Πολλά άτομα θυμώνουν εύκολα και το ελέγχουν δύσκολα, και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου. Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα χωρίς να μας δημιουργεί προβλήματα από μόνος του.
Αυτό που καταλήγει δυσλειτουργικό είναι ο τρόπος που μπορεί να εκφράσουμε τον θυμό μας. Μάλιστα, σε ακραίες περιπτώσεις, ο θυμός αποβαίνει καταστροφικός για τις σχέσεις μας διότι λέμε πράγματα που μετά μετανιώνουμε. Αφήστε που διαταράσσεται και η ίδια μας η ψυχική υγεία.
Πώς μπορούμε να κοντρολάρουμε το αίσθημα του θυμού;
1. Να αναπνέουμε αργά για τουλάχιστον 10”
Όταν πιάσετε τον εαυτό σας να χάνει τον έλεγχο, σταματήστε αμέσως μόλις το συνειδητοποιήσετε. Εισπνεύστε και εκπνεύστε αργά, μετρώντας από το ένα μέχρι το δέκα. Θα δείτε ότι έχετε ηρεμήσει έστω και λίγο, τουλάχιστον τόσο ώστε να μπορείτε να σκεφτείτε λίγο πιο καθαρά και να μην ξεστομίσετε κάτι που θα πληγώσει.
2. Να βρούμε τι ακριβώς μας θυμώνει
Υπάρχουν πολλές φορές συγκεκριμένες καταστάσεις ή λόγια που μας θυμώνουν, που μπορεί να μην έχουμε προσδιορίσει καν. Καλό είναι λοιπόν να βρούμε τις ακριβείς αιτίες θυμού μας, κάτι δυσκολότερο απ’ όσο φανταζόμαστε διότι μπορεί να κρύβονται πίσω από άσχετες αφορμές.
3. Να βελτιώσουμε την επικοινωνία με τους γύρω μας
Καλό είναι να μη βγάζουμε συμπεράσματα με τη μία και να μη γενικεύουμε με βάση μεμονωμένες συμπεριφορές. Θα πρέπει να συζητάμε με τους συνομιλητές μας ευγενικά και ήρεμα, ώστε η συζήτηση να είναι εποικοδομητική και να επεξεργαστούμε στο μέγιστο όσα μας λέει ο άλλος.
Δες επίσης: 4 tips για να μένεις θετικός και αισιόδοξος κάθε μέρα!
4. Να έχουμε χρόνο να σκεφτούμε
Συχνά, όταν καταλαβαίνω ότι έχω θυμώσει σε απροχώρητο σημείο, κλείνομαι στο δωμάτιο μου, φωνάζω μόνη μου και χτυπάω το μαξιλάρι μου. Ύστερα χαλαρώνω και σκέφτομαι την κατάσταση. Ξέρω ότι αν δεν το κάνω, θα οδηγηθώ σε αντιδράσεις που δε με εκφράζουν. Με ώριμη και καθαρή σκέψη, ο θυμός εξανεμίζεται.
5. Να εκφραστούμε με άλλους τρόπους
Όλα τα αισθήματα μπορούν να διοχετευτούν σε τρόπους έκφρασης και χαλάρωσης που απολαμβάνουμε. Το να ασχοληθούμε με κάποιο ωραίο χόμπι χαλαρώνει το μυαλό μας και το βοηθάει να ξεφύγει, ενώ επιπλέον μας βοηθούν να εκφράσουμε όσα νιώθουμε και να ξεφορτώσουμε τον θυμό που φωλιάζει μέσα μας.
6. Να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας
Υπάρχουν φορές που δεν ευθύνεται μόνο το εξωτερικό μας περιβάλλον για τον θυμό που νιώθουμε, αλλά και κάποιες δυσλειτουργικές σκέψεις, όπως για παράδειγμα να θέλουμε όλα να γίνονται με τον δικό μας τρόπο. Καλό είναι να μάθουμε να εκφράζουμε όμορφα τις προτιμήσεις μας αλλά και να ξέρουμε ότι δεν πάνε πάντα όλα όπως θέλουμε.
Δες επίσης: Τι διαθέτουν οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη!
Ενώ οφείλουμε να μην αφήνουμε ανεξέλεγκτο το θυμό μας, από την άλλη δε χρειάζεται να τον δαιμονοποιούμε ούτε να τον αποφεύγουμε. Όταν “θάβουμε” μέσα μας τον θυμό μας, καταλήγει να συσσωρεύεται και να πολλαπλασιάζεται, ενώ μας προκαλεί άγχος και κακή διάθεση. Όπως και με κάθε συναίσθημα, το αποδεχόμαστε, το αναλύουμε και έτσι το ελέγχουμε, αντί να μας ελέγχει αυτό. Εάν νιώσουμε πως μας είναι δύσκολο, υπάρχει πάντα η λύση να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό που θα μας βοηθήσει!