Το να είσαι παραγωγικός παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην καριέρα σου, όσο και στην ζωή σου. Καλώς ή κακώς βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου ό,τι και να μας χρειαστούν είμαστε ένα τηλέφωνο ή ένα μήνυμα στο facebook/viber/whatsapp. Αυτό όσο καλό και θεμιτό να ακούγεται, κρύβει έναν μεγάλο ρίσκο. Όλη αυτή η αμεσότητα μπορεί πολύ εύκολα να σε αποσυντονίσει από τη δουλειά σου για τον λάθος λόγο, τη λάθος στιγμή.
Υπάρχει μια λεπτή διαφορά ανάμεσα σε παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα. Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο ότι επιτυχημένοι άνθρωποι όπως ο Zuckerberg, ο Gates, ο Nadella και ο Buffett έχουν φτάσει εκεί που είναι βασισμένοι στην παραγωγικότητα και πως μπορούν να τη διασφαλίσουν- εξελίξουν. Έτσι, λοιπόν, σου παρουσιάζουμε πως να γίνεις πιο παραγωγικός σύμφωνα με αυτούς τους 4 ανθρώπους.
Μαθήματα παραγωγικότητας από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους
Η επικοινωνία είναι σημαντική
Η ελλιπής ή κακή επικοινωνία μπορεί να επηρεάσει στα μέγιστα την παραγωγικότητα σου. Πρώτον γιατί θα απαιτήσει παραπάνω χρόνο και ενέργεια και δεύτερον γιατί θα επικεντρωθείς στο να επιλύσεις το θέμα της επικοινωνίας τόσο πολύ που μετά αυτό θα αφαιρεθεί από το πόσο αποτελεσματικός θα είσαι στη δουλειά σου.
Ο Gates είναι υπέρμαχος της επικοινωνίας μέσω e-mail και πιστεύει ότι αυτό έχει θετικά αποτελέσματα ως προς την παραγωγικότητα. Ο καλύτερος τρόπος βέβαια για να λύσεις ένα πρόβλημα μπορεί να είναι το τηλέφωνο ή τα meeting, όμως μέσω των e-mail μπορεί ο καθένας να ορίζει το πότε είναι διαθέσιμος και το πότε έχει ελεύθερο χρόνο. Κατά αυτόν τον τρόπο διατηρείται και η επικοινωνία αλλά και η παραγωγικότητα μιας και δεν υπάρχουν περιττοί περισπασμοί.
Δες επίσης: 7 Φράσεις που δεν θ’ ακούσεις από ένα επιτυχημένο άνθρωπο!
Γίνε καλύτερος σε κάθε ευκαιρία
Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι σαν τα κινητά. Αν δεν κάνεις μια βελτιστοποίηση που και που θα κολλάει και δε θα “τρέχει” όπως θα έπρεπε. Θα πρέπει να αμφισβητείς την παραγωγικότητα σου και να μην επαναπαύεσαι όταν βλέπεις ότι όλα πάνε καλά. Σε εκείνο το σημείο θα πρέπει να αρχίσεις να σκέφτεσαι τρόπους για να εξελιχθείς ένα επίπεδο ακόμα.
Οπαδός αυτής της λογικής είναι και ο Zuckerberg που αφήνει ότι είναι πραγματικά βαρετό και αχρείαστο στην άκρη και επικεντρώνεται με ότι θεωρεί σημαντικό. Κατά αυτόν τον τρόπο, αυξάνει την παραγωγικότητα του. Ασχολείται με ένα πράγμα. Απλά και όμορφα, χωρίς να υπάρχουν άλλα γύρω- γύρω να τον απασχολούν.
Δες επίσης: 8 Πράγματα που κάνουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι για να έχουν κίνητρο!
Πες όχι στο multi-tasking
Επεκτείνοντας το παραπάνω φτάνουμε στο 3 μάθημα που λέει ότι το multi-tasking δεν μας κάνει καλό. Θα μου πεις γενικά οι άντρες δεν το έχουμε με το multi-tasking οπότε αυτό δε θα είναι πρόβλημα. Και όμως κάνεις περισσότερα πράγματα από ότι φαντάζεσαι ταυτόχρονα. Όταν πιάσεις να ασχοληθείς με μια δουλειά, ασχολήσου αποκλειστικά με αυτή. Όχι με το τι έχεις να κάνεις μετά ή τι έκανες πριν.
Είσαι απόλυτα παραγωγικός όταν ασχολείσαι αποκλειστικά και μόνο με το πρότζεκτ στο οποίο επικεντρώνεσαι εκείνη τη δεδομένη στιγμή. Μόλις τελειώσεις με αυτό μπορείς να ασχοληθείς με το επόμενο ή να διορθώσεις το προηγούμενο. Μέχρι τότε, πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνεις και να ξεχνάς τα άλλα.
Δες επίσης: 5 Απογευματινές συνήθειες των πετυχημένων ανθρώπων!
Κάνε μόνο ένα πράγμα τη φορά και επικεντρώσου σε αυτό
Πως θα το καταφέρεις αυτό; Με 3 απλά βήματα:
- Βήμα 1: Κάνε μια λίστα από τους 25 πιο σημαντικούς σου στόχους.
- Βήμα 2: Αφού τελειώσεις, ξαναδιάβασε τη λίστα και σημείωσε με τους τοπ 5 σε μια άλλη κόλλα χαρτί.
- Βήμα 3: Επικεντρώσου στο τοπ 5 σου, με έναν στόχο τη φορά και ξέχνα τους υπόλοιπους 20.
Είναι μια στρατηγική που ακολουθεί ο Buffett, λέγοντας ότι ότι στόχος υπάρχει πέρα από το τοπ 5, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν περισπασμός και τίποτα άλλο. Άρα και προσωρινά θα πρέπει να τους “ξεχάσεις”. Έχοντας μια μικρότερη λίστα, είναι πιο εύκολο για τον εγκέφαλο σου να επεξεργαστεί και να διαχειριστεί όλους τους στόχους. Έτσι θα καταφέρνεις να ελέγχεις και καλύτερα τον χρόνο σου.