Η πληκτρολόγηση στα ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες ή πιο απλά greeklish, δεν ξεκίνησε επειδή κάποιος είπε μια μέρα πως δεν είχε τι να κάνει και άρχισε να γράφει έτσι. Τα greeklish ξεκίνησαν -έκπληξη!- από τη βυζαντινή εποχή, όπου συναντάμε στίχους ελληνικών τραγουδιών σε λατινικούς χαρακτήρες.
Όταν άρχισε η τυπογραφία, πολλές επιγραφές τυπώνονταν έτσι, κυρίως επειδή Έλληνες άλλων χωρών αντιμετώπιζαν πρόβλημα με την ορθογραφία. Όχι ότι τους αδικούμε, καθώς πολλοί από εμάς θεωρούμε απλά ανεκδιήγητη την ορθογραφία της γλώσσας μας.
Η συνήθεια αυτή επεκτάθηκε σε γράμματα και τηλεγραφήματα, ενώ δικαιολόγησε την ύπαρξή της όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα υπολογιστικά συστήματα. Αρχικά, οι ελληνικοί χαρακτήρες δεν ήταν δυνατόν να αναγνωριστούν ηλεκτρονικά, έτσι αναγκαστικά όσοι δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν στα αγγλικά χρησιμοποιούσαν greeklish.
Σήμερα εξακολουθούμε να βλέπουμε τη χρήση των greeklish στα social media αλλά και σε άλλες σελίδες, αν και η χρήση τους έχει αρχίσει να μειώνεται. Δεν αποκλείεται μάλιστα να τα… απολαύσουμε όταν πέφτουμε πάνω στον κλασσικό τυπά “kane me add kukla ime blok”. Προσωπικά, απεχθάνομαι να βλέπω greeklish, πόσο μάλλον να τα χρησιμοποιώ.
Δες επίσης: 4 Πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνεις, για να αφήσεις καλή πρώτη εντύπωση!
Όχι απαραίτητα επειδή “είναι απειλή προς τον ελληνικό πολιτισμό” και άλλα τέτοια ωραία. Δεν περιμένει την εξάλειψη των greeklish για να σωθεί η χώρα.. Εδώ δεν μπορεί να σωθεί από άλλα κι άλλα, όμως αυτό είναι άλλο κεφάλαιο. Εμείς σας δίνουμε 4 λόγους ώστε να σταματήσετε εδώ και τώρα να χρησιμοποιείτε greeklish, που αφορούν πρακτική χρήση και όχι τα πατριωτικά φρονήματα.
Γιατί να μην χρησιμοποιείς greeklish?
1. Η χρήση τους δεν είναι πλέον απαραίτητη
Πλέον οι ελληνικοί χαρακτήρες αναγνωρίζονται μια χαρά σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή σύστημα, ή υπάρχει ο κατάλληλος κωδικός για να εισάγεις ώστε να αναγνωριστούν. Επιπλέον, το μερίδιο του πληθυσμού που έχει πρόσβαση στη βασική εκπαίδευση είναι μεγαλύτερο από ποτέ, άρα όλοι μας σχεδόν μάθαμε να γράφουμε ελληνικά. Ακόμα και όσοι δυσκολεύονται, κάτι απόλυτα ανθρώπινο, μπορούν να χρησιμοποιήσουν προγράμματα αυτόματης διόρθωσης ώστε να γράψουν σωστά. Στη σημερινή εποχή της μάθησης, είναι αδιανόητο να μην ξέρεις αν μη τι άλλο τη βασική ορθογραφία. Όπως βλέπεις, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.
2. Δε σου επιτρέπουν να μάθεις να χρησιμοποιείς τη γλώσσα
Κάποιοι χρησιμοποιούν τα greeklish επειδή δε χρειάζεται να γράφεις ορθογραφημένα και συνεπώς τους βολεύουν. Ακόμα χειρότερα δηλαδή, διότι επαναπαύονται και δε μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τη γλώσσα. Χίλιες φορές να γράψεις ένα κείμενο με κάποια ορθογραφικά λάθη, παρά να το γράψεις στα greeklish. Όσο για τα πιο σοβαρά λάθη, δε σώζεσαι από τα greeklish διότι αν δεν ξέρεις ορθογραφία φαίνεται και εκεί. Αν γράψεις την ‘υγεία’ ως “igia” αντί για “ugeia” ή ακόμα χειρότερα το ‘είναι’ ως “ine” αντί για “einai”, τα μαλλιά ορισμένων grammar nazi -καλή ώρα σαν και εμένα- θα πέσουν έτσι κι αλλιώς! Θα σε βοηθήσει πολύ ένα πρόγραμμα σαν αυτά που αναφέραμε.
3. Κουράζουν ιδιαίτερα τον αναγνώστη
Ρώτα οποιονδήποτε τι κείμενο θα προτιμούσε να διαβάσει ως πιο ξεκούραστο στο μάτι: ένα γραμμένο με ελληνικά -ακόμα και με κάποια λάθη- ή με greeklish. Σίγουρα θα σου πει το πρώτο. Συνήθως όσοι χρησιμοποιούν greeklish για να “καλύψουν” θεματάκια ορθογραφίας, είναι τσακωμένοι και με άλλα θέματα όπως γραμματική, συντακτικό ή σημεία στίξης. Ειδικά όταν το κείμενο είναι μεγάλης έκτασης, θα το διαβάσουν πολύ λιγότερα άτομα αν πρέπει να κάνουν… αποκρυπτογράφηση. Δοκίμασε να γράψεις ένα κείμενο με ελληνικούς χαρακτήρες και όσο πιο σωστά μπορείς, και θα δεις και μόνος σου τη διαφορά.
4. Εκπέμπουν λιγότερο επαγγελματισμό και εμπιστοσύνη
Μιας και το ίντερνετ χρησιμοποιείται εκτενώς πλέον για επαγγελματικούς και πληροφοριακούς σκοπούς, θα κληθείς πολλές φορές να παρουσιάσεις ένα γραπτό υψηλής ποιότητας. Δε νομίζω να το έγραφες στα greeklish, άρα ξεφορτώσου τα από τώρα για να σου γίνει πιο εύκολο εκείνη την ώρα. Όλοι μας περιμένουμε από κάποιον επαγγελματία να γράφει σωστά και οι γνώσεις του μας κάνουν να τον εμπιστευόμαστε. Άρα, είναι επόμενο να πάρεις περισσότερο “στα σοβαρά” ένα κείμενο στα ελληνικά και γραμμένο σωστά.
Δες επίσης: Πώς θα γίνεις πιο πειστικός στη δουλειά σου!
Ίσως σου φανεί δύσκολο στην αρχή, ειδικά αν δεν έχεις συνηθίσει. Όμως εκεί είναι η μαγκιά, να προσπαθείς ώστε να καταφέρεις να κάνεις παραπάνω πράγματα και να εξελίσσεσαι. Θα μου πεις, τι εξέλιξη θα μου δώσει να ξεφορτωθώ τα greeklish? Κι όμως! Το να γράφεις με έναν πιο δύσκολο τρόπο θα ακονίσει το μυαλό σου γενικότερα και -προφανώς- θα ξέρεις να χειρίζεσαι καλύτερα τη γλώσσα σου.