Πόσο συμπαθής είσαι στους άλλους; Το να σε συμπαθήσει κάποιος εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικές κοινωνικές δεξιότητες για να βελτιώσεις την συναισθηματική σου νοημοσύνη.
Τι ακριβώς είναι, όμως, αυτό; Η συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) βάζει σε πρώτη γραμμή τη νοημοσύνη των συναισθημάτων και θεωρείται πολύ πιο σημαντική από τη νοημοσύνη της σκέψης, και τη χρειάζεσαι για να έχεις μια πιο ολοκληρωμένη ζωή.
Ας δούμε, λοιπόν, μαζί ποιες είναι αυτές οι κοινωνικές δεξιότητες που χρειάζεσαι και που θα σε βοηθήσουν να γίνεις περισσότερο συμπαθής στους γύρω σου.
Πως να γίνεις πιο συμπαθής στους άλλους
1. Διατήρησε την οπτική επαφή
Μπορεί να σου φαίνεται απλό, αλλά στην πραγματικότητα ελάχιστοι από εμάς διατηρούμε την οπτική επαφή σε κάθε συζήτηση που έχουμε με τους άλλους. Δε χρειάζεται κάποια εξάσκηση ή κάποιο ειδικό προσόν. Πρέπει απλά να κοιτάζεις τον άλλο στα μάτια ενώ συζητάτε. Δες επίσης 5 βιβλία που προτείνει να διαβάσεις ο Bill Gates!
2. Χαμογέλασε
Μην υποτιμάς τη δύναμη του χαμόγελου. Το χαμόγελο σου μπορεί να σε βγάλει από μια δύσκολη κατάσταση και να σε κάνει κατευθείαν συμπαθή στους άλλους. Εκτός από το να χαμογελάσεις, μπορείς επίσης να γελάσεις και να πεις μερικά αστεία.
Αν θέλεις να σε συμπαθήσουν, χρησιμοποίησε θετική γλώσσα του σώματος και είμαι σίγουρη ότι οι γύρω σου θα σου ανταποδώσουν τη χάρη.
3. Άφησε το κινητό σου στην άκρη
Όταν κάνεις μια συζήτηση με κάποιον πρέπει να είσαι προσεκτικός σε αυτά που λέει και να μην ασχολείσαι με άλλα πράγματα, όπως το κινητό σου. Σταμάτα, λοιπόν, τη χρήση του και άφησε το στην άκρη μέχρι να τελειώσεις τη συζήτηση σας.
Και αυτή είναι μια απλή συνήθεια που μπορείς να εκτελέσεις άμεσα χωρίς να χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια.
4. Χρησιμοποίησε το μικρό όνομα του άλλου
Πως νιώθεις όταν κάποιος σε χαιρετάει χρησιμοποιώντας το μικρό σου όνομα; Εγώ προσωπικά νιώθω υπέροχα. Γι’ αυτό την επόμενη φορά κάνε κι εσύ το ίδιο.
Αν δε μπορείς να συγκρατήσεις ονόματα, μπορείς να δοκιμάσεις διάφορες τεχνικές για να βελτιώσεις τη μνήμη σου. Μπορείς να σημειώνεις τα ονόματα σε κάποιο χαρτί, ή να συνδέσεις κάποια εικόνα ή στίχο με το όνομα κάποιου.
5. Κάνε δυνατή χειραψία
Δε χρειάζεται να είναι και πάρα πολύ δυνατή, και σίγουρα δε θα πρέπει να υποδηλώνει την κυριαρχία σου.
Υπάρχουν πολλές έρευνες που έχουν αποδείξει ότι μια δυνατή χειραψία μπορεί να σε βοηθήσει στο να δημιουργήσεις μια καλή πρώτη εντύπωση, όπως και η θετική γλώσσα του σώματος σου.
6. Άκουσε
Όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι πολύ σημαντικό να είσαι προσεκτικός και συγκεντρωμένος σε ότι σου λένε. Βέβαια το να ακούς απλά δεν είναι αρκετό. Πρέπει να είσαι ενεργητικός ακροατής. Για να το πετύχεις αυτό πρέπει να περάσεις από 4 στάδια: να ακούσεις, να ερμηνεύσεις, να αξιολογήσεις και να απαντήσεις αναλόγως.
Η ακρόαση περιλαμβάνει το να σταματήσεις ότι κάνεις και να δώσεις προσοχή στον συνομιλητή σου. Έπειτα, για να καταλάβεις καλύτερα αυτά που σου λένε, μπορείς να κάνεις μερικές διευκρινιστικές ερωτήσεις. Η αξιολόγηση περιλαμβάνει το να αποφύγεις να βγάζεις άμεσα συμπεράσματα, αλλά να συγκεντρώσεις όσες πληροφορίες χρειάζεσαι προτού πάρεις τις αποφάσεις σου. Τέλος, απάντησε αναλόγως στον συνομιλητή σου ώστε να καταλάβει ότι τον άκουγες.
7. Να ξέρεις πως να δέχεσαι τα κοπλιμέντα
Όταν αποδέχεσαι τα κοπλιμέντα κάποιου σίγουρα δε θέλεις να φαίνεσαι εγωιστής, δε θέλεις, όμως, και να απαντήσεις με ένα απλό “Ευχαριστώ, επίσης”.
Μάθε να διαχειρίζεσαι και να απαντάς κατάλληλα στα κοπλιμέντα που σου κάνουν. Μπορείς να δώσεις διάφορες απαντήσεις, όπως “Ευχαριστώ! Ήταν μια εκπληκτική εμπειρία” ή “Ευχαριστώ! Είναι υπέροχο να ακούω τέτοια λόγια”.
8. Κάνε κοπλιμέντα
Τα κοπλιμέντα τονώνουν την αυτοπεποίθηση και τον εγωισμό των άλλων, και γι΄αυτό θεωρούνται ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Προσπάθησε να ξεκινήσεις μια συζήτηση κάνοντας τον συνομιλητή σου να αισθανθεί ειδικός σε ένα θέμα, όπως “Φαίνεται ότι ξέρεις πολλά πράγματα επί του θέματος… έτσι δεν είναι;”.
Με αυτό τον τρόπο θα λάβεις καινούριες πληροφορίες, και θα κάνεις τον άλλο να νιώσει ότι είναι απαραίτητος.
9. Μην παραπονιέσαι
Το να βρίσκεσαι γύρω από αρνητικούς ανθρώπους που σου “ρουφάνε την ενέργεια” μπορεί να είναι ιδιαίτερα εξαντλητικό. Αν παρατηρήσεις τον εαυτό σου να παραπονιέται συνεχώς ενώ όλοι οι υπόλοιποι αρχίζουν να ενοχλούνται, τότε επέλεξε να συζητήσεις κάποιο άλλο θέμα.
10. Αν διακόψουν κάποιον, ζήτησε του να συνεχίσει
Όλοι μας έχουμε βρεθεί σε καταστάσεις όπου μιλούσαμε, μας διέκοψαν, και μετά αναρωτιόμαστε αν κάποιος από τους ακροατές μας μας άκουγε.
Γίνε, λοιπόν, εκείνο το άτομο που θα βγάλει τον ομιλητή από τη δύσκολη θέση λέγοντας κάτι όπως “Μπορείς να τελειώσεις την ιστορία σου για την ημέρα που πήγες για ποδηλασία; Είχες σταματήσει εκεί που έλεγες ότι άρχισαν να σε κυνηγάνε τα σκυλιά. Λοιπόν, τι έγινε στη συνέχεια;”
Με αυτό τον τρόπο θα διευκολύνεις τον ομιλητή και θα τον κάνεις να νιώσει σημαντικός.