Ο αυχένας μας αποτελεί μία πολύ ευαίσθητη περιοχή του σώματός μας, αφού διάφορα νεύρα και αγγεία που ευθύνονται για τη σωστή αιμάτωση του εγκεφάλου περνούν από το εν λόγω σημείο. Για το λόγο αυτό κάθε πόνος στην περιοχή του αυχένα μπορεί να γίνει αρκετά ενοχλητικός. Η κακή στάση του σώματος που συνηθίζουμε να υιοθετούμε καθώς περπατάμε ή καθόμαστε καθώς και οι έντονες ψυχικές μεταπτώσεις αποτελούν τα συχνότερα αίτια για το σφίξιμο των μυών στην περιοχή του αυχένα μας, και συνεπακόλουθα για την πρόκληση πόνων στη συγκεκριμένη περιοχή. Επίσης, οι πόνοι στον αυχένα ενδέχεται να είναι το αποτέλεσμα μίας λανθασμένης τεχνικής που εφάρμοσες κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης κάποιας άσκησης γυμναστικής.
Ωστόσο, ο μυϊκός πόνος δεν αποτελεί το μοναδικό σύμπτωμα ενός “ταλαιπωρημένου” αυχένα. Περαιτέρω συμπτώματα απαντούν σε φαινόμενα δυσκαμψίας των ώμων (περιορισμένο εύρος κινήσεων), της πλάτης καθώς και των χεριών. Επίσης, εξαιτίας ενός “ζορισμένου” αυχένα μπορούν να προκληθούν φαινόμενα πονοκεφάλων αλλά και ιλίγγου.
Ανακούφισε τον αυχένα σου με αυτές τις απλές ασκήσεις!
Από τα παραπάνω μπορείς να καταλάβεις πως η αντιμετώπιση των πόνων στην περιοχή του αυχένα αποτελεί μία επιτακτική ανάγκη. Εξάλλου, κανείς δεν θέλει να εργάζεται με “βαρύ” κεφάλι ή πόνους στην πάνω περιοχή του σώματός του. Σε περίπτωση τώρα που κάνεις ιδιαίτερα καθιστική ζωή (είτε λόγω δουλειάς είτε λόγω τρόπου ζωής), τότε ο κίνδυνος εμφάνισης πόνων στην περιοχή του αυχένα είναι ακόμη μεγαλύτερος.
Στο συγκεκριμένο άρθρο σου προτείνουμε τρεις ασκήσεις, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις τους πόνους στην περιοχή του αυχένα! Οι συγκεκριμένες ασκήσεις στοχεύουν στο σημείο της σπονδυλικής στήλης που βρίσκεται στην περιοχή του θώρακα καθώς και στην ενεργοποίηση των μυών που βρίσκονται στην περιοχή της πλάτης και των ώμων.
Δες επίσης: 5 Tips για καλύτερη μυϊκή αποκατάσταση!
Άσκηση νο1
Χρησιμοποίησε ένα κύλινδρο από αφρολέξ ή αλλιώς foam roller για να αποφορτίσεις την ένταση από τους “πιασμένους” μύες στην περιοχή της άνω πλάτης. Αρχικά, τοποθέτησε το foam roller στο πάτωμα και ξάπλωσε με τέτοιον τρόπο ώστε το πάνω μέρος της πλάτης σου να ακουμπά σε αυτό.
Έπειτα σήκωσε τους γλουτούς σου και “ένωσε” τα χέρια σου πίσω από το κεφάλι σου, με τους αγκώνες να είναι κολλητά στο πρόσωπο και με τέτοιον τρόπο ώστε να “ανοίγει” η πλάτη σου (μπορείς να δεις και το σχετικό βίντεο στο τέλους του άρθρου). Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να κρατήσεις σφιχτούς τους κοιλιακούς σου, προκειμένου το σώμα σου να βρίσκεται σε ευθεία θέση.
Αφού λάβεις τη σωστή θέση, το μόνο που έχεις να κάνει είναι να αφήσεις το σώμα σου να γλιστρήσει πάνω στο foam roller μπρος-πίσω. Επέμεινε στα σημεία τα οποία νιώθεις πιο “σφιχτά” και σου δημιουργούν τη μεγαλύτερη ενόχληση.
Άσκηση νο2
Για τη δεύτερη άσκηση θα χρειαστείς πάλι ένα foam roller. Τα πρώτα βήματα είναι ίδια, αφού πάλι θα χρειαστεί να τοποθετήσεις το πάνω μέρος της πλάτης σου στο foam roller και να τοποθετήσεις τα χέρια σου πίσω από το κεφάλι με τους αγκώνες να είναι κολλητά στο κεφάλι σου. Ωστόσο, για τη συγκεκριμένη άσκηση δεν θα χρειαστεί να σηκώσεις τους γλουτούς σου (παραμένουν στο έδαφος).
Έχοντας λάβει τη σωστή θέση και με σφιγμένους τους κοιλιακούς σου, προσπάθησε να κάνεις μία υπερέκταση του άνω κορμού σου προς τα πίσω. Έπειτα ξαναγύρισε στην αρχική σου θέση. Κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορείς να τοποθετήσεις το foam roller σε διαφορετικά σημεία της πλάτης σου, προκειμένου να “ενεργοποιήσεις” όλους τους μύες της περιοχής.
Άσκηση νο3
Ως δια μαγείας (ας κάνουμε και ένα αστειάκι) και πάλι θα σου χρειαστεί ένα foam roller για την τρίτη και τελευταία άσκηση του άρθρου. Ωστόσο, εδώ θα πρέπει να διαθέτεις ένα μακρύ foam roller μιας και σ’ αυτό θα πρέπει να στηριχθεί όλος ο κορμός του σώματός σου καθώς και το κεφάλι σου. Επομένως, αν δεν θες να κάνεις “διπλά” έξοδα, αγόρασε ένα μακρύ foam roller εξαρχής. Η θέση του σώματός σου για την εν λόγω άσκηση πρέπει είναι τέτοια ώστε η σπονδυλική σου στήλη να βρίσκεται ακριβώς πάνω από το foam roller. Επίσης, το κεφάλι και οι γλουτοί σου θα πρέπει να στηρίζονται πάνω σε αυτό.
Πριν ξεκινήσεις την εκτέλεση της άσκησης, άφησε τους ώμους σου ελευθέρους, με τα χέρια σου να ακουμπούν στο πάτωμα και τους αγκώνες σου να “κοιτούν” προς το έδαφος (τα χέρια είναι τεντωμένα καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης). Αρχικά, οι παλάμες των χεριών σου θα πρέπει να βρίσκονται στο ύψος της λεκάνης σου, χωρίς ωστόσο να έρχονται σε επαφή με τον κορμό του σώματος. Στη συνέχεια, προσπάθησε να τραβήξεις τα χέρια σου προς τα πάνω έως ότου αυτά ενωθούν μεταξύ τους. Επισημαίνεται πως τα χέρια σου θα πρέπει να βρίσκονται στο έδαφος κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης της άσκησης.
Βέβαια, αν είσαι αρκετά πιασμένος, τα χέρια σου ενδέχεται να θελήσουν να “σηκωθούν” από το έδαφος εξαιτίας τη δυσκαμψίας των ώμων σου, ωστόσο αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αποφύγεις. Εκτέλεσε την άσκηση σταδιακά και σταμάτα στα σημεία που νιώθεις πόνο ή πιάσιμο. Πάρε μερικές βαθιές ανάσες και μόλις νιώσεις ότι “χαλαρώνει” η συγκεκριμένη περιοχή, συνέχισε την κίνησή σου. Από τη στιγμή που το σώμα σου συνηθίσει την εν λόγω κίνηση, μπορείς να πραγματοποιήσεις την άσκηση χωρίς ενδιάμεσες “στάσεις” (ουσιαστικά τα χέρια σου θα μιμούνται την κίνηση “αγγελάκια” που συνηθίζαμε να κάνουμε μικροί στο χιόνι).
Παρακάτω μπορείς να δεις και το σχετικό βίντεο με τις ασκήσεις που σου προτείναμε για να έχεις μία πιο εμπεριστατωμένη εικόνα.