Σίγουρα θα έχεις ακούσει για την κρεατίνη αν αθλείσαι λόγω των συμπληρωμάτων κρεατίνης που είναι ευρέως διαδεδομένα. Στην ουσία, η κρεατίνη είναι ένα μόριο που παράγεται από αμινοξέα και που συναντάται στους μύες και σε μικρότερο βαθμό στον εγκέφαλο. Με άλλα λόγια, η κρεατίνη παράγεται φυσικά στον οργανισμό αλλά περιέχεται και σε ορισμένες τροφές, όπως είναι το κόκκινο κρέας, το χοιρινό και το ψάρι.
Βέβαια, παρόλο που οι πληροφορίες που υπάρχουν για την κρεατίνη είναι πολλές, συχνά συνοδεύονται και από ένα μεγάλο μέρος ανακριβειών. Για να σε βοηθήσουμε να καταλάβεις τα πάντα γύρω από την κρεατίνη θα σου δείξουμε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το χρήσιμο αυτό συμπλήρωμα!
Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζεις για την κρεατίνη!
Πώς δρα η κρεατίνη και ποιος ο ρόλος της
Το ανθρώπινο σώμα για να διεξάγει οποιαδήποτε κίνηση χρειάζεται ενέργεια. Η πηγή ενέργειας που καταναλώνει είναι το ΑΤΡ ή αλλιώς τριφωσφορική αδενοσίνη. Η κρεατίνη, με τη μορφή φωσφορικής κρεατίνης που υπάρχει στα κύτταρα, βοηθά στη σύνθεση του ΑΤΡ και κατά συνέπεια συμβάλλει στην παραγωγή της ενέργειας.
Δες επίσης: 5 Tips που αυξάνουν τη μυϊκή μάζα στους λεπτοκαμωμένους
Τα οφέλη των συμπληρωμάτων κρεατίνης
Η κρεατίνη υπάρχει φυσικά λοιπόν στον οργανισμό αλλά οι πιο πολλοί την έχουμε ακούσει από τα διάφορα συμπληρώματα κρεατίνης που κυκλοφορούν και απευθύνονται κυρίως σε αθλητές. Κι αυτό γιατί μερικά από τα βασικότερα οφέλη των συμπληρωμάτων κρεατίνης είναι η τόνωση των αθλητικών επιδόσεων κυρίως σε έντονες δραστηριότητες σύντομης διάρκειας, η αύξηση της μυϊκής μάζας, η μείωση των τραυματισμών και η γρηγορότερη αποκατάσταση μετά την άθληση.
Με άλλα λόγια λοιπόν, τα συμπληρώματα κρεατίνης μπορούν να σε ωφελήσουν αν κάνεις εντατική προπόνηση (όπως HIIT ή Cross fit), αν είσαι αθλητής ταχύτητας (όπως σπρίντερ ή κολυμβητής) ή αν σηκώνεις πολλά βάρη (bodybuilder).
Εκτός όμως από όλα αυτά τα οφέλη που ευνοούν τους αθλούμενους, η κρεατίνη συμβάλλει και στην υγεία του εγκεφάλου και έχει πιθανώς γνωστικά οφέλη.
Δες επίσης: Γυμναστική για αρχάριους: Πώς να αλλάξεις το σώμα σου!
Μύθοι για τη χρήση κρεατίνης- Παρενέργειες
Τα συμπληρώματα κρεατίνης έχουν συχνά κατηγορηθεί για διάφορους λόγους με αποτέλεσμα πολλοί να τα έχουν δαιμονοποιήσει. Δεν ευσταθούν όμως όλα όσα ακούγονται. Συγκεκριμένα, μια κοινή ανησυχία που ακούγεται είναι ότι η χρήση κρεατίνης είναι επιβλαβής για τους νεφρούς. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει αποδειχτεί από τις έρευνες και δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το συκώτι. Ακόμα, κάτι που έχει ακουστεί είναι ότι η κρεατίνη ευθύνεται για κράμπες και για αφυδάτωση. Στην πραγματικότητα όμως, η κρεατίνη μπορεί να βοηθήσει σε αυτές τις καταστάσεις. Επιπλέον, τα πεπτικά προβλήματα που επίσης ανησυχούν κάποιους δυνητικούς χρήστες συμπληρωμάτων κρεατίνης επίσης δεν είναι κάτι που ισχύει αν τηρείται η συνιστώμενη ημερήσια δόση.
Κάτι που έχει παρατηρηθεί σε ανθρώπους που λαμβάνουν κρεατίνη είναι μια ελαφριά αύξηση του βάρους. Ωστόσο, αυτή συνδέεται με αύξηση του περιεχομένους του νερού στους μύες κι όχι με αύξηση του λίπους.
Σε γενικές γραμμές λοιπόν η λήψη της κρεατίνης είναι απόλυτα ασφαλής αν τηρείται η συνιστώμενη δοσολογία και οι οδηγίες. Όπως όμως συμβαίνει με κάθε συμπλήρωμα διατροφής, αν βρίσκεσαι σε κάποια αγωγή ή αν έχεις κάποιο θέμα υγείας είναι σημαντικό να συζητήσεις με το γιατρό σου σχετικά με τη λήψη κρεατίνης.
Αποτελεσματικά συμπληρώματα κρεατίνης
Τώρα λοιπόν που έχεις όσες πληροφορίες χρειάζεσαι για την κρεατίνη μπορείς να αξιολογήσεις τα συμπληρώματα κρεατίνης και να πάρεις την απόφασή σου. Στο GymBeam θα βρεις μια ευρεία γκάμα σε κρεατίνη που θα καλύψει όλες τις ανάγκες σου.