Το να λες όχι σίγουρα δεν είναι εύκολο. Μάλιστα, γίνεται ακόμα δυσκολότερο όταν πρέπει να το πεις στο επαγγελματικό σου περιβάλλον, είτε σε συναδέλφους είτε στο αφεντικό σου. Αρκετές φορές όμως είναι απαραίτητο! Κι αυτό γιατί το να πεις ναι μπορεί να σε βγάζει επανειλημμένα εκτός ωραρίου, να μην είναι η δουλειά σου, να μην είναι αυτό που θεωρείς εσύ κατάλληλο κ.ο.κ. Άσε που υπάρχει η νοοτροπία ότι όταν ένας υπάλληλος λέει ναι σε όλα γίνεται το εύκολο θύμα για δουλειές που δεν αναλαμβάνει κανείς άλλος. Πώς όμως να πεις όχι στη δουλειά χωρίς να σε παρεξηγήσουν;
Το όρια είναι σημαντικά τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και στην καριέρα σου. Για να τα θέσεις χρειάζεται σίγουρα να μη δείχνεις μονίμως συγκαταβατικός. Εξάλλου, στο επαγγελματικό περιβάλλον είναι πολύ σύνηθες κάποιοι να εκμεταλλευτούν έναν βολικό συνάδελφο. Ανακάλυψε λοιπόν πώς να πεις όχι στη δουλειά σου και να μην δημιουργήσεις περίεργο κλίμα για εσένα!
Πώς να αρνηθείς κάτι με ευγένεια στο επαγγελματικό σου περιβάλλον!
Να ξέρεις το φόρτο εργασίας σου
Πριν αρνηθείς ή αποδεχτείς κάποιο νέο task είναι σημαντικό να ξέρεις ποιος είναι ο φόρτος εργασίας σου. Αν είσαι πραγματικά φορτωμένος με τα δικά σου projects, τα οποία αγωνιάς να φέρεις εις πέρας τότε εκ των πραγμάτων δε γίνεται να αποδεχτείς κάτι νέο. Στην τελική, δε θα ήθελες να μείνεις πίσω στις δικές σου δουλειές για να αφιερώσεις χρόνο που δεν έχεις για κάποιον άλλο.
Δες επίσης: 5 Σημάδια ότι διάλεξες λάθος καριέρα
Αρνήσου ευγενικά αλλά με ξεκάθαρο τρόπο
Κάτι που θα σε βοηθήσει να μη δημιουργήσεις παρεξηγήσεις είναι να είσαι ξεκάθαρος. Είναι απαραίτητο λοιπόν όταν αρνείσαι να είσαι ευγενικός αλλά χωρίς να αφήνεις τα πράγματα θολά. Κι αυτό γιατί αν δε δίνεις ξακάθαρες απαντήσεις είναι πιθανό να δημιουργηθούν κενά στην επικοινωνία και να μην αποφύγεις μακροπρόθεσμα τις παρανοήσεις.
Δες επίσης: 4 Tips για να διαπραγματευτείς μια αύξηση στη δουλειά
Ξεκίνα την άρνηση με κάτι θετικό
Αν φοβάσαι ότι με το να πεις όχι θα ακουστείς αρνητικός σαν άνθρωπος τότε μπορείς να ξεκινήσεις την πρότασή σου με έναν θετικό τρόπο. Για παράδειγμα, μπορείς να πεις “Σε ευχαριστώ πολύ που με σκέφτηκες για να σε βοηθήσω σε αυτό το project…” ή “Χαίρομαι που στράφηκες σε εμένα για το feedback μου αλλά δυστυχώς σήμερα έχω ένα πολύ αυστηρό deadline”. Με αυτό τον τρόπο κανείς δε θα μπορεί να σε κατηγορήσει ότι δεν είχες την πρόθεση να ασχοληθείς.
Δες επίσης: Πώς να αντιμετωπίσεις έναν αγενή συνάδελφο
Δώσε εξηγήσεις- Τρόποι να λες όχι στη δουλειά σου
Καλό είναι η άρνησή σου να συνοδεύεται και από μια εξήγηση. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί με αυτόν τον τρόπο θα δείξεις ότι ενώ θέλεις να πεις ναι, οι συνθήκες δε σε βοηθάν. Επιπλέον, η διαφάνεια αυτή βοηθά στο να χτίσεις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους συνεργάτες σου.
Δες επίσης: 5 Τρόποι να γίνεις πολύτιμος στη δουλειά σου
Δώσε εναλλακτικές λύσεις
Ακόμα κι αν δεν μπορείς να βοηθήσεις σε κάτι που σου ζητήθηκε λόγω φόρτου ή λόγω έλλειψης γνώσεων θα έκανε καλή εντύπωση σε κάποιον αν του έδινες κάποια εναλλακτική λύση. Για παράδειγμα, αν πεις κάτι όπως “Δυστυχώς δεν έχω χρόνο να το δούμε αναλυτικά αλλά μπορούμε να έχουμε μια γρήγορη συζήτηση πάνω στο θέμα κατά το lunch break” ή “Δεν κατέχω καθόλου αυτό το κομμάτι. Ωστόσο, ξέρω ότι ο τάδε συνάδελφος έχει εντρυφήσει” σίγουρα θα βοηθήσεις χωρίς μεγάλο προσωπικό κόστος.