Η νευρολογία μπορεί να μας δείξει ως επιστήμη, πώς θα γίνουμε ο καλύτερος εαυτός μας, αλλά και πώς θα εμπνεύσουμε τους συναδέλφους μας ή ακόμα και το αφεντικό μας. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα όργανο εκλεπτυσμένο που στην ουσία όμως έχει τα ίδια ένστικτα με οποιοδήποτε άλλο εγκέφαλο στην φύση. Όμως η διαφορά μας είναι ότι με την χρήση της λογικής και την ικανότητα δημιουργικής σκέψης οδηγούμαστε να παράγουμε καινοτόμες ιδέες.
Σε περιόδους στρες όπου κυριαρχεί η ορμόνη κορτιζόλη, οδηγούμαστε πιο εύκολα στο θυμό, το άγχος και τον φόβο. Στην αντίθετη περίπτωση όταν η ορμόνη σεροτονίνη κυριαρχεί ηρεμούμε πολύ και αυτό το ερμηνεύουμε σαν απάθεια ή βαρεμάρα. Η ντοπαμίνη από την άλλη πλευρά είναι ένα φυσικό διεγερτικό για τον εγκέφαλο και το σώμα.
Έτσι όταν έχουμε υψηλή κορτιζόλη για παράδειγμα θέλουμε να μείνουμε μακριά από ότι μας αγχώνει. Έρευνες έχουν δείξει πως όταν τα πρωτεύοντα θηλαστικά είναι υπό πίεση δεν ψάχνουν για καινούριο ταίρι ή νέες περιοχές. Όταν ένας άνθρωπος έχει στρες επίσης μένει σε ότι του είναι οικείο. Με αυτό τον τρόπο ηρεμεί και αργότερα αναζητά πάλι μέσω της ντοπαμίνης νέες εκπλήξεις και την αλλαγή που έχει ανάγκη.
Μέσα από αυτή τη σκοπιά και την κατανόηση της δράσης των ορμονών μπορεί κανείς να καταλάβει πόσο σημαντικά είναι όλα αυτά για την καινοτομία, τις φρέσκες και δυνατές ιδέες! Επίσης είναι σημαντικό να ξέρουμε πως δρα ο εγκέφαλος μας για να καταλάβουμε την διάθεση μας, αλλά και των γύρω μας ιδιαίτερα σε ένα απαιτητικό περιβάλλον.
Πως θα παράγεις πιο εύκολα έξυπνες ιδέες!
Καλή διατροφή και άσκηση
Έρευνες έχουν δείξει πως ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσουμε την δημιουργικότητα μας είναι να διατηρούμε υψηλή σεροτονίνη και ντοπαμίνη. Με τις δύο αυτές ορμόνες μπορούμε να παραμένουμε ήρεμοι αλλά και ενεργητικοί! Για να διατηρηθούν αυτές οι ορμόνες σε υψηλά επίπεδα το πρώτο βήμα είναι ο σωστός ύπνος.
Για να κοιμόμαστε όμως σωστά πρέπει να αποφεύγουμε το αλκοόλ και να κάνουμε τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα κάποια άσκηση. Η διατροφή φυσικά παίζει μεγάλο ρόλο αφού ένα πρωτεϊνούχο γεύμα το πρωί μπορεί να μας δώσει ενέργεια για ώρες. Τα γρήγορα γεύματα δεν προσφέρουν τα θρεπτικά συστατικά ενός σπιτικού γεύματος ή έστω μίας διατροφής γεμάτης με φρούτα και λαχανικά.
Πάρε αποφάσεις το πρωί
Γενικά είναι προτιμότερο να παίρνεις τις αποφάσεις σου το πρωί. Το πρωί τα επίπεδα σεροτονίνης μας είναι πιο υψηλά. Σταδιακά μέσα στη μέρα τα επίπεδα αυτά πέφτουν και έτσι το απόγευμα είναι πιθανό να αναβάλεις πράγματα πιο εύκολα. Η αναβλητικότητα δεν βοηθά τις καινοτόμες ιδέες να γεννηθούν ενώ αντίθετα η δημιουργικότητα που έχεις το πρωί μπορεί να βοηθήσει! Δες επίσης 6 Επιστημονικοί τρόποι για να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις!
Η καινοτομία στις επιχειρήσεις
Υπάρχουν δύο δρόμοι που μπορεί να ακολουθήσει μία εταιρεία για να κάνει πιο παραγωγικούς τους υπαλλήλους της. Ο πρώτος δρόμος και ο πιο συνηθισμένος είναι η πίεση. Κάθε εταιρεία θέλει η δουλειά να γίνεται πιο γρήγορα, πιο καλά και πιο δυνατά και συνήθως προσπαθεί να το πετύχει με τελεσίγραφα και απειλές που προκαλούν στρες στο ανθρώπινο δυναμικό.
Οι έρευνες όμως έχουν δείξει πως το στρες δεν είναι κίνητρο για καλύτερη απόδοση. Ο δεύτερος δρόμος που ακολουθούν κάποιοι πετυχημένοι επιχειρηματίες, είναι πολύ διαφορετικός από τον πρώτο. Ο Ινδός επιχειρηματίας Sachit Jain αντέστρεψε μία πολύ κακή κατάσταση στην εταιρεία του απλά και μόνο μιλώντας ο ίδιος στους υπαλλήλους του. Μία από τις πιο καινοτόμες ιδέες που είχε ήταν να τους ρωτήσει τι μπορούν να κάνουν για να γίνουν οι ίδιοι καλύτεροι και όχι τι μπορούν να κάνουν για την επιχείρηση.
Η προσέγγιση του αυτή είναι ένα παράδειγμα εξαιρετικού management. Οι υπάλληλοι του έδωσαν καινοτόμες ιδέες που βοήθησαν την παραγωγική διαδικασία. Γι αυτό το λόγο ο εκδημοκρατισμός σε μία επιχείρηση θα δώσει από μόνος του απαντήσεις σε όλα τα προβλήματα. Οι καινοτόμες ιδέες μπορούν να προέρχονται από τον διευθυντή αλλά και τους απλούς υπαλλήλους. Δες επίσης 6 Τύποι τοξικών συναδέλφων που πρέπει να αποφεύγεις!
Η κατανόηση των προσωπικοτήτων
Η κατανόηση σε έναν χώρο εργασίας μπορεί να βελτιώσει την διαδικασία της δουλειάς. Το να καταλάβεις όμως ποιος αντιδρά με έναν συγκεκριμένο τρόπο δεν είναι δύσκολο. Το δύσκολο κομμάτι είναι να καταλάβεις τον τύπο προσωπικότητας του καθενός και να δουλέψεις μαζί του πιο καλά.
Σύμφωνα με την νευρολογική επιστήμη οι δύο πιο κοινοί τύποι συναδέλφων που θα συναντήσεις είναι αυτοί που δεν αποδέχονται εύκολα αλλαγές και νέες ιδέες και εκείνοι που αναζητούν τις αλλαγές. Οι πρώτοι κινούνται μεταξύ του στρες και της ηρεμίας (κορτιζόλη-σεροτονίνη) και έτσι κολλάνε στα οικεία γι αυτούς πράγματα. Οι δεύτεροι από την άλλη πλευρά, είναι αυτοί που κινούνται μεταξύ σεροτονίνης και ντοπαμίνης και έτσι ενθουσιάζονται με την δράση και τις αλλαγές. Δες επίσης 9 Τρόποι να αποκτήσεις περισσότερη δημιουργικότητα!