Η διατροφή είναι ένας τομέας που μας απασχολεί πολύ, καθώς όλοι θέλουμε να έχουμε ένα ωραίο σώμα και φυσικά καλή υγεία. Τόσος ντόρος που έχει γίνει όμως σχετικά με την σωστή διατροφή, κάποιοι μύθοι έχουν φτάσει να θεωρούνται αλήθειες.
Παντού υπάρχουν άρθρα σχετικά με σωστή διατροφή, τη μεσογειακή, τη χορτοφαγική τα superfoods και φυσικά δίαιτες express για άμεση απώλεια βάρους. Έτσι έχουμε φτάσει σε σημείο να πιστεύουμε σε λανθασμένες αντιλήψεις και να γίνονται πολλές παρανοήσεις γύρω απ΄τον σωστό τρόπο που πρέπει να καταναλώνουμε τις τροφές.
Εδώ θα δεις τους πιο διαδεδομένους μύθους και θα καταλάβεις γιατί απορρίπτονται και δεν θα πρέπει να πιστέψεις όποιος και αν στο πει.
Διατροφή: Μύθοι και Αλήθειες
Πρέπει να λιμοκτονήσεις για να αδυνατίσεις
Όταν κάποιος ξεκινά μια δίαιτα το πρώτο πράγμα που κάνει είναι αυτό που λέμε “ράβει το στόμα του”. Αυτό όμως δεν είναι σωστό. Αν μειώσεις κατά πολύ τις καθημερινές μερίδες του φαγητού, αρχικά θα φανεί αποτελεσματικό αλλά μετά από λίγο καιρό η ζυγαριά θα κολλήσει.
Αυτό συμβαίνει διότι αρχικά θα χάσεις το βάρος από το νερό που υπάρχει στο σώμα σου, αλλά όταν τελειώσουν τα αποθέματα θα δεις δραματική μείωση της απώλειας βάρους. Εκτός αυτού ο οργανισμός θα αρχίσει να καίει μυική μάζα, αντί να χάνεις λίπος και έτσι θα μειωθεί κατά πολύ η ενέργεια σου.
Γι’ αυτό το καλύτερο είναι να τρως πολλά μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα που να περιέχουν πρωτεΐνη, έτσι ώστε να παίρνεις την κατάλληλη ενέργεια που χρειάζεσαι και να μην βλάπτεις τη μυική μάζα.
Πρέπει να αποφεύγεις τους υδατάνθρακες
Οι περισσότερες και πιο γνωστές δίαιτες μας ωθούν στο να κόψουμε συνολικά κάθε πηγή υδατανθράκων από την ημερήσια διατροφή μας. Σε γενικές γραμμές αυτό είναι σωστό όταν μιλάμε για τρόφιμα όμως που περιέχουν μόνο υδατάνθρακες και κανένα άλλο θρεπτικό στοιχείο όπως τα μπισκότα.
Κάποια τρόφιμα όμως που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες αντίθετα μας βοηθούν να χάσουμε βάρος. Τα λαχανικά, τα φασόλια, οι πατάτες, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και άλλα τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες βοηθούν τον μεταβολισμό, καθώς ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μας κάνουν να αισθανόμαστε το αίσθημα της πληρότητας και έτσι αποφεύγουμε τις μικρές αμαρτίες.
Μπορείς να τρως ό,τι θέλεις όταν γυμνάζεσαι
Επειδή γυμνάζεσαι δεν σημαίνει ότι μπορείς να τρως όσο θέλεις και ό,τι θέλεις. Η απώλεια βάρους στηρίζεται στην αναλογία των θερμίδων που προσλαμβάνεις κάθε μέρα και αυτών που καις με την γυμναστική. Για παράδειγμα αν κάνεις μια δυναμική προπόνηση και χάνεις 500-600 θερμίδες δεν σημαίνει πως μπορείς να φας μια ολόκληρη πίτσα η 3 σουβλάκια χωρίς πρόβλημα.
Αντίθετα, θα μένεις στάσιμος ή μπορεί ακόμα και να παχύνεις.Βέβαια παίζει ρόλο και από που προέρχονται οι θερμίδες, αλλά αυτό θα το εξηγήσουμε παρακάτω. Έτσι, αν θέλεις να χάσεις βάρος η τέλεια αναλογία είναι να προσπαθήσεις να καταναλώνεις ημερησίως 250 θερμίδες λιγότερες από όσες έπαιρνες ως τώρα και να καις 250 θερμίδες περισσότερες με τη γυμναστική. Δεν είναι εύκολο, αλλά έχει αποτέλεσμα. Δες επίσης 7 λάθη που κάνεις όταν γυμνάζεσαι!
Οι θερμίδες από όλα τα τρόφιμα μετριούνται με τον ίδιο τρόπο
Οι θερμίδες για τον οργανισμό λειτουργούν πολύ διαφορετικό από τη μία κατηγορία τροφίμων στην άλλη. Για παράδειγμα οι 100 θερμίδες από μακαρόνια δεν λογίζονται το ίδιο στον οργανισμό με 100 θερμίδες από τόνο ή σολωμό.
Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός καίει πολλή περισσότερη ενέργεια για να μεταβολίσει τα λίπη και τους απλούς υδατάνθρακες σε σχέση με τις πρωτεΐνες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μπλοκάρει τον μεταβολισμό. Ακόμη οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες μας κάνουν να αισθανόμαστε χορτασμένοι για περισσότερη ώρα.
Αντίθετα με τα λίπη και τους απλούς υδατάνθρακες φουσκώνουμε προσωρινά και μετά από λίγη ώρα ξαναπεινάμε με αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας να έχουμε φάει πολύ παραπάνω.