Πιθανότατα, θα έχεις ακούσει κατά καιρούς για περιστατικά εξαπάτησης είτε ηλικιωμένων, είτε μικρότερης ηλικίας.Αυτό συμβαίνει, διότι ο κόσμος έχει μάθει πολλούς νέους τρόπους, για να αποσπάει χρηματικά ποσά από τον περίγυρο του. Δυστυχώς, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πέφτουν θύματα τέτοιων καταστάσεων και καταλήγουν να δίνουν υπέρογκα ποσά σε απατεώνες. Διάβασε, λοιπόν, για τις πιο συχνές απάτες, που συμβαίνουν καθημερινά, αλλά και πώς να προστατευθείς!
Ποιες είναι οι πιο συχνές απάτες και τι να προσέξεις;
1. Τηλεφωνήματα για σοβαρά θέματα
Για το συγκεκριμένο είδος απάτης, όλο και περισσότερο ακούμε είτε στις ειδήσεις, είτε από κοντινά μας πρόσωπα. Σε αυτήν την περίπτωση γίνονται τηλεφωνήματα σε πολίτες από άντρες και γυναίκες, με το πρόσχημα ότι είναι αστυνομικοί, γιατροί, δικηγόροι κλπ. και υποστηρίζουν ότι κάποιο αγαπημένο πρόσωπο έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα. Συνήθως, προφασίζονται ότι έχει γίνει κάποιο τροχαίο και ζητούν μεγάλα ποσά, ώστε να λυθεί το θέμα.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γονέων, που δέχτηκαν τέτοιο τηλεφώνημα, νομίζοντας πως το παιδί τους βρίσκεται στο νοσοκομείο και έσπευσαν να δώσουν το χρηματικό ποσό. Σε τέτοιες περιπτώσεις μην κάνεις κάποια βιαστική κίνηση. Σιγουρέψου πρώτα, με κάθε τρόπο, πως πρόκειται για απάτη!
Δες επίσης: Πώς να ξεκινήσεις μια επιχείρηση από το μηδέν
2. Δήθεν Επαγγελματίες
Σε αυτήν την περίπτωση, που κατά πάσα πιθανότητα θα έχεις ακούσει στο παρελθόν, παρουσιάζονται ως υπάλληλοι της ΔΕΗ, αέριο, συντηρητές κλπ και συνεπώς, εισέρχονται σε σπίτια, για να κάνουν κάποια εργασία. Στη συνέχεια, βρίσκουν ευκαιρία και προβαίνουν σε κλοπές. Για αυτό, πάντα να ρωτάς ποιος είναι πριν ανοίξεις σε κάποιον και να ζητάς τα απαραίτητα έγγραφα ταυτοποίησης.
Δες επίσης: 6 Tips για ασφαλείς online αγορές με χρεωστική κάρτα!
3. Διαδικτυακή απάτη
Πρόκειται για προσέγγιση μέσω των social media, με το πρόσχημα ότι είναι δήθεν επενδυτές. Αφότου, κερδίσουν την εμπιστοσύνη του εκάστοτε πολίτη, αποσπούν χρηματικά ποσά για μελλοντικές επενδύσεις, οι οποίες θα αποφέρουν μεγάλα κέρδη. Πρόσεξε, λοιπόν, σε ποιον δίνεις χρηματικά ποσά και για ποιον λόγο.
Δες επίσης: 5 Βιβλία που πρέπει να διαβάσεις αν θέλεις να γίνεις εκατομμυριούχος!
4. Phising – Ηλεκτρονικό Ψάρεμα
Πρέπει να υπάρχει εγρήγορση σε αυτήν την περίπτωση από τον καθένα μας, ώστε να μην πέσουμε θύματα phising μέσω ψεύτικων μηνυμάτων. Το πιο σύνηθες είναι στα μηνύματα αυτά να αναφέρεται η ειδοποίηση “ύποπτη δραστηριότητα στο λογαριασμό ή την κάρτα” ή ότι “ο λογαριασμός ή η κάρτα έχει κλειδωθεί”. Έτσι, παρακινούν τα ανυποψίαστα θύματα να παραχωρήσουν τα προσωπικά τους στοιχεία, όπως όνομα, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διεύθυνση κατοικίας, κωδικούς κ.α. Έτσι, έχουν τη δυνατότητα μετά να έχουν πρόσβαση σε λογαριασμούς και να αποσπούν χρηματικά ποσά.
Δες επίσης: Τι να κάνεις αν σου χακάρουν το instagram!
5. Αγορές και πωλήσεις μέσω Ίντερνετ
Δες επίσης: 4 Συμβουλές για να κάνεις ασφαλείς αγορές μέσω internet!
Έχει παρατηρηθεί πολλές φορές, να αναρτώνται αγγελίες για πώληση διαφόρων προϊόντων και στη συνέχεια να εξαπατώνται οι υποψήφιοι αγοραστές, αφού δώσουν κάποια προκαταβολή. Φυσικά, δεν υπάρχει το συγκεκριμένο προϊόν ή πρόκειται για τελείως διαφορετικό, από ότι το αρχικό.