Η γλώσσα του σώματος είναι πολύ σημαντική, για όλα όσα θέλουμε να πετύχουμε στην καθημερινότητα μας, μιας και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Μπορεί τα λόγια που λέμε να παίζουν για κάποιους τον κυρίαρχο ρόλο, αλλά σίγουρα και η στάση του σώματος μας όσο μιλάμε με άλλους, μαρτυράει πολλά πράγματα για το πως νιώθουμε και τι σκεφτόμαστε εκείνη τη στιγμή!
Οπότε, όπως καταλαβαίνεις, είναι εξίσου σημαντική και πρέπει να προσέξεις την στάση σου, όταν πας σε μια συνέντευξη για δουλειά. Εκεί γίνονται και τα περισσότερα λάθη, λόγω του άγχους ή επιδή πολύ απλά δεν τα σκεφτόμαστε εκείνη την ώρα. Ποια είναι όμως τα 6 συχνότερα λάθη που γίνονται και θα έπρεπε να αποφύγεις;
Δες επίσης: 8 Ερωτήσεις που κάνουν στις συνεντεύξεις!
Ποια λάθη κάνεις με τη γλώσσα του σώματος σε μια συνέντευξη
Κάθεσαι καμπουριασμένος
Όταν το σώμα σου είναι καμπουριασμένο δίνεις την αίσθηση στον συνομιλητή σου, ότι θα προτιμούσες να βρίσκεσαι κάπου αλλού και ότι δεν δίνεις και μεγάλη σημασία σε αυτά που λέει, μιας και δεν είσαι συγκεντρωμένος. Αν θέλεις λοιπόν να εμπνεύσεις εμπιστοσύνη, θα πρέπει να έχεις όρθιο το σώμα σου και στην ευθεία.
Χτυπάς τα δάχτυλα σου
Μπορεί να το έχεις σαν συνήθεια το να χτυπάς τα δάχτυλα σου στο τραπέζι ή στο μπράτσο της καρέκλας, ή ακόμη και να το κάνεις όποτε έχεις άγχος και νευρικότητα, αλλά σίγουρα είναι ενοχλητικό και δείχνει ότι ανυπομονείς να τελειώσει η συνέντευξη για να φύγεις. Φυσικά όμως δεν θέλεις να δώσεις αυτή την εντύπωση, οπότε απλά μην το κάνεις!
Δεν επικοινωνείς με τα μάτια
Όταν αποφεύγεις να κοιτάξεις τον άλλο μέσα στα μάτια, όταν του μιλάς, δείχνει πως κάτι έχεις να κρύψεις. Δεν λένε τυχαία πως τα μάτια είναι τα παράθυρα της ψυχής. Άρα θα πρέπει να αποβάλλεις το άγχος σου και να μάθεις να “μιλάς” με το βλέμμα σου.
Κοιτάζεις επίμονα
Εδώ πηγαίνουμε στο άλλο άκρο και μπορεί να καταφέρεις να τρομάξεις τον συνομιλητή σου όταν είσαι καρφωμένος στα μάτια του και να τον κάνεις να νιώσει άβολα. Όλα θέλουν μέτρο.
Κοιτάζεις το ρολόι σου
Αυτό και αν είναι φάουλ. Νομίζω δεν χρειάζεται να σου εξηγήσω γιατί δεν θα πρέπει να το κάνεις. Ο λόγος είναι προφανής. Δίνεις την εικόνα ενός ανθρώπου που βαριέται και θέλει απεγνωσμένα να πάει κάπου αλλού.
Ελέγχεις το κινητό σου
Δες επίσης: 8 Tips για να έχεις μια επιτυχημένη επικοινωνία!
Αυτό είναι κάτι παρόμοιο με το ρολόι. Μπορεί να περιμένεις κάποιο τηλεφώνημα ή έστω ένα email, αλλά με το να ελέγχεις κάθε τρεις και λίγο το κινητό σου, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να δείξεις πως δεν σε ενδιαφέρει η δουλειά και το τι σου λένε.
Δεν πρόκειται κανείς να σκεφτεί πως μπορείς να τα κάνεις όλα ταυτόχρονα. Το μόνο που θα σκεφτούν είναι πως δεν είσαι συγκεντρωμένος στην συζήτηση σας.