Το κάπνισμα είναι μια συνήθεια που έχει υιοθετηθεί από πολλούς ανθρώπους. Κοινωνικοί ή ψυχολογικοί παράγοντες κάνουν όλο και περισσότερους ανθρώπους να στρέφονται προς το κάπνισμα. Όσο περνούν τα χρόνια, όλο και περισσότερες μελέτες αλλά και επιστήμονες υγείας κατηγορούν το κάπνισμα για πολλές παθήσεις και ασθένειες. Σίγουρα θα έχεις ακούσει τους κινδύνους που έχει το κάπνισμα και πόσο κακό μπορεί να προκαλέσει στην υγεία ενός ανθρώπου.
Ενημερώσου εδώ για τους κινδύνους που έχει το κάπνισμα στην υγεία σου. Δες τι μπορεί να προκαλέσει αυτή η κακιά και επιβλαβής συνήθεια στο σώμα σου και προσπάθησε να την αποβάλλεις ή έστω να την ελαττώσεις όσο περισσότερο γίνεται.
Ενημερώσου για τους κινδύνους που έχει το κάπνισμα στην υγεία και το σώμα σου!
Επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα
Ένα από τα συστατικά που κάνει το κάπνισμα εθιστικό είναι η νικοτίνη. Η νικοτίνη όταν φτάνει στον εγκέφαλο, σου δίνει ένα σύντομο αίσθημα ενέργειας. Όταν περάσει αυτό το αίσθημα, σε κάνει να νιώθεις κουρασμένος και να θέλεις και άλλο. Ουσιαστικά, η νικοτίνη είναι ο παράγοντας που κάνει τους ανθρώπους να εθίζονται στο τσιγάρο και να δυσκολεύονται να το κόψουν. Η έλλειψη νικοτίνης στο σώμα προκαλεί πονοκέφαλο, ζάλη, άγχος και κατάθλιψη. Ο εθισμός που προκαλεί το τσιγάρο είναι ο λόγος που επηρεάζεται το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Δες επίσης : Αυτές είναι οι 7 τροφές που βοηθούν τον εγκέφαλο!
Προβλήματα στην αναπνοή
Όπως είναι αναμενόμενο, το κάπνισμα επηρεάζει και το αναπνευστικό σύστημα. Η εισπνοή του καπνού, επιτρέπει την είσοδο βλαβερών ουσιών στους πνεύμονες. Μακροπρόθεσμα, δημιουργούνται χρόνιες παθήσεις και προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος. Η έλλειψη καπνού προκαλεί δύσπνοια και άλλα προβλήματα αναπνοής, ωστόσο δεν είναι αργή η θεραπεία των πνευμόνων όταν διακοπεί εντελώς το κάπνισμα. Επιπλέον, τα παιδιά που έχουν γονείς καπνιστές είναι επιρρεπή σε βήχα ή άλλα προβλήματα του αναπνευστικού.
Καρδιαγγειακές παθήσεις
Οτιδήποτε εισέρχεται στο σώμα μας ή έρχεται σε επαφή με αυτό, περνάει από το αίμα. Οι ουσίες του τσιγάρου προκαλούν πολλά προβλήματα στη ροή του αίματος αφού κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία πιο αδύναμα. Επιπλέον, το κάπνισμα αυξάνει την πίεση και την πιθανότητα εμφάνισης θρομβώσεων και κατ’ επέκταση εγκεφαλικού επεισοδίου. Άμα υπάρχει ήδη ευαισθησία στην καρδία, το κάπνισμα μπορεί αν την χειροτερέψει σε μεγάλο βαθμό.
Δες επίσης : 5 Μυστικά για να κόψεις το κάπνισμα σύμφωνα με πρώην καπνιστές!
Δέρμα, μαλλιά και νύχια
Κάποιοι από τους κινδύνους που έχει το κάπνισμα αφορούν το δέρμα, τα νύχια και τα μαλλιά. Ίσως να σου φαίνεται παράξενο, αλλά ένας καπνιστής έχει προφανείς αλλαγές στο δέρμα του. Μια βασική αλλαγή είναι η ξηρότητα, ο αποχρωματισμός και το “σπάσιμο” της επιδερμίδας. Τα νύχια, κυρίως των χεριών, επηρεάζονται από την συνεχή επαφή με τον καπνό και το τσιγάρο και κιτρινίζουν ή αποδυναμώνονται. Επιπλέον, η πρόσληψη νικοτίνης προκαλεί αραίωση, απώλεια και αποδυνάμωση των μαλλιών ακόμα και εμφάνιση λευκών.
Δες επίσης : 7 Συμβουλές για καλή και ολοκληρωμένη στοματική υγιεινή!
Προβλήματα στην πέψη
Πολλοί έχουν συνδυάσει το φαγητό με το κάπνισμα. Αυτή η συνήθεια επηρεάζει άμεσα την πέψη του φαγητού και εμποδίζει την διαδικασία να γίνει σωστά. Επιπλέον, μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή ινσουλίνης στο σώμα προκαλώντας μακροπρόθεσμα προβλήματα. Οι παθήσεις του στόματος, της γλώσσας και των δοντιών είναι κάποιοι από τους πιο συνηθισμένους κινδύνους που έχει το κάπνισμα.
Σεξουαλικότητα
Το κάπνισμα επηρεάζει άμεσα την ροή του αίματος σε όλο το σώμα. Κάποια από τα πιο συνήθη προβλήματα είναι η μειωμένη απόδοση στην σεξουαλική πράξη, η απώλεια διάθεσης και η μείωση των επιπέδων των ορμονών στο σώμα που είναι υπεύθυνες για τη σεξουαλικότητα.
Δες επίσης : 5 Τρόποι να διαρκεί το sex περισσότερο!
Με βάση τα παραπάνω, καταλαβαίνεις ότι το κάπνισμα έχει πολλούς κινδύνους για το σώμα και την υγεία σου. Αν είσαι καπνιστής σκέψου το καλά να κόψεις ή να ελαττώσεις το κάπνισμα. Είναι μια δύσκολη απόφαση και σίγουρα ένα δύσκολο ταξίδι, αλλά με επιμονή και υπομονή μπορείς να βελτιώσεις κατά πολύ την ποιότητα της υγείας και της ζωής σου. Μην ξεχνάς, ότι με αυτή τη συνήθεια δεν επηρεάζεις μόνο τη δική σου υγεία, αλλά και την υγεία των γύρω σου! Επίσης μπορείς να επισκεφθείς την επίσημη σελίδα τους Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για περισσότερες πληροφορίες γύρω από το κάπνισμα. Βρες την εδώ!