Η μπαταρία ενός κινητού τηλεφώνου μπορεί να σε “σώσει” ή να σε “κρεμάσει” κατά τη διάρκεια της ημέρας,αφού αυτή αποτελεί τη μοναδική πηγή ενέργειας του (εκτός και αν έχεις πάντοτε στην τσέπη σου ένα powerbank).
Παλαιότερα, οι κατασκευαστές δεν χρησιμοποιούσαν μπαταρίες μεγάλης χωρητικότητας με αποτέλεσμα τα κινητά να “σβήνουν” μετά το πέρας λίγων ωρών σε υψηλή λειτουργία. Δεν θα ξεχάσω τη μπαταρία του πρώτο μου iPhone, η οποία παρέδιδε “πνεύμα” κάθε 5-6 ώρες. Ευτυχώς το εν λόγω πρόβλημα φαίνεται να έχει καταπολεμηθεί από την Apple, ωστόσο, ένα νέο έρχεται να μας “παιδέψει” και ακούει στο όνομα εφαρμογές.
Οι σημερινές εφαρμογές-apps των κινητών εμφανίζονται ολοένα και πιο “πεινασμένες” για ενέργεια, ενώ πολλές εξ’ αυτών κρύβουν bugs-σφάλματα, τα οποία καταναλώνουν “αχρείαστα” την μπαταρία του iPhone κινητού σου. Σύμφωνα με την Mobile Enerlytics (εταιρεία κατασκευής διαγνωστικών εφαρμογών αναφορικά με την κατανάλωση της μπαταρίας) επισημαίνει πως η εφαρμογή Netflix μπορεί να καταναλώσει μέχρι και το 20% της μπαταρίας του κινητού σου λειτουργώντας απλά στο παρασκήνιο (δηλαδή χωρίς καν να χρησιμοποιείς πραγματικά την εφαρμογή).
Κάνε τη μπαταρία του iPhone σου να κρατήσει παραπάνω με αυτά τα 3 εύκολα tips!
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως το 30% της καταναλισκόμενης ενέργειας αναφορικά με τα ΜΜΕ απαντά στην περίπτωση των κινητών τηλεφώνων, καταλαβαίνεις πως το πρόβλημα της εξοικονόμησης της μπαταρίας θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.
Στην αγορά διατίθενται διάφορες εφαρμογές εξοικονόμησης για τη μπαταρία του iPhone σου, ωστόσο, πολλές από αυτές ενδέχεται να κάνουν ακόμη περισσότερο “κακό” από ό,τι καλό στην μπαταρία του κινητού σου.Στην πραγματικότητα οι λειτουργίες που επιτελούν οι παραπάνω εφαρμογές εξοικονόμησης μπορούν να πραγματοποιηθούν εύκολα από εσένα, χωρίς να καταστεί απαραίτητη η λήψη κάποιας εφαρμογής. Το ερώτημα λοιπόν, είναι πως θα επιτευχθεί αυτό. Διάβασε τη συνέχεια του άρθρου και μάθε πως θα κάνεις τη μπαταρία του iPhone σου να αντέξει περισσότερο!
Δες επίσης: 6 Τρόποι για να κάνεις πιο γρήγορο το παλιό σου iPhone!
Πάρε δεδομένα από το iPhone σου
Μπορείς να δεις τα δεδομένα αναφορικά με την κατανάλωση της μπαταρίας του κινητού σου από την επιλογή Ρυθμίσεις–>Μπαταρία. Εδώ θα δεις ποιες εφαρμογές “τρώνε” περισσότερο τη μπαταρία του iPhone σου καθώς και ποιες από αυτές συνεχίζουν να καταναλώνουν ενέργεια ενώ βρίσκονται στο παρασκήνιο (π.χ. εφαρμογές οι οποίες χρησιμοποιούν την τοποθεσία του κινητού σου). Έπειτα, έχοντας αυτά τα δεδομένα κατά νου θα ξέρεις πως θα πρέπει να χειριστείς την εκάστοτε εφαρμογή.
Αν δεν σου φτάνει η παραπάνω λύση, τότε σου έχουμε και μία ακόμη! Αυτή ακούει στο όνομα Carat, και ουσιαστικά πρόκειται για μία δωρεάν εφαρμογή (διατίθεται τόσο σε iOS όσο και σε Android λογισμικά) που αναπτύχθηκε σε συνεργασία μεταξύ του πανεπιστημίου του Ελσίνκι και της εταιρείας Cal-Berkeley. Η εν λόγω εφαρμογή παρακολουθεί τη λειτουργία του επεξεργαστή του κινητού σου στο παρασκήνιο, στέλνοντάς σου τακτικές αναφορές σχετικά με την κατανάλωση της μπαταρίας από διάφορες εφαρμογές καθώς και προτάσεις αναφορικά με την αύξηση της διάρκειας της ζωής της μπαταρίας. Μάλιστα, το Carat μπορεί να ανιχνεύσει τυχόν bugs-σφάλματα εφαρμογών, τα οποία ευθύνονται για την αυξημένη κατανάλωση της μπαταρίας σου.
Κάνε τις απαραίτητες γενικές ρυθμίσεις στο iPhone σου
Προτού ασχοληθείς με τις εφαρμογές του κινητού σου αυτές καθαυτές, θα πρέπει να κάνεις τις απαραίτητες γενικές ρυθμίσεις στο iPhone σου. Πίστεψέ με, θα εκπλαγείς από τη δουλειά που μπορούν να κάνουν μονάχα μερικές μικρό-ρυθμίσεις στη βελτίωση της μπαταρίας του κινητού σου. Για αρχή, όρισε ένα μικρό χρονικό διάστημα σχετικά με την απενεργοποίηση της οθόνης (sleep) και ενεργοποίησε τις λειτουργίες εξοικονόμησης μπαταρίας και αυτόματης φωτεινότητας.
Έπειτα, πήγαινε στις Ρυθμίσεις–> Siri & Αναζήτηση και απενεργοποίησε τις όποιες προτάσεις λειτουργιών της εν λόγω εφαρμογής. Επίσης, απενεργοποίησε τις αυτόματες μεταφορτώσεις φωτογραφιών στο iCloud και στο Photo Stream, μεταβαίνοντας στην επιλογή Ρυθμίσεις–>iCloud–>Φωτογραφίες και απενεργοποιώντας τις λειτουργίες “Ροή Φωτογραφιών” και “Κοινή χρήση φωτογραφιών”. Ακόμη, καλό θα ήταν να έχεις μονίμως απενεργοποιημένες τις λειτουργίες 4G LTE, Bluetooth και NFC και να τις ενεργοποιείς μόνο όταν τις χρειάζεσαι. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση λειτουργιών όπως τα προσωπικά hotspot και Airdrop.
Τέλος, απενεργοποίησε τις όποιες διαφημίσεις βάσει τοποθεσίας μεταβαίνοντας στις Ρυθμίσεις–>Απόρρητο–>Διαφημίσεις και ενεργοποιώντας την επιλογή “Περιορισμός Ανίχνευσης”.
Δες επίσης: Πως να εντοπίσεις το χαμένο σου Android, iPhone ή Windows Phone!
Τροποποίησε τις ρυθμίσεις των εφαρμογών σου
Όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο μέρος του άρθρου, υπάρχουν αρκετές εφαρμογές οι οποίες τείνουν να καταναλώνουν αρκετή ενέργεια από το κινητό σου χρησιμοποιώντας υπηρεσίες τοποθεσίας ενώ βρίσκονται στο παρασκήνιο. Για να αντιμετωπίσεις το εν λόγω πρόβλημα χρειάζεται να μεταβείς στις Ρυθμίσεις–>Απόρρητο–>Υπηρεσίες τοποθεσίας.
Πρόσεξε, δεν υπάρχει λόγος να απενεργοποιήσεις πλήρως τις υπηρεσίες τοποθεσίας σε όλες τις εφαρμογές, αφού σε συγκεκριμένες περιπτώσεις θα σου φανούν χρήσιμες (π.χ. κατά το άνοιγμα ενός χάρτη). Στις εφαρμογές, λοιπόν, όπου οι υπηρεσίες τοποθεσίας θα σου φανούν χρήσιμες επέλεξε την επιλογή λειτουργίας “Στη χρήση”, ενώ για αυτές που δεν υπάρχει λόγω ενεργοποίησής τους επέλεξε την επιλογή “Ποτέ”.