκάλι με μεγάλη χωρητικότητα νερού που θα παίρνεις μαζί σου παντού θα σε βοηθήσει να μείνεις ενυδατωμένος και να μην ξεχνάς να πίνεις νερό.
Τρόπος αντιμετώπισης #5: Αντιμετώπιση φουσκαλών
Εάν το δέρμα σου αρχίσει να δημιουργεί φουσκάλες, σημαίνει πως έχεις έγκαυμα δεύτερου βαθμού.
Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να αφήσεις το δέρμα να επουλωθεί. Ακολούθησε όλα τα παραπάνω βήματα και σε καμία περίπτωση μην ακουμπάς ή σπάς τις φουσκάλες.
Οι φουσκάλες είναι φυσικός μηχανισμός του δέρματος ενάντια στις μολύνσεις. Κράτα λοιπόν το δέρμα σου καθαρό και εάν χρειαστεί, τοποθέτησε βαζελίνη πάνω στις φουσκάλες για να τις προστατεύσεις όσο επουλώνονται.
Εάν τα συμπτώματα σου επιδεινώνονται ή νιώθεις και άλλες ενοχλήσεις σε συνδυασμό με το κάψιμο, τότε είναι πάντα προτιμότερο να επισκεφτείς έναν ειδικό που θα σε βοηθήσει.