Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες με λιγότερο ευνοϊκή στάση προς τα κρυπτονομίσματα. Η εξέταση των επιπτώσεων των κρυπτονομισμάτων στην ελληνική οικονομία και η σύγκριση με άλλες χώρες είναι κρίσιμη, καθώς προσδιορίζει το μέλλον και τις προοπτικές των κρυπτονομισμάτων, ενισχύοντας την κατανόηση της ψηφιακής αγοράς.
Ο Αριθμός των Ελλήνων που Επενδύουν σε Κρυπτονομίσματα
Στην Ελλάδα, η εμπιστοσύνη στα παραδοσιακά επενδυτικά εργαλεία είναι χαμηλή, με μόλις το 6% του πληθυσμού να διαθέτει ιδιωτικό συνταξιοδοτικό ή επενδυτικό προϊόν και το 11% να κατέχει μετοχές ή ομόλογα. Αντίθετα, η χρήση μετρητών είναι εξαιρετικά διαδεδομένη, καθώς το 67% των Ελλήνων έχει τραπεζικό λογαριασμό και το 53% χρησιμοποιεί πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες για συναλλαγές. Επιπλέον, το 17% των Ελλήνων έχει λογαριασμό αποταμίευσης και το 11% έχει καταναλωτικό δάνειο και σύμφωνα με μια έρευνα, μόνο το 1,5% των Ελλήνων επενδύει σε κρυπτονομίσματα ή αλλιως 157.757 άτομα διέθεταν κρυπτονομίσματα τον περασμένο χρόνο, αναδεικνύοντας μια σχετικά χαμηλή επένδυση σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα Καλύτερα κρυπτονομίσματα για σήμερα Celestia, Fantom και Stacks.
Στην Ευρώπη, χώρες όπως Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία εμφανίζονται ως οι λιγότερο φιλικές προς τα κρυπτονομίσματα, προτιμώντας τα παραδοσιακά επενδυτικά εργαλεία. Αυτή η τάση αντανακλάται και στην ελληνική αγορά, όπου τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν ακόμη κερδίσει την ευρεία αποδοχή που έχουν σε άλλες χώρες, παρά την αυξημένη προσοχή που έχουν λάβει παγκοσμίως.
Σύγκριση με Άλλες Χώρες
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων αυξάνεται γρήγορα, αλλά η Ελλάδα δείχνει μια λιγότερο ενθουσιώδη στάση σε σύγκριση με άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία. Ανά χώρα και αναλογικά με τον πληθυσμό του κάθε κράτους, στην πρώτη θέση της λίστας με τον μεγαλύτερο αριθμό κατόχων κρυπτονομισμάτων βρίσκονται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (30,4%), στη δεύτερη το Βιετνάμ (21,2%) και την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν οι ΗΠΑ (15,6%), όπως φαίνεται και από τον σχετικό πίνακα του VisualCapitalist.
Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι περισσότερα από 420 εκατομμύρια άτομα κατείχαν κρυπτονομίσματα το 2023, με το ποσοστό κατοχής να ανέρχεται στο 4.2%. Οι δέκα κορυφαίες χώρες με τους περισσότερους χρήστες κρυπτονομισμάτων περιλαμβάνουν τη Νιγηρία, την Ινδία, τις ΗΠΑ, το Βιετνάμ, το Πακιστάν, τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Κίνα, το Μεξικό και την Αργεντινή.
Τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια με βάση τη βάση χρηστών είναι:
Η Binance κατάφερε να φτάσει τους 120 εκατομμύρια χρήστες το 2022, τέσσερις φορές περισσότερο από τη βάση χρηστών της προηγούμενης χρονιάς, ενώ η Crypto.com είδε μια αύξηση 700% στη βάση χρηστών της από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Δεκέμβριο του 2022, φτάνοντας τους 70 εκατομμύρια χρήστες. Η Coinbase είχε 73 εκατομμύρια επαληθευμένους χρήστες τον Δεκέμβριο του 2021, αριθμός που αυξήθηκε κατά 48% φτάνοντας τα 108 εκατομμύρια χρήστες μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022. Τα Καλύτερα Ανταλλακτήρια Κρυπτονομισμάτων στην Ελλάδα!
Η εξέταση του πώς άλλες χώρες φορολογούν τα κρυπτονομίσματα και η εκτίμηση του πιθανού αντίκτυπου της φορολόγησης κρυπτονομισμάτων στην ελληνική οικονομία είναι ζωτικής σημασίας.
Η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει τους επενδυτές για τους κινδύνους που συνδέονται με τα κρυπτονομίσματα και συνεργάζεται με την ΑΑΔΕ και την Αμερικανική Υπηρεσία Εσόδων (IRS) για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος χρημάτων που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει κανονισμούς για τα κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του πλαισίου Markets in Crypto-Assets (MiCA).
Τέλος, η κυβέρνηση εξετάζει τη φορολόγηση των κερδών από κρυπτονομίσματα ενώ δεν υπάρχει ακόμα ένα πλαίσιο για τη φορολόγηση των κερδών από την πώληση κρυπτονομισμάτων. Σημαντικές λογιστικές εταιρείες προτείνουν ότι τα κέρδη ή τα πλεονάσματα από την πώληση κρυπτονομισμάτων θα μπορούσαν να φορολογηθούν με συντελεστή 15% (φόρος κεφαλαιακών κερδών). Φορολογία Κρυπτονομισμάτων: Συστήνεται άμεσα επιτροπή για τα Κρυπτονομίσματα.
Η αυξανόμενη εξοικείωση των Ελλήνων με τα ψηφιακά τραπεζικά συστήματα και η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας αποτελούν καίριους παράγοντες για τη μελλοντική αποδοχή των κρυπτονομισμάτων. Παρόλο που πολλοί Έλληνες παραμένουν επιφυλακτικοί έναντι των επενδύσεων σε μετοχές και κρυπτονομίσματα, η συνεχιζόμενη εκπαίδευση και η διαφάνεια θα μπορούσαν να αλλάξουν την προοπτική τους.
Το Bitcoin, ως ηγέτης των κρυπτονομισμάτων, έχει καταγράψει αύξηση τιμής 340% από την αρχή του 2023, ενώ η έγκριση των spot Bitcoin ETF από την U.S. SEC ενισχύει την επίσημη αναγνώρισή του ως χρηματοοικονομικό εργαλείο. Η μείωση στην έκδοση νέων Bitcoins λόγω του γεγονότος του halving αναμένεται να οδηγήσει σε ανοδική τάση της τιμής του. Το Bitcoin θα μπορούσε να εκτιναχθεί στα 150.000$ σύμφωνα με τον Mark Yusko.