Όλοι ξέρουμε ότι ο υπολογιστής μας μπορεί να “χακαριστεί“, αλλά ήξερες ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην οθόνη του υπολογιστή σου; Και αν αυτό δεν σου ακούγεται και τόσο σοβαρό, να σου πω πως η οθόνη του υπολογιστή σου μεσολαβεί μεταξύ εσένα και των ενεργειών που επιτελείς.
Έτσι, κάποιος που έχει αποκτήσει τον έλεγχο της οθόνης σου μπορεί πολύ εύκολα να στρέψεις τις λειτουργίες της εναντίον σου. Κοινώς, να σε “οδηγήσει” σε ενέργειες όπου θα αποκαλυφθούν σημαντικά προσωπικά και άλλα ευαίσθητα δεδομένα σου (π.χ. τραπεζικός λογαριασμός).
Οι χάκερς μπορούν να διαχειριστούν την οθόνη του υπολογιστή σου!
Παρακάτω θα δεις τον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο. Έτσι θα είσαι ενήμερος και υποψιασμένος σχετικά με το τι έχεις να αντιμετωπίσεις σε περίπτωση που πέσεις θύμα “χακαρίσματος”της οθόνης σου.
Δες επίσης: Facebook: 10 Τρόποι που μπορούν να χακάρουν τον λογαριασμό σου!
Τι συμβαίνει όταν σου χακάρουν την οθόνη του υπολογιστή
Προκειμένου να γίνω πιο ξεκάθαρος σχετικά με το χακάρισμα μίας οθόνης θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Έστω ότι είσαι κάτοχος ενός PC. Πέρα από την κεντρική μονάδα του υπολογιστή σου, διαθέτεις και μία οθόνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την αναπαραγωγή δεδομένων καθώς και την απεικόνιση των όποιων ενεργειών σου. Για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις παραπάνω λειτουργίες η οθόνη σου διαθέτει έναν δικό της, ξέχωρο “υπολογιστή”-επεξεργαστή. Αυτός ο υπολογιστής, γνωστός και ως “on-screen display controller“, είναι υπεύθυνος για την απεικόνιση-αναπαραγωγή των pixels καθώς και την εισαγωγή δεδομένων.
Αυτό, λοιπόν, που παρατήρησαν διάφορες έρευνες και εταιρείες προστασίας είναι πως ο εν λόγω υπολογιστής-επεξεργαστής μπορεί να χακαριστεί. Όπως δηλαδή συμβαίνει στις περιπτώσεις των κεντρικών μονάδων του υπολογιστή. Έτσι, η οθόνη του υπολογιστή σου μπορεί να εμφανίζει εντελώς διαφορετικά δεδομένα σε σχέση με αυτά που παρουσιάζει στην πραγματικότητα ο υπολογιστής σου (δηλαδή η κεντρική μονάδα). Ουσιαστικά, αυτό που κάνει ο χάκερ είναι να αλλάζει τις τιμές στα pixel της οθόνης σου παρουσιάζοντάς σου κάτι ψεύτικο, το οποίο όμως μοιάζει πέρα για πέρα αληθινό. Πάμε, λοιπόν, να δούμε το παράδειγμά μας.
Παραπάνω βλέπεις ένα στιγμιότυπο από ένα “ψεύτικο” website της γνωστής εταιρείας πληρωμών PayPal. Μπορείς να καταλάβεις αν κάποια σελίδα είναι “ψεύτικη” απλά κοιτώντας το link που αναγράφεται στο επάνω μέρος του browser σου. Όπως θα δεις, εδώ δεν υπάρχει το link της εν λόγω ιστοσελίδας (https://www.paypal.com). Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να καταλάβεις ότι η σελίδα που βλέπεις μπροστά σου δεν είναι ασφαλής-αληθής και ενδεχομένως ότι κάποιος έχει παραβιάσει τον υπολογιστή σου και προσπαθεί να σου υποκλέψει πληροφορίες.
Ωστόσο, το νέο πρόβλημα που δημιουργείται με το χακάρισμα της οθόνης είναι ακριβώς το παραπάνω. Ο χάκερ μπορεί να “διορθώσει” την εν λόγω ένδειξη στο link και να αντιγράψει το ασφαλές-αληθές link παραβιάζοντας την οθόνη σου. Έτσι, αυτό που θα δεις εσύ στην κατά τα άλλα “ψεύτικη” ιστοσελίδα είναι το κανονικό-αληθές link. Μόνο που όλο αυτό θα είναι μία απάτη και κάπως έτσι μπορούν να φανερωθούν διάφοροι κωδικοί σου από τράπεζες ή άλλες ιστοσελίδες καθώς και άλλου είδους ευαίσθητα δεδομένα.
Ουσιαστικά, ο υπολογιστής σου θα ξέρει ότι η εν λόγω σελίδα είναι ψεύτικη και άρα μη ασφαλής, αλλά η οθόνη του υπολογιστή σου θα σου δείχνει το εντελώς αντίθετο. Σύμφωνα με τις έρευνες που προαναφέραμε, υπάρχουν παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο οθόνες που είναι “ευαίσθητες” σε αυτόν τον τύπο χακαρίσματος.
Τι μπορώ να κάνω για να αποφύγω το χακάρισμα της οθόνης
Εσύ από τη μεριά σου αυτό που μπορείς να κάνεις, προκειμένου να αποφύγεις τέτοια δυσάρεστα φαινόμενα, είναι να τοποθετήσεις ένα καλό και αξιόπιστο Antivirus σύστημα, το οποίο θα σου παρέχει προστασία και από επιθέσεις χάκερ-κυβερνοεπιθέσεων. Σε περίπτωση μάλιστα που η δουλειά σου έχει να κάνει με πολλές πληρωμές και μεταφορές αρχείων μέσω διαδικτύου το παραπάνω φαντάζει απαραίτητο.
Επίσης, καλό θα ήταν να αναζητήσεις πληροφορίες στο διαδίκτυο αναφορικά με την οθόνη που διαθέτεις, προκειμένου να δεις αν το εν λόγω μοντέλο είναι ασφαλές σε επιθέσεις χακαρίσματος. Ενημερωτικά θα σου πω πως η Dell έχει ήδη αποσύρει ορισμένα μοντέλα οθονών της, μιας και φάνηκαν “ευαίσθητα” σε τέτοιους είδους επιθέσεις.