Η σχέση με τον εργοδότη δεν είναι εύκολη υπόθεση! Πολλές φορές οι άνθρωποι που συνεργαζόμαστε, είναι εκείνοι που δε θα κάναμε παρέα εκτός δουλειάς και ίσως δε θα γνωριζόμασταν ποτέ. Ίσως, οι απόψεις μας είναι αρκετά διαφορετικές σε πολλά θέματα, ή βρίσκουμε τη συμπεριφορά τους απόμακρη και περίεργη. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν είναι καλοί στη δουλειά τους. Το ότι δε συμπαθείς έναν συνάδελφο, υπάλληλο ή εργοδότη, δε σημαίνει πως δεν αναγνωρίζεις την αξία του.
Όταν όμως έχει να κάνει με το αφεντικό σου, η κατάσταση περιπλέκεται. Πέρα από την προσωπική σου άποψη και θέση, ξέρεις πως είσαι υπόλογος απέναντί του. Κάποιες φορές ίσως νιώθεις πως αν εκφραστείς όπως θέλεις, η θέση σου ίσως κινδυνεύει. Ειδικά αν δε σου έχει δώσει κάποιο δείγμα συμπάθειας, πολλές φορές μπορεί να προβληματίζεσαι με το μέλλον σου στο εργασιακό σου περιβάλλον. Αν θέλεις να είσαι σίγουρος για τη δουλειά σου, δες παρακάτω μερικές συμβουλές για το πως να βελτιώσεις τη σχέση με τον εργοδότη σου!
Πως να κάνεις το αφεντικό σου να σε συμπαθήσει!
Να είσαι ειλικρινής
Η ειλικρίνεια είναι το πιο βασικό κομμάτι στις περισσότερες σχέσεις, ακόμα και τις εργασιακές. Για αυτό, αν ο εργοδότης σου καταλάβει πως είσαι ένας ειλικρινής άνθρωπος, θα αρχίσει να σε εκτιμά περισσότερο. Ακόμα, ίσως μετέπειτα ζητήσει τις συμβουλές σου και την αντικειμενική σου άποψη σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη δουλειά. Αν ξέρει πως θα ακούσει αληθινά λόγια, τότε θα ξέρει πως έχει δίπλα του ένα άτομο που μπορεί να εμπιστευτεί.
Δες επίσης: 4 Τρόποι να αντιμετωπίσεις ένα δύσκολο εργοδότη
Να είσαι τυπικός
Ακόμα, είναι αρκετά σημαντικό να είσαι πάντα τυπικός σε όλες σου τις υποχρεώσεις στα εργασιακά σου. Πρέπει τα καθήκοντα που αναλαμβάνεις, να τα τακτοποιείς στην ώρα τους. Οι εργοδότες θέλουν να έχουν υπαλλήλους που μπορούν να βασιστούν πάνω τους. Επίσης, το ίδιο ισχύει και με την παρουσία σου στον χώρο της εργασίας σου. Αν παρατηρήσει ότι λείπεις από τη δουλειά σε ώρες που θα έπρεπε να ήσουν εκεί αδικαιολόγητα, σίγουρα δε θα σχηματίσει καλή άποψη για σένα!
Δες επίσης: 5 Συμβουλές για την οργάνωση του χρόνου σου
Σεβασμός – σχέση με τον εργοδότη
Επίσης, είναι σημαντικό να σέβεσαι τον εργοδότη σου και να του το δείχνεις για να σε σέβεται και εκείνος. Ακόμα και αν δε σε συμπαθεί, αν δει πως συμπεριφέρεσαι με σεβασμό στον ίδιο και στους υπόλοιπους υπαλλήλους ή πελάτες, σίγουρα θα το εκτιμήσει.
Δες επίσης: Πως θα κάνεις τους γύρω σου να σε σέβονται
Κατανόηση – σχέση με τον εργοδότη
Άλλο ένα κομμάτι είναι η κατανόηση που πρέπει να δείχνεις. Αν για παράδειγμα ξέρεις πως είναι πιεσμένος με κάποιο θέμα της δουλειάς, προσπάθησε να λύσεις μόνος σου το πρόβλημα σου. Δώσε του τον χρόνο που σου ζητάει και σίγουρα θα ανταμειφθείς στο μέλλον!
Δες επίσης: Φράσεις που σε κάνουν να ακούγεσαι ώριμος
Κάνε αξιολόγηση – σχέση με τον εργοδότη
Φυσικά, και η αξιολόγηση δεν μπορεί να λείπει από αυτή τη λίστα. Είναι καλό κάποιες φορές να πεις πως κάποια δουλειά είναι πέρα των δυνατοτήτων σου και δεν μπορείς να την αναλάβεις, ή να παραδεχτείς κάποιο λάθος ή αδυναμία σου. Αυτό θα γλυτώσει σίγουρα χρόνο στην ομάδα, καθώς δε θα έχεις αναλάβει κάτι που δεν μπορείς να υλοποιήσεις!
Δες επίσης: 5 Tips για να πετύχεις στη νέα δουλειά σου
Μην προσπαθείς υπερβολικά
Δες επίσης: 5 Τρόποι να γίνεις πολύτιμος στη δουλειά σου
Τέλος, είναι αρκετά σημαντικό να μην πιέζεις καταστάσεις και να μην προσπαθείς υπερβολικά να τον προσεγγίσεις. Αν συνεχώς τον καλοπιάνεις ή υπομένεις πράγματα, τότε πολύ πιθανό να σε εκμεταλλευτεί ο ίδιος ή κάποιος συνάδελφος. Αυτό σίγουρα δε θα έχει καλή εξέλιξη στο μέλλον!