Έχεις πολλά πράγματα να κάνεις αλλά νιώθεις συνεχώς ότι δεν έχεις χρόνο; Η μέρα περνάει σαν νερό από μπροστά σου και δεν έχεις καταφέρει να ικανοποιήσεις τους στόχους σου; Ήρθε η ώρα λοιπόν να αναθεωρήσεις τι πιθανόν να κάνεις λάθος και να δεις προσεκτικά γιατί έχεις τόσο περιορισμένο χρόνο.
Δες εδώ μερικούς από τους λόγους που πιθανόν δε σου φτάνει ο χρόνος σου και προσπάθησε να τους βελτιώσεις. Μην αγχώνεσαι και θα δεις ότι η λύση είναι πιο κοντά απ’ όσο νομίζεις.
6 λόγοι που νιώθεις ότι δεν έχεις χρόνο!
1. Υπερβολική τεχνολογία
Μπορεί η τεχνολογία να έχει μπει στις ζωές μας για να τις διευκολύνει και να μας εξοικονομήσει χρόνο, όμως είναι πολλές οι φορές που δημιουργεί τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα. Έχεις βάλει στο κινητό σου εφαρμογές που πιστεύεις ότι θα σε βοηθήσουν να είσαι ταχύτερος αλλά τελικά συμβαίνει το εντελώς ανάποδο. Πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να δουλεύεις τις ώρες που έχεις πει ότι θα ξεκουραστείς; Μερικά emails που έρχονται, μια συνομιλία με φίλους για να κανονίσετε την επόμενη έξοδο, μερικές χάρες που σου ζητούν οι συνεργάτες σου και σιγά σιγά χτίζεται μια στοίβα από υποχρεώσεις μέσα στον ελεύθερο χρόνο σου. Οι υποχρεώσεις αυτές αναβάλλονται για μετά και φτάνουν να συσσωρεύονται. Φτάνεις σε σημείο να αγχώνεσαι και να νιώθεις ότι δεν πρέπει να ηρεμήσεις αλλά να δουλέψεις και κατά συνέπεια να μην απολαμβάνεις έστω και τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο σου.
2. Επικεντρώνεσαι υπερβολικά στα χρήματα
Αυτή η νοοτροπία που έχει δημιουργηθεί από το κοινωνικό περιβάλλον που σε κάνει να επικεντρώνεσαι στα λεφτά και στη δουλειά, ίσως περισσότερο από όσο τελικά θα έπρεπε. Πολλοί άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι τα χρήματα φέρνουν την ευτυχία περισσότερο απ’ ότι ο προσωπικός χρόνος. Επιπλέον, όσο βγάζεις περισσότερα χρήματα τόσο συγκρίνεις τον εαυτό σου με πλουσιότερους και όλη σου η ζωή γίνεται ένας φαύλος κύκλος αφού συνέχεια κυνηγάς κάτι ανώτερο με αποτέλεσμα να δουλεύεις περισσότερο και να χάνεις τις μέρες μέσα από τα χέρια σου. Μην ξεχνάς τη γνωστή φράση : “Τα λεφτά δε φέρνουν την ευτυχία”!
Δες επίσης : 5 τρόποι για να κερδίσεις χρήματα!
3. Υποτιμάς τον χρόνο σου
Είναι δύσκολο να μετρήσεις την αξία του χρόνου σου. Πολλές φορές μπορεί να έχεις πάρει τον μεγαλύτερο σε χρόνο δρόμο για να γλιτώσεις μερικά ευρώ από τη βενζίνη ή τα διόδια. Στις διακοπές σου θα κλείσεις μια πτήση με ενδιάμεσες στάσεις για να γλιτώσεις ελάχιστα χρήματα αλλά θα σπαταλήσεις αρκετές ώρες περιμένοντας την επόμενη πτήση. Μπορεί να νιώθεις ότι τελικά αυτή η σπατάλη χρόνου αξίζει, αλλά τελικά τι θα μπορούσες να κάνεις σε αυτές τις 2,3,4 ώρες που περίμενες στο αεροδρόμιο;
Δες επίσης : 14 Μυστικά του Bill Gates για τους στόχους ζωής και την ηγεσία!
4. Το να είσαι πολυάσχολος σου δίνει κύρος
Μια άλλη λανθασμένη άποψη που κυκλοφορεί είναι ότι το να είσαι πολυάσχολος σε ανεβάζει επίπεδο στα μάτια του κοινωνικού σου περίγυρου. Η αλήθεια είναι ότι όσο τα δεδομένα αλλάζουν και οι απαιτήσεις αυξάνονται, το άγχος για μια οικονομική μελλοντική εξασφάλιση μεγαλώνει. Συνέπεια αυτού του άγχους είναι η εργασιομανία. Παρόλα αυτά, η εργασιομανία λανθασμένα συνδέεται με την καλή δουλειά και ότι ο εργασιομανής, για παράδειγμα, διευθυντής είναι καλύτερος στη δουλειά του από άλλους. Μπορεί να νιώθεις καλά να στέλνεις τα emails σου το βράδυ για να βλέπει ο άλλος ότι εσύ δουλεύεις μέχρι εκείνη την ώρα, αλλά τελικά το κόστος είναι μια δυσάρεστη και στενάχωρη ζωή.
Δες επίσης : 7 πράγματα που κάνουν οι ηγέτες στον ελεύθερο τους χρόνο!
5. Απεχθάνεσαι την αδράνεια
Ακόμα και αν όλα ήταν ιδανικά φτιαγμένα και ισορροπημένα γύρω μας, θα δημιουργούσαμε το άγχος στους εαυτούς μας ότι δε δουλεύουμε. Οι άνθρωποι δεν είναι φτιαγμένοι για να ζουν στην αδράνεια. Πολλοί βρίσκουν τη λύση στην τεχνολογία για να τους κάνει να ξεχαστούν από τις σκέψεις και το άγχος τους και πέφτουν στην παγίδα της μεγάλης κατανάλωσης χρόνου στο κινητό και τα social. Η συνεχής χρήση του κινητού ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων δεν αφήνει τον εγκέφαλο να ξεκουραστεί και αφήνει τα επίπεδα άγχους αρκετά υψηλά με αποτέλεσμα να μη συνειδητοποιούμε τον χρόνο που κυλάει.
Δες επίσης : Οι διαφορές μεταξύ των απασχολημένων και των παραγωγικών ατόμων!
6. Νιώθεις ότι “αύριο” θα έχεις περισσότερο χρόνο
Γενικά είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι για τον χρόνο που έχουμε από όσο θα έπρεπε. Πιστεύουμε λανθασμένα ότι θα έχουμε περισσότερο χρόνο αύριο από ότι σήμερα. Αυτή η υπερβολική αισιοδοξία σημαίνει ότι είμαστε υπεροπτικοί με τα ναι μας. Αυτό συμβαίνει και για μικρά πράγματα που δε θέλουμε να κάνουμε. Το βλέπουμε ως έναν τρόπο να ξεπεράσουμε την αδράνεια και να νιώθουμε παραγωγικοί, πολύτιμοι και αξιοσέβαστοι. Βάζουμε τον εαυτό και τον χρόνο μας σε δεύτερη θέση προκειμένου να κερδίσουμε τις εντυπώσεις του κοινωνικού μας περίγυρου. Αλλά από πού προέρχεται ο χρόνος για να εκπληρώσουμε όλες αυτές τις υποσχέσεις που έχουμε δώσει; Από τον ελεύθερο χρόνο που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για να ξεκουραστούμε και να ηρεμήσουμε.