Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από δύο ημισφαίρια, το δεξί και το αριστερό. Σίγουρα θα έχεις ακούσει ότι υπάρχουν άνθρωποι που χρησιμοποιούν περισσότερο το δεξί απ’ ότι το αριστερό και αντίστροφα. Τελευταία όμως αυτή η θεωρία κυριαρχίας των ημισφαιρίων του εγκεφάλου αμφισβητείται.
Πάω στοίχημα ότι έχεις κάνει κι εσύ το τεστ για να βρεις πoιο ημισφαίριο του εγκεφάλου σου υπερισχύει. Έχει όμως ουσιαστική σημασία το αποτέλεσμα; Είναι μύθος ή αλήθεια η θεωρία των ημισφαιρίων του εγκεφάλου;
Κυριαρχία δεξιού ή αριστερού ημισφαιρίου: μύθος ή αλήθεια;
Τι ακριβώς είναι η θεωρία κυριαρχίας των ημισφαιρίων!
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη θεωρία, σε μερικούς ανθρώπους επικρατεί το δεξί ημισφαίριο και σε άλλους το αριστερό. Το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου είναι αυτό συναισθημάτων και της δημιουργικότητας. Έτσι, αυτοί που το έχουν πιο ανεπτυγμένο είναι καλλιτεχνικοί τύποι, διαισθητικοί και συναισθηματικοί.
Αντίθετα, το αριστερό είναι κυρίαρχο στη λογική, στους αριθμούς και στην κριτική σκέψη. Έτσι, σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, όσοι λειτουργούν με το αριστερό είναι καλοί με τους αριθμούς, είναι οργανωτικοί και ρεαλιστές.
Δες επίσης: 4 Τροφές που κάνουν καλό στην υγεία του εγκεφάλου!
Τι ισχύει στην πραγματικότητα!
Αυτή η θεωρία έχει μια βάση. Η αλήθεια είναι ότι όντως τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου είναι υπεύθυνα για διαφορετικές λειτουργίες. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλουστευμένα στην πραγματικότητα.
Αυτό που ισχύει είναι ότι τα δύο ημισφαίρια συνεργάζονται για οποιαδήποτε λειτουργία. Για παράδειγμα, η γλώσσα επεξεργάζεται από το αριστερό ημισφαίριο. Ωστόσο, το δεξί ημισφαίριο είναι αυτό που αντιλαμβάνεται τον τόνο και το γενικότερο πλαίσιο. Έτσι, με τη συνεργασία τους αντιλαμβάνεσαι καλύτερα το νόημα αυτών που ακούς. Επιπλέον, μπορεί ο αριστερός εγκέφαλος να χειρίζεται μαθηματικές εξισώσεις αλλά ο δεξιός είναι αυτός που κάνει τις συγκρίσεις.
Ο εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα περίπλοκος και τα δυο ημισφαίρια συνδέονται μεταξύ τους δημιουργώντας συνάψεις. Το ένα δηλαδή συμπληρώνει το άλλο για όλες τις λειτουργίες, είτε αυτές είναι πιο δημιουργικές είτε γνωστικές. Δεν ισχύει δηλαδή ότι χρησιμοποιούμε μια τη μια πλευρά του εγκεφάλου και μια την άλλη. Το πολύπλοκο δίκτυο νευρώνων που υπάρχει και διανύει και τα δύο ημισφαίρια είναι αυτό που επιτελεί τις πολύπλοκες λειτουργίες. Έτσι, ένας άνθρωπος δε μπορεί να χρησιμοποιεί μόνο το ένα ημισφαίριο ή περισσότερο αυτό από το άλλο.
Μια απόδειξη αυτών είναι ότι αν ίσχυε η υπόθεση ότι ένα ημισφαίριο είναι το κυρίαρχο τότε θα έπρεπε να είναι και πιο αναπτυγμένο και να έχει περισσότερους νευρώνες και συνάψεις. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει!
Δες επίσης: 5 Οφέλη της σωματικής άσκησης στον εγκέφαλο!
Ποιο είναι το συμπέρασμα!
Όλα τα παραπάνω καθιστούν τη θεωρία κυριαρχίας ημισφαιρίων ένα μύθο. Έναυσμα της είναι πιθανότατα η υπεραπλούστευση των επιστημονικών δεδομένων! Αν λοιπόν είσαι καλός στα μαθηματικά μην περιμένεις ότι το αριστερό σου ημισφαίριο είναι πιο ισχυρό ή αν ζωγραφίζεις τέλεια η δεξιά σου μεριά του εγκεφάλου δεν είναι και πιο αναπτυγμένη!