Καμιά φορά η απόλυση έρχεται άξαφνα και χωρίς να υπάρχουν κάποιες προειδοποιήσεις. Εκεί που νομίζουμε πως όλα πάνε καλά, η ζωή μας μπορεί να αλλάξει δραματικά και να έρθουν τα πάνω κάτω.
Πολλές φορές, όμως, γνωρίζουμε από πιο πριν πως πρόκειται να “πάρουμε πόδι” από την δουλειά μας. Είτε έχουμε υπαινιγμούς, είτε κάποιος άλλος το ξέρει και μας το έχει πει, είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κατάσταση.
Για να μην χάσεις εντελώς τον έλεγχο από κάτι τέτοιο, πάμε να δούμε τι πρέπει να κάνεις όταν ξέρεις πως η απόλυση είναι κοντά!
Απόλυση: Τι να κάνεις όταν το ξέρεις από πιο πριν!
1. Μην πανικοβληθείς
Είναι λογικό αρχικά να φοβηθείς. Πρέπει, όμως, να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για ψευδή-σημάδια που έχεις ή για φήμες που απλά έχουν πάρει άγριες διαστάσεις.
Είναι προτιμότερο να αφήσεις στην άκρη τους συναδέλφους σου και να απευθυνθείς στο αφεντικό σου, με ηρεμία για να δεις τι γίνεται στην πραγματικότητα.
2. Συζήτα κανονικά με το αφεντικό σου
Προσπάθησε να είσαι ανοιχτόμυαλος, και αφού του εκφράσεις τον προβληματισμό σου, να συζητήσετε ανοιχτά. Κάνε ερωτήσεις, μην φοβηθείς και μην πάρεις αμυντική θέση.
Το μυστικό εδώ είναι να είσαι ειλικρινής, έχοντας στο μυαλό σου πως μπορεί να θέλει να σου το φέρει πιο ήπια στο προσκήνιο.
3. Δώσε το 100% του εαυτού σου στη δουλειά
Μην αφήσεις αυτό το γεγονός να επηρεάσει την επαγγελματική σου ακεραιότητα. Προσπάθησε να πετύχεις τους στόχους σου και να κάνεις την δουλειά σου όπως και πριν. Όχι μόνο θα δείξεις πως όντως είσαι παραγωγικό κομμάτι της επιχείρησης, αλλά θα δείξεις πως μπορείς να δουλέψεις και άνετα κάτω από πιεστικές καταστάσεις, πράγμα που μπορεί να κάνει τους ανωτέρους σου να αναθεωρήσουν, αν είχαν σκοπό να σε απολύσουν.
4. Προσπάθησε να δείξεις τις δυνατότητές σου
Πέρα από το να συνεχίσεις να δουλεύεις κανονικά, καλή ιδέα θα ήταν να κάνεις και νέες προτάσεις, να αναλαμβάνεις περισσότερες ευθύνες και να μοχθείς για την πρόοδο της επιχείρησης.
Επιπλέον, προσπάθησε να καλλιεργήσεις καινούργιες ικανότητες που θα μπορούσαν είτε να φανούν αναγκαίες στο εργασιακό σου περιβάλλον, είτε θα σε κάνουν να ξεχωρίζεις ανάμεσα στους συναδέλφους σου και να είσαι συνεχώς στο επίκεντρο των εξελίξεων.
5. Μην αφήσεις τον εαυτό σου να πιστεύει πως πέρασε ο κίνδυνος
Αν δεις πως δεν έχεις πλέον ενδείξεις ότι η απόλυση σου είναι κοντά, μην χαλαρώσεις. Να είσαι συνεχώς σε επιφυλακή για κάτι καινούργιο.
Επίσης, η στιγμή αυτή είναι ιδανική για να δείξεις πως οι ανώτεροι σου είχαν άδικο, αν ήθελαν να σε απολύσουν. Κανε τους να καταλάβουν πως έκαναν λάθος.
6. Δούλεψε το βιογραφικό και τις συστάσεις σου
Δεν είναι κακό να έχεις έτοιμη λύση σε περίπτωση που όντως χάσεις την δουλειά σου. Ανανέωσε το βιογραφικό σου με όλα έχεις κάνει από τότε που πήρες την δουλειά στην οποία είσαι. Παράλληλα, καλό θα ήταν, να προσπαθήσεις να συλλέξεις οποιαδήποτε θετική κριτική ή σύσταση από εταιρικούς συνεργάτες, προϊσταμένους και επιβλέποντες. Αυτό θα μπορούσε να σε βοηθήσει να βρεις πιο εύκολα δουλειά μετά.
7. Αποφάσισε αν θες να παλέψεις για την δουλειά σου
Δες αν αξίζει να δώσεις ολόκληρο τον εαυτό σου σε μια προσπάθεια να κρατήσεις την δουλειά που έχεις. Αν αγαπάς αυτό που κάνεις, μην αφήσεις να σου στερήσουν την δυνατότητα να κάνεις κάτι που λατρεύεις. Μπορεί, όμως, να συνειδητοποιήσεις πως δεν σε γεμίζει ή πως δεν σε ικανοποιεί. Οπότε, θα ξέρεις πως ίσως να μην αξίζει ο κόπος.