Το καλοκαίρι πλησιάζει, άρα και τα κρασιά με την οικογένεια και τα ποτά στις βραδινές εξόδους με τους φίλους. Όχι ότι περιμένουμε τις γιορτινές μέρες για να πιούμε, γιατί κάθε βραδινή έξοδος εμπεριέχει και τα γνωστά ποτά.
Το θέμα είναι ότι πρέπει να πίνουμε υπεύθυνα, έτσι ώστε να μην αμαυρωθεί ούτε η διασκεδαστική βραδιά μας ούτε -πολύ περισσότερο- η υγεία μας και η σωματική μας ακεραιότητα! Η αλήθεια είναι πως οι προειδοποιήσεις δεν μας αγγίζουν ιδιαίτερα, παρά μόνο αν τις βιώσουμε στο πετσί μας. Επειδή όμως προσέχουμε για να έχουμε, ρίξτε ένα βλέφαρο παρακάτω!
Πώς να πίνετε υπεύθυνα και ελεγχόμενα!
1. Δεν είναι κουλ να πίνεις ασταμάτητα
Το πιο πιθανόν είναι να χάσεις τον έλεγχο στο ποτό χωρίς να το καταλάβεις, διότι η παρέα σου πίνει ασταμάτητα. Έτσι αφήνεις τον εαυτό σου να μπει στο ανάλογο “κλίμα” με αποτέλεσμα να γίνετε όλοι κουρούμπελα. Δεν υπάρχει τίποτα κουλ στο να πίνετε “για να ξεχάσετε” ή “για να περάσετε καλά”, ούτε αξίζει να μπαίνεις εσύ σε κίνδυνο επειδή το κάνουν οι άλλοι γύρω σου. Το να είσαι εσύ καλά είναι πολύ πιο σημαντικό από το να νιώθεις μέλος της παρέας, άρα καιρός να ξεπεράσεις το σύνδρομο της γ’ δημοτικού!
2. Μην πίνεις παραπάνω απ’ ότι αντέχεις
Για τους ίδιους ακριβώς λόγους, μην πίνεις παραπάνω απ’ ότι το σηκώνεις. Κάθε οργανισμός έχει τις αντοχές του και δεν έχει νόημα να διαπιστώσουμε ποιος έχει τις μεγαλύτερες! Αν ο διπλανός σου μπορεί να κατεβάζει όλο το μπουκάλι χωρίς πρόβλημα, δικό του θέμα. Όταν δεις ότι ζαλίζεσαι, σταματάς να πίνεις – τόσο απλό. Πίνουμε ίσα ίσα για να “κάνουμε κεφάλι” και αυτό δεν είναι καν υποχρεωτικό.
Δες επίσης: 8 κακές συνήθειες που σε κάνουν να γερνάς γρηγορότερα!
3. Περνάς καλά και χωρίς να πιεις
Στην τελική, δε χρειάζεται να πιεις για να περάσεις καλά. Δεν ξέρω πώς ακριβώς έχει καθεριωθεί αυτή η άποψη, αλλά αν εσύ νιώθεις ότι περνάς καλά και χωρίς ποτό έχεις κάθε δικαίωμα να μην πιεις καθόλου ή να περιοριστείς σε ένα ποτήρι. Υπάρχουμε κι εμείς που δεν το έχουμε με το αλκοόλ, αλλά ξέρουμε να περνάμε καλά! Έτσι κι αλλιώς, μέχρι δύο ποτά το πολύ είναι η ποσότητα που ενδείκνυται γενικώς ώστε να περάσεις ωραία χωρίς παρατράγουδα.
4. Μην ανακατεύεις τα ποτά
Περνώντας σε πιο πρακτικές συμβουλές, πες ότι γουστάρεις να πιεις λίγο παραπάνω. Πάρα πολύ ωραία, αλλά μείνε σε ένα ποτό και μην αρχίσεις να τα ανακατεύεις αβέρτα. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα τη βγάλεις στις τουαλέτες ή ακόμα χειρότερα στο πάτωμα να ξερνάς. Και μάλιστα πολύ γρηγορότερα απ’ ότι περιμένεις, γιατί τα διαφορετικά ποτά αποσυντονίζουν τον οργανισμό σου και σε κάνουν άλλα αντ’ άλλων.
Δες επίσης: 8 πράγματα που συμβαίνουν όταν σταματάς το αλκοόλ!
5. Το ποτό σου και τα μάτια σου
Θυμάσαι τη μάνα σου που έλεγε συνεχώς “πρόσεξε μη σου ρίξει κανείς κάτι στο ποτό”; Αυτή η συμβουλή δεν είναι ανυπόστατη. Εκτός από τους επιτήδειους που υπάρχουν, είναι και πιθανόν να πέσει κατά λάθος στάχτη στο ποτό. Φρόντισε να προσέχεις το ποτό που θα παραγγείλεις και αν πρέπει να απομακρυνθείς, πες στην παρέα σου να το κάνει. Προσέχεις περισσότερο την ασφάλειά σου απ’ ότι νομίζεις.
6. Πιες νερό για να ξεμεθύσεις
Ούτε ο καφές ούτε το φαγητό σε φέρνουν στα συγκαλά σου αν μεθύσεις. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να συνέλθεις και να νιώσεις καλύτερα είναι να πιεις όσο περισσότερο νερό γίνεται. Το νερό γενικώς είναι θεραπευτικό, για αυτό και ωρύονται γιατροί και διατροφολόγοι να πίνεις τουλάχιστον οκτώ ποτήρια την ημέρα.
Δες επίσης: 5 συμβουλές διατροφής και υγείας για άντρες!
7. Μην οδηγείς υπό την επήρεια του αλκοόλ
Σκεφτείτε για πόσα τροχαία μαθαίνουμε κάθε τρεις και λίγο, εκ των οποίων πολλά συμβαίνουν αργά τη νύχτα με τον έλεγχο του αμαξιού να χάνεται. Μαντέψτε τι ρόλο παίζει το αλκοόλ σε αυτό. Μην υποθέτετε ποτέ ότι “μπορείτε” να οδηγήσετε μέχρι το σπίτι και έχετε λίγα λεφτά παραπάνω για να πάρετε ταξί. Κυρίως, μην αποκλείετε την πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο, γιατί δε φαντάζεστε πόσο συχνά είναι τα τροχαία. Δυστυχώς ο άνθρωπος δεν καταλαβαίνει τη συμφορά, παρά μόνο αν συμβεί πολύ κοντά του.
8. Έχε κάποιον κοντά σου να σε φροντίσει
Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να βρίσκεσαι σε κατάσταση μέθηε ή έστω ζάλης χωρίς να είναι κάποιος δίπλα σου να σε φροντίσει. Μπορεί να ξεράσεις, μπορεί να πάθεις κάποια αναρρόφηση, μπορεί απλά να μην έχεις τρόπο να πας σπίτι ή να μην μπορείς να προστατέψεις και να διαχειριστείς πλήρως τον εαυτό σου με αποτέλεσμα ποιος ξέρει τι. Φροντίστε στην παρέα σας να υπάρχει τουλάχιστον ένας που θα παραμείνει νηφάλιος και αν είσαι μόνος απλά μην αφήσεις τον εαυτό σου να παρασυρθεί. Λίγη υπευθυνότητα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, οπότε στην υγειά σας και με μέτρο.