Στους σύγχρονους ρυθμούς ζωής, η εξ αποστάσεως εργασία συνδυαστικά με την επιχειρηματικότητα, είναι μια πολύ προσιτή επιλογή για πολλούς. Το επάγγελμα κατατεθέν πίσω από αυτού του είδους την εργασία δεν είναι άλλο παρά εκείνο του freelancer. Όμως, πως μπορείς να γίνεις freelancer; Το μεγάλο ‘μπαμ’ που έκαναν τα social media, άνοιξε νέους ορίζοντες στον χώρο του μάρκετινγκ και της δημιουργικής προώθησης γενικότερα! Έτσι, έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις ανάμεσα σε νέες υποκατηγορίες επαγγελμάτων όπως freelancer ή influencer. Είναι ένα επάγγελμα με το οποίο καλύπτεις το βιοποριστικό σου αλλά ταυτόχρονα κάνεις και αυτό που σου αρέσει. Τρόποι να βγάλεις χρήματα από το κινητό σου!
Τι είναι οι freelancers?
Ας τα πάρουμε από την αρχή. Αρκετοί είναι αυτοί που μπερδεύουν τον όρο freelancer με αυτόν του influencer. Οι δύο τους προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο την επιχειρηματικότητα. Οι freelancers ή ελεύθεροι επαγγελματίες, προσφέρουν υπηρεσίες σε πελάτες. Τέτοιες υπηρεσίες μπορεί να είναι για παράδειγμα, σχεδιασμός – γραφιστική ενός εξωφύλλου ή ενός βίντεο, μετάφραση κειμένων, διαχείριση λογαριασμών social media. Και γενικά οτιδήποτε μπορείς να κάνεις καλά, ανεξάρτητα αν είσαι καλλιτεχνικής φύσεως ή όχι. Αντίθετα, οι influencers χρησιμοποιούν την επιρροή που έχουν στα κοινωνικά δίκτυα για να προωθήσουν μια υπηρεσία ή ένα προϊόν. Με λίγα λόγια, οι influencers είναι το μάρκετινγκ του ελεύθερου επαγγελματία. Πάμε όμως να δούμε πως μπορείς να γίνεις freelancer.
Πως μπορείς να γίνεις freelancer
Δεν υπάρχει κάποιος χρυσός κανόνας για να γίνεις ελεύθερος επαγγελματίας. Μπορείς όμως να ακολουθήσεις τα βήματα-συμβουλές που θα δεις παρακάτω για να έχεις μια πιο ομαλή μετάβαση και να αποκτήσεις έναν γενικό μπούσουλα.
Βήμα 1ο: Καθόρισε την ειδικότητα σου (ή niche όπως λέγεται), προτού γίνεις freelancer
Πριν κάνεις το οτιδήποτε, είναι πολύ σημαντικό να καθορίσεις τον τομέα στον οποίο θέλεις να εστιάσεις. Δηλαδή τι αντικείμενο θα αφορούν οι υπηρεσίες που θα παρέχεις; Θα απευθυνθείς σε άτομα και εταιρίες που αναζητούν γραφίστα και video editor ή σε αυτούς που θέλουν ένα καλό συντονιστή-διοργανωτή εκδηλώσεων (event planner); Δεν μπορείς και δεν χρειάζεται να κάνεις τα πάντα! Διάλεξε τον τομέα που σου αρέσει περισσότερο και στρέψε όλη την προσοχή σου σε αυτόν.
“Και αν δεν ξέρω που θέλω να εστιάσω;” Δεν είσαι ο μοναδικός άνθρωπος στον πλανήτη με αυτό το ‘πρόβλημα’. Μια πρακτική που μπορείς να δοκιμάσεις για να κατασταλάξεις είναι η εξής. Σε ένα χαρτί ή στις σημειώσεις του κινητού σου, γράψε όλους τους τομείς που θα σε ενδιέφεραν να ασχοληθείς. Μόλις τελειώσεις, δημιούργησε μερικές στήλες. Στην πρώτη στήλη, πρόσθεσε όλους εκείνους τους τομείς που γνωρίζεις καλά ή και που έχεις ήδη κάποια επαγγελματική εμπειρία. Στην δεύτερη στήλη βάλε τους τομείς που δεν έχεις κάποιο επαγγελματικό ή ακαδημαϊκό υπόβαθρο αλλά έχεις πειραματιστεί με αυτούς και γνωρίζεις κάποια βασικά πράγματα. Στην τρίτη στήλη, βάλε όλους τους υπόλοιπους τομείς που έχεις μαύρα μεσάνυχτα. 5 Συμβουλές για να βρεις την καριέρα των ονείρων σου
Βήμα 2ο: Ανέπτυξε τις δεξιότητες σου στον τομέα που επέλεξες
Βάση της πιο καθαρής εικόνας που δημιούργησες παραπάνω, έχεις μπροστά σου μερικές επιλογές. Είτε εστίασε σε έναν τομέα από την πρώτη στήλη που ήδη εξασκείς με άνεση, είτε επένδυσε λίγο χρόνο για να μάθεις καλύτερα κάποιον τομέα από την δεύτερη σου στήλη. Και λέμε να επενδύσεις χρόνο, γιατί πλέον υπάρχει πληθώρα εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο διαδίκτυο. Σε μορφή online μαθημάτων ή βιβλίων και περιοδικών, μέχρι ευκαιρίες εργασίας που έχουν στόχο να σε βοηθήσουν να αποκτήσεις τις δεξιότητες που απαιτούνται. 5 Ιδανικές δουλειές αν είσαι freelancer χωρίς εμπειρία!
Βήμα 3ο: Μπορείς να γίνεις freelancer χωρίς προσωπικό brand;
Η σύντομη απάντηση είναι όχι. Κάθε αξιόλογος ελεύθερος επαγγελματίας που θα δεις στα social media, έχει χτίσει μια ταυτότητα γύρω από τον εαυτό του και τις υπηρεσίες που παρέχει. Το προσωπικό σου brand, είναι το μέσο με το οποίο θα σε αναγνωρίζει ο κόσμος. Είναι δηλαδή ο τρόπος που παρουσιάζεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εσένα και τις υπηρεσίες σου. Για να δημιουργήσεις ένα επιτυχημένο brand, εμπνεύσου από τους αγαπημένους σου freelancers και διάβασε για την σωστή διαδικασία δημιουργίας.
Βήμα 4ο: Ξεκίνα να δημιουργείς περιεχόμενο
Καθώς κάνεις τα πρώτα σου βήματα, είναι πιθανό να δυσκολευτείς να βρεις πελάτες. Εδώ θα σε βοηθήσει το portfolio σου. Μπορεί να είναι σε μορφή παρουσίασης, pdf εγγράφου ή ιστοσελίδας και θα περιέχει τις δουλειές σου. Δεν είναι ανάγκη να είναι πραγματικές. Δηλαδή, μπορείς να δημιουργήσεις εσύ πρότζεκτ τα οποία θα ήθελες να αναλάβεις. Αν για παράδειγμα επέλεξες έναν τομέα που αφορά την γραφιστική, την φωτογραφία ή το βίντεο, δημιούργησε αντίστοιχο περιεχόμενο σαν να το έφτιαχνες για κάποιον πελάτη! Υπάρχουν πάρα πολλές ιδέες στο διαδίκτυο για να εμπνευστείς.
Βήμα 5ο: Συνεργάσου με άλλα brands και πελάτες
Για να γίνεις freelancer, και μάλιστα επιτυχημένος, οι κύριες επιλογές σου είναι δύο. Μπορείς να αναζητήσεις εργασία είτε μέσω ιστοσελίδων ειδικά φτιαγμένες για εσένα. Όπως για παράδειγμα το Upwork,το Fiverr.com ή το freelancer.gr. Ή μπορείς να προσεγγίσεις brands που ταιριάζουν με τις αξίες σου και τον τομέα σου.