Οι ξέφρενοι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής, οι υψηλές απαιτήσεις στη δουλειά και ο αυξημένος όγκος εργασίας για το σπίτι αποτελούν ορισμένα από τα πιο κοινά αίτια που μας προκαλούν στρες και πίεση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συνήθως, το στρες και η πίεση που νιώθουμε εκδηλώνεται έμμεσα ή άμεσα με διάφορες μορφές, μία εκ των οποίων απαντά στο όνομα εργασιακό “burnout” ή αλλιώς επαγγελματική εξουθένωση.
Το εργασιακό burnout (ή και σκέτο burnout) θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας “συναγερμός” του οργανισμού μας, ο οποίος θέλοντας να προστατέψει τη σωματική, ψυχική και συναισθηματική του υγεία εκδηλώνεται μέσω συγκεκριμένων ενεργειών-αντιδράσεων. Το εν λόγω σύνδρομο δεν αποτελεί κάτι καινούριο για την επιστημονική κοινότητα, αφού το εργασιακό burnout μελετάται για τουλάχιστον 25 χρόνια (από τότε που οι συνθήκες και ο τρόπος εργασίας άλλαξε ριζικά-αρχές δεκαετίας ’90.)
Μάθε πως θα “νικήσεις” το εργασιακό burnout!
Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία επικίνδυνη αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που φαίνεται να πάσχουν από το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης. Βλέπεις, οι “δύσκολοι” καιροί που διανύουμε, με το αβέβαιο και άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, βοηθούν στην “ευδοκίμηση” του εν λόγω φαινομένου.
Αναγνωρίζοντας, λοιπόν, το εργασιακό burnout ως ένα υπαρκτό φαινόμενο, το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Πως θα καταλάβω αν το σύνδρομο του burnout μου χτυπά την πόρτα και πως μπορώ να το αντιμετωπίσω; Προκειμένου να δώσουμε μία απάντηση στο εν λόγω ερώτημα, ψάξαμε και βρήκαμε για εσένα μερικές πολύ χρήσιμες πληροφορίες-συμβουλές από κορυφαίους επιστήμονες στον τομέα της ψυχολογίας.
Πάμε λοιπόν να δούμε με ποιους τρόπους μπορείς να αναγνωρίσεις και να αντιμετωπίσεις το εργασιακό burnout!
Δες επίσης: Τι πρέπει να σταματήσεις να κάνεις για να βελτιώσεις τη ζωή σου!
3 σημάδια που δείχνουν ότι υποφέρεις από burnout
Αισθάνεσαι κόπωση-εξάντληση πολύ συχνά
Σίγουρα όλοι μας αισθανόμαστε κόπωση με το πέρας της καθημερινής μας εργασίας ή ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτής. Ωστόσο, αν τα σημάδια κούρασης εμφανίζονται κάτι περισσότερο από τακτικά ή πριν ακόμη ξεκινήσεις για τη δουλειά σου, τότε ο οργανισμός σου μάλλον θέλει να σου πει κάτι.
Βέβαια, πριν σε πιάσει πανικός, επισημαίνεται πως η χρόνια αίσθηση “κούρασης” ή η χαμηλή ενεργητικότητα δεν αποτελούν από μόνες τους ενδείξεις burnout, μιας και εσύ μπορεί να νιώθεις κουρασμένος αλλά παράλληλα να εμπλέκεσαι “ενεργά” και επιτυχώς στα εργασιακά σου καθήκοντα. Για να επέλθει το burnout θα πρέπει να πληρείς και τα δύο παρακάτω “κριτήρια” του άρθρου.
Γίνεσαι υπερβολικά κυνικός
Το να διαμαρτύρεσαι και να “γκρινιάζεις” για τη δουλειά σου πού και πού δεν είναι κάτι το υπερβολικό. Η αλήθεια είναι πως η εν λόγω αντίδραση χαρακτηρίζεται κάτι παραπάνω από υγιής. Ωστόσο, αν νιώθεις πως η δουλειά σου δεν έχει να σου προσφέρει πραγματικά τίποτα, αν νιώθεις πως δεν έχεις κανένα κίνητρο για να γίνεις καλύτερος, τότε ενδεχομένως να βαδίζεις ολοταχώς προς το μονοπάτι του burnout ή ακόμη χειρότερα, να βρίσκεσαι ήδη σε αυτό. Επομένως, το δεύτερο στοιχείο που μαρτυρά την ύπαρξη ενός burnout είναι αυτό του κυνισμού.
Δεν είσαι τόσο αποδοτικός ή “άνετος” όσο παλιά
H αναποτελεσματικότητα ή αλλιώς η ανικανότητα από μέρους σου να ολοκληρώσεις επιτυχώς ένα εργασιακό καθήκον αποτελεί το τρίτο και τελευταίο κριτήριο του burnout. Ένας εργαζόμενος που υποφέρει από το σύνδρομο του burnout δεν μπορεί να νιώθει ικανός, περήφανος ή ικανοποιημένος από τη δουλειά του. Αντί αυτών, τα αισθήματα που κυριαρχούν στην προκειμένη περίπτωση είναι αποθάρρυνση και ανασφάλεια. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τα στοιχεία του κυνισμού και της εξάντλησης συντελούν στην ύπαρξη ενός burnout.
Δες επίσης: Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν δεν σου αρέσει η δουλειά σου!
Πως θα αντιμετωπίσεις το burnout
Αν αναγνωρίσεις ότι “πάσχεις” από το σύνδρομο του burnout τότε να ξέρεις πως βρίσκεσαι σε καλό δρόμο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διαδικασία της αναγνώρισης του προβλήματος από μέρους μας αποτελεί το πρώτο αλλά και παράλληλα το πιο αποφασιστικό βήμα για την αντιμετώπισή του. Βέβαια, η πλειοψηφία των ψυχολόγων αναφέρει πως η έγκαιρη αναγνώριση του εν λόγω συνδρόμου από μέρους σου θα βοηθήσει στην γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του.
Παρακάτω θα δεις ορισμένους τρόπους, οι οποίοι θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις το burnout.
Ιεράρχησε τα καθήκοντά σου σύμφωνα με τις προτιμήσεις σου
Μερικοί ειδικοί υποστηρίζουν πως ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του burnout απαντά στην αλλαγή του εργασιακού περιβάλλοντος. Ωστόσο, η συγκεκριμένη κίνηση χαρακτηρίζεται πέρα από ακραία και ριψοκίνδυνη. Μία πιο “ασφαλής” ενέργεια αναφέρεται στην αλλαγή-βελτίωση των μέχρι πρότινος συνθηκών εργασίας βάσει των εναλλαγών καθηκόντων.
Αυτό που μπορείς να κάνεις στην προκειμένη περίπτωση, είναι να δημιουργήσεις ένα πρόγραμμα εργασίας όπου θα ιεραρχήσεις τα καθήκοντά σου σύμφωνα με τις προτιμήσεις σου (δηλαδή βάσει αυτών που σου αρέσει να κάνεις περισσότερο). Έπειτα, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επιλέξεις σε πιο τακτική βάση τα καθήκοντα που σε “γεμίζουν” περισσότερο συναισθηματικά και σε κάνουν να νιώθεις καλύτερα, έναντι αυτών που σε κάνουν να πλήττεις.
Βάλε ως πρώτη προτεραιότητα τον ύπνο σου
Ο ύπνος μας βοηθά να ξεκουραζόμαστε τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Ένας εργαζόμενος, ο οποίος δεν κοιμάται αρκετές ώρες είναι φυσιολογικό να νιώθει κουρασμένος και “θολωμένος” την επόμενη ημέρα. Η κούραση (ψυχική ή σωματική) δεν σε βοηθά να συγκεντρωθείς στα καθήκοντα της δουλειάς σου με αποτέλεσμα να ξοδεύεις περισσότερο χρόνο και ενέργεια για την ολοκλήρωσή τους. Όλα αυτά βέβαια, μπορούν να αντιμετωπιστούν με έναν καλό ύπνο.
Μην ρίχνεις όλες τις ευθύνες πάνω σου
Μην πέσεις στην παγίδα του να αντιμετωπίσεις το burnout ως μία προσωπική σου αποτυχία. Αντί αυτού, δες το ως μία ευκαιρία αναπροσαρμογής των σχέσεών σου με τη δουλειά που κάνεις. Μην βλέπεις το εργασιακό περιβάλλον ως την τέλεια οντότητα όπου ο καθένας μπορεί να ενσωματωθεί ανά πάσα στιγμή, γιατί κάτι τέτοιο είναι ουτοπικό. Η παραπάνω πρόταση θα σε βοηθήσει να “αποποιηθείς” των ευθυνών σου για την κατάσταση που περνάς.
Ο λόγος για τον οποίο νιώθεις άσχημα στη δουλειά σου μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι απλά δεν “ταιριάζετε”. Προκειμένου να αντιμετωπίσεις αυτό το πρόβλημα καλό θα ήταν να δοκιμάσεις κάποιες αλλαγές (τόσο από μέρους σου όσο και από το εργασιακό σου περιβάλλον) που θα αποσκοπούν στη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης.
“Αγκάλιασε” τη θετική σκέψη
Η “κουλτούρα” που επικρατεί στο περιβάλλον εργασίας σου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην επαγγελματική σου σταδιοδρομία όσο και στην προσωπική-ψυχική σου υγεία. Αν το περιβάλλον στο οποίο εργάζεσαι είναι “τοξικό” και γεμάτο αρνητικότητα, είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθεις αντίστοιχα αρνητικά συναισθήματα.
Η συνεργασία μεταξύ των συνεργατών σου ή η πρόσληψη νέου προσωπικού, με όρεξη για δουλειά, αποτελούν πολύ αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης της εν λόγω κατάστασης. Η θετική σκέψη και ένα υγιές εργασιακό κλίμα θα σε βοηθήσουν στο να αποδώσεις καλύτερα αλλά και να νιώσεις όμορφα για τη δουλειά σου.
Μην φοβάσαι να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό
Το σύνδρομο του εργασιακού burnout δεν αποτελεί κάτι αμελητέο, και για το λόγο αυτό θα πρέπει να του δοθεί η δέουσα σημασία και προσοχή. Αν έχεις δοκιμάσει τους παραπάνω προτεινόμενους τρόπους αντιμετώπισης και δεν έχεις δει κάποιο αποτέλεσμα στην κατάστασή σου, τότε θα ήταν καλό να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό-ψυχολόγο. Μερικές φορές οι καταστάσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι πολύ δύσκολες για να λυθούν χωρίς βοήθεια. Στο τέλος, θα πρέπει να αναλογιστείς πως καμία δουλειά δεν πρέπει να είναι τόσο “χάλια”, ώστε να σε κάνει να μαραζώνεις καθημερινά.