Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για κάποια red flags, και πιο συγκεκριμένα γι’ αυτά που εντόπισε στο βιογραφικό σου ο υπεύθυνος προσλήψεων. Υπάρχουν κάποια πολύ συνηθισμένα λάθη, που δεν αποκλείεται και εσύ να τα κάνεις στο βιογραφικό σου, τα οποία σου κόβουν συνεντεύξεις.
Η αλήθεια είναι ότι όλοι μας κατά καιρούς κάνουμε σφάλματα τα οποία μας στοιχίζουν πολύ, παρόλο που δεν συνειδητοποιούμε την σημασία τους από την αρχή.
Στην πραγματικότητα, τίποτα από αυτά που θα διαβάσεις πιο κάτω δεν είναι τόσο τραγικό. Σε μια αγορά όμως όπου ο ανταγωνισμός είναι παραπάνω από σκληρός, και η πιο μικρή λεπτομέρεια μπορεί να κάνει την διαφορά ανάμεσα στο “προσλαμβάνεστε” και στο “θα σας ειδοποιήσουμε”. Έχει μεγάλη σημασία επομένως να μην αφήνεις τίποτα στην τύχη.
Είτε λοιπόν ψάχνεις για δουλειά, είτε ενδιαφέρεσαι για μια καλύτερη θέση στην επιχείρηση όπου ήδη εργάζεσαι, πριν παραδώσεις το βιογραφικό σου, σιγουρέψου ότι δεν έχεις υποπέσει σε κανένα από τα εξής:
1. Θα τους τα πεις στην συνέντευξη
Έγραψες μερικές αράδες, και θεωρείς ότι είναι αρκετές.
Άφησες προσόντα και πιστοποιήσεις απέξω, γιατί θεώρησες ότι εννοούνται.
Λες ότι έχεις δέκα χρόνια εμπειρίας στο αντικείμενο αλλά δεν αναφέρεις παρά μόνο τον προηγούμενο εργοδότη σου όπου εργάστηκες για λιγότερο από μία τριετία.
Θα τους τα πεις όλα αναλυτικά, αν θέλουν, στην συνέντευξη.
Στην πραγματικότητα, απλά το έκαψες, δεν θα υπάρξει καμία συνέντευξη. Αυτό που είδε όποιος πήρε το βιογραφικό σου στα χέρια του, δυστυχώς, πρόδιδε αδιαφορία, προχειρότητα και έλλειψη επαγγελματισμού.
Αφιέρωσε μια-δύο ώρες για να γράψεις ένα σωστό και πλήρες γενικό βιογραφικό. Να ξέρεις ότι τίποτε δεν εννοείται και τίποτε δεν εξυπακούεται. Ανέφερε τα πάντα, προσόντα, πιστοποιήσεις, πτυχία και προϋπηρεσία αναλυτικά.
Κράτα το βιογραφικό αυτό αποθηκευμένο, ενημέρωνέ το συχνά, και όποτε σου παρουσιάζεται κάποια καλή ευκαιρία χρησιμοποίησέ το.
2. Δεν προσάρμοσες το βιογραφικό σου
Αυτό είναι και το πιο συνηθισμένο λάθος που μπορεί να κάνει κανείς. Η εποχή που θα μοίραζες παντού σαν φειγ-βολάν ένα γενικό βιογραφικό έχει περάσει προ πολλού. Πλέον οι εταιρείες ψάχνουν για πολύ συγκεκριμένα προσόντα, τα οποία κατά κανόνα τα αναφέρουν και στην περιγραφή του ρόλου για τον οποίο προσλαμβάνουν.
Αφιέρωσε μερικά λεπτά για να συμπεριλάβεις τα προσόντα που ζητούν στο βιογραφικό σου, φροντίζοντας να χρησιμοποιείς τους ίδιους ακριβώς όρους. ΄Εχε υπόψη σου ότι πλέον, όλο και πιο συχνά, το πρώτο ξεσκαρτάρισμα των βιογραφικών δεν γίνεται από ανθρώπους αλλά από εξειδικευμένο λογισμικό που απλά απορρίπτει ό,τι δεν ταιριάζει απόλυτα στην περιγραφή που το έχουν τροφοδοτήσει.
Και παρόλο που κάτι τέτοιο προφανώς δεν ισχύει ακόμα για τις μικροεπιχειρήσεις, οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες χρησιμοποιούν τέτοια λογισμικά, κυρίως στο εξωτερικό, αλλά πλέον και στην Ελλάδα.
3. Παραφούσκωσες τα προσόντα σου
Προφανώς θέλεις να τους δώσεις να καταλάβουν ότι είσαι ακριβώς αυτός που ψάχνουν. Θα έχεις τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα όμως αν γεμίσεις το βιογραφικό σου με υπερβολές, ανακρίβειες και ψέματα. Αν δεν έχεις πάρει ακόμα αυτό το πτυχίο, πες το καθαρά αναφέροντας όμως και την ημερομηνία που περιμένεις να αποφοιτήσεις. Αν έχεις κάνει συνολικά τρεις μήνες μαθήματα Ιαπωνικών, συγχαρητήρια, αλλά δεν τα μιλάς άπταιστα.
Οι όποιες υπερβολές και ανακρίβειες φυσικά θα αποκαλυφθούν, και φυσικά δεν θα σου βγουν σε καλό. Αν σου λείπει κάποιο βασικό πτυχίο, προφανώς θα το δουν όταν θα πρέπει να καταθέσεις τα πιστοποιητικά σου. Αν σου λείπουν πολλά χρόνια εμπειρίας, πιθανότατα δεν θα μπορέσεις να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις της θέσης. Αν πάλι πρόκειται για κάτι πιο απλό, μην φοβηθείς να πεις ξεκάθαρα ότι δεν το γνωρίζεις προς το παρόν και ότι ευχαρίστως θα αφιερώσεις χρόνο για να το μάθεις εφόσον ο ρόλος το απαιτεί.
4. Είχε ορθογραφικά και συντακτικά λάθη
Τεράστια αμέλεια, όσο ασήμαντη κι αν φαίνεται.
Το πρόβλημα δεν είναι ότι οι υπόλοιποι δεν κάνουν λάθη όταν γράφουν, όλοι κάνουμε στην πραγματικότητα.
Όμως αν δεν μπήκες καν στον κόπο να περάσεις μία-δυο σελίδες από τον ορθογραφικό έλεγχο, είναι σαν να τους λες ότι αυτή η θέση σου είναι παντελώς αδιάφορη. Ή ότι όπως δεν ενδιαφέρθηκες για την εικόνα που παρουσιάζει το βιογραφικό σου, έτσι θα αδιαφορείς στο μέλλον και για την ποιότητα της δουλειάς σου.
5. Το έγραψε η ΑΙ και όχι εσύ
Ναι, το chat gpt είναι τεράστια ευκολία, και όταν έκατσες να γράψεις το βιογραφικό σου, ή το cover letter σου, στέρεψες από ιδέες. Όμως οι υπεύθυνοι προσλήψεων μπορούν να διακρίνουν αυτά τα κείμενα από το χιλιόμετρο.
Τα κείμενα που προέρχονται από τεχνητές νοημοσύνες είναι στεγνά, ανούσια, και το λεξιλόγιό τους επαναλαμβανόμενο. Για αυτόν που διαβάζει το βιογραφικό σου, δείχνουν ότι δεν ενδιαφέρθηκες και ότι ίσως δεν μπορείς καν να γράψεις από μόνος σου δύο σωστές και πλήρεις παραγράφους.
Χρησιμοποίησε αν θέλεις το κείμενο από την ΑΙ για να πάρεις ιδέες, ή για να φτιάξεις την δομή του κειμένου σου. Τελικά όμως, φρόντισε το βιογραφικό που θα παραδώσεις να είναι γραμμένο αποκλειστικά από σένα.
6. Δήλωσες άτομα για να δώσουν πληροφορίες
Σου ζήτησαν τα στοιχεία επικοινωνίας κάποιων ατόμων που θα μπορούσαν να δώσουν πληροφορίες για σένα, και θεώρησες ότι ήταν τυπικό. Έδωσες λοιπόν τα στοιχεία ‘κανα-δύο φίλων σου, ή του πρώην αφεντικού σου, ή και κάποιου στελέχους στην παλιά σου δουλειά που μάλλον δεν έχει ιδέα ποιος είσαι.
Δεν είναι καθόλου τυπικό όμως, και η πιθανότητα να τους καλέσουν και να τους ρωτήσουν σχετικά με εσένα είναι μεγάλη.
Ενημέρωσέ τους για να είναι προετοιμασμένοι, και το κυριότερο, σιγουρέψου ότι έχουν να πουν καλά λόγια για σένα.
Ακόμα και ο κολλητός σου θα μπορούσε να σε εκθέσει χωρίς να το θέλει αν τον καλέσουν ξαφνικά και αρχίσουν να του κάνουν ερωτήσεις από το πουθενά. Πολύ περισσότερο κάποιος που μπορεί να μην σε θυμάται, να μην σε συμπαθεί ιδιαίτερα, ή και να μην έχει να πει τα καλύτερα για την συνεργασία του μαζί σου.
Το βιογραφικό σου είναι η βιτρίνα σου
Το βιογραφικό σου είναι η διαφήμισή σου, ή αν προτιμάς η βιτρίνα σου. Είναι η πρώτη σου ευκαιρία να κάνεις αισθητή την παρουσία σου και να ξεχωρίσεις από τον ανταγωνισμό. Επίσης, είναι αυτό που θα σε οδηγήσει τελικά στην συνέντευξη που θα μπορούσε να σου εξασφαλίσει την εργασία ή την θέση που θέλεις.
Αξίζει λοιπόν με το παραπάνω να αφιερώσεις όσο χρόνο χρειαστεί για να το συντάξεις σωστά και να προσέξεις τις λεπτομέρειες, ακόμα και αυτές που φαίνονται ασήμαντες.
‘Ένα καλογραμμένο βιογραφικό, που αποπνέει επαγγελματισμό και σοβαρότητα είναι ο καλύτερος σύμμαχός σου στην αναζήτηση εργασίας. Tips για να φτιάξεις ένα σωστό βιογραφικό.