Ψάχνεις μανιωδώς δουλειά αλλά δε φαίνεται να έρχεται κάποιο αποτέλεσμα στην αναζήτηση σου; Σίγουρα οι συνθήκες στην αγορά δεν είναι οι καλύτερες και υπάρχει ανεργία. Ωστόσο, πέρα από τις εξωτερικές συνθήκες τις οποίες δε μπορείς να ελέγξεις εσύ, ποιοι είναι οι άλλοι λόγοι που δυσκολεύεσαι να βρεις δουλειά και να πας την καριέρα σου παρακάτω;
Αν βλέπεις ότι δεν καταφέρνεις να προσληφθείς παρά τις προσπάθειες σου τότε ίσως είναι η ώρα να επικεντρωθείς στο τι θα μπορούσες να βελτιώσεις εσύ. Ανακάλυψε λοιπόν ποιοι είναι οι 5 βασικότεροι λόγοι που δυσκολεύεσαι να βρεις δουλειά!
5 Αιτίες που δε βρίσκεις δουλειά!
1. Έχεις μεγάλες μισθοδολογικές απαιτήσεις
Το να πιστεύεις ότι αξίζεις πολλά δεν είναι καθόλου κακό. Παρόλα αυτά, το να έχεις παράλογα μεγάλες μισθοδολογικές απαιτήσεις για τα προσόντα και τα χρόνια εμπειρίας σου μπορεί να είναι αποτρεπτικό για έναν εργοδότη. Εξάλλου, όταν ακούει ο εργοδότης ότι ζητάς ένα μισθό που δεν μπορεί να σου προσφέρει παρόλο που σε θέλει είναι πιθανό να μη συνεχίσει σε διαπραγμάτευση και να σε απορρίψει.
Δες επίσης: 9 Επαγγέλματα που θα εξαφανιστούν λόγω AI
2. Σου λείπουν κάποια βασικά επαγγελματικά προσόντα
Φυσικά κάθε θέση και κάθε κλάδος έχει συγκεκριμένα skills που είναι απαραίτητα. Ωστόσο, μερικά επαγγελματικά προσόντα θεωρούνται βασικά και απαραίτητα για όλους. Για παράδειγμα, τα αγγλικά, οι γνώσεις χρήσης υπολογιστή και το δίπλωμα οδήγησης είναι απαραίτητα στις περισσότερες δουλειές. Μήπως λοιπόν σου λείπουν κάποια από αυτά τα προσόντα και γι’ αυτό δυσκολεύεσαι στην αναζήτηση σου; Αν ναι ίσως ήρθε η ώρα να το αλλάξεις αυτό και να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου!
Δες επίσης: 6 Συμβουλές ώστε να σε προσλάβουν στη δουλειά
3. Το βιογραφικό σου είναι πολύ γενικό
Το πρώτο βήμα για να βρεις δουλειά είναι να έχεις ένα καλό βιογραφικό. Ένα συχνό λάθος όμως που γίνεται είναι τα βιογραφικά να είναι πολύ γενικά. Αν λοιπόν έχεις ένα γενικό βιογραφικό θα είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις. Αυτό λοιπόν που έχεις να κάνεις είναι να προσαρμόζεις το βιογραφικό σου για κάθε θέση που βλέπεις και σε ενδιαφέρει. Μπορεί αυτό να είναι πιο χρονοβόρο ωστόσο σίγουρα θα είναι πιο αποτελεσματικό.
Δες επίσης: Πως να βρεις τη δουλειά που σου αρέσει
4. Ψάχνεις κάτι πολύ συγκεκριμένο
Είναι πολύ ωραίο να ξέρεις τι θέλεις. Ειδικά όμως όταν είσαι άπειρος ή όταν ψάχνεις με συγκεκριμένα κριτήρια (όπως για παράδειγμα μια συγκεκριμένη πόλη αυστηρά) είναι δύσκολο να βρεις αυτό ακριβώς που ψάχνεις. Αν η ανάγκη σου να βρεις δουλειά είναι μεγάλη τότε ίσως ήρθε η ώρα να διευρύνεις τα κριτήρια σου και να συμβιβαστείς και με άλλες θέσεις μέχρι να φτάσεις εκεί ακριβώς που θέλεις.
Δες επίσης: 5 Συμβουλές καριέρας που δεν σου έχουν πει ποτέ
5. Είσαι πολύ κουμπωμένος στη συνέντευξη
Η συνέντευξη είναι η πρώτη πραγματική επαφή με τον εργοδότη σου. Είναι λοιπόν σημαντικό να πάει καλά. Αν όμως εσύ είσαι πολύ κουμπωμένος δε θα μπορέσεις να τους δείξεις γιατί αξίζεις τη θέση και τι θα προσφέρεις στην εταιρεία. Όσο καλό κι αν είναι το βιογραφικό σου όλοι θα ήθελαν ταυτόχρονα να έχουν άνετα και ευχάριστα άτομα στο δυναμικό τους που θα εγκλιματιστούν εύκολα. Φρόντισε λοιπόν να πας χαλαρός στη συνέντευξη και να ξεδιπλώσεις το χαρακτήρα σου!