Κάθε σχέση έχει τα πάνω της και τα κάτω της. Περνάει από διάφορες φάσεις και διαμορφώνεται ,τόσο, από τα άτομα που την απαρτίζουν, όσο και από το περιβάλλον και τις συνθήκες μέσα στις οποίες αναπτύσσεται.
Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα, που αν και τα θεωρούμε λογικά και αναμενόμενα, να την βλάπτουν με το πέρασμα του χρόνου. Αυτό μπορεί να έχει πάρα πολλές αρνητικές συνέπειες, όπως να ταλαιπωρούνται τα μέλη της ή ακόμα και να οδηγηθεί σε διάλυση με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.
Αν και εσύ θέλεις να αποφύγεις μια τέτοια κατάληξη, μάθε ποια είναι αυτά τα πράγματα και πως να τα αντιμετωπίζεις!
4 Συνήθεις που μπορούν να καταστρέψουν μία σχέση
1. Κρατάτε σκορ
Αποτελεί γνωστό φαινόμενο για όλους μας. Το ζευγάρι κρατάει σκορ για τα λάθη που έχουν γίνει κατά την διάρκεια της σχέσης τους και επαναφέρει τον πίνακα με το σκορ σε καβγάδες, μετρώντας ποιος έχει κάνει τα περισσότερα “φάουλ” στην σχέση.
Αυτό αποπροσανατολίζει από τα επίκαιρα θέματα, σας επαναφέρει σε ποιο παλιά, με αποτέλεσμα αφενός να πληθαίνουν χωρίς λόγο οι αφορμές του καβγά και αφετέρου να μην λύνονται τα πρόσφατα προβλήματα.
Για να το αντιμετωπίσεις αυτό, προσπάθησε να μην επαναφέρεις γεγονότα από το παρελθόν. Κάτι που έγινε πριν 2 χρόνια δεν έχει καμία σχέση με αυτή τη στιγμή και προσπάθησε να κάνεις το άτομο που είστε μαζί να το καταλάβει.
2. Πετάτε μόνο υπαινιγμούς όταν κάτι δεν πάει καλά
Αντί να πείτε ξεκάθαρα τι είναι αυτό που σας έχει προκαλέσει νεύρα και δυσαρέσκεια, αφήνετε πράγματα να εννοηθούν με όσο το δυνατό λιγότερο εμφανές τρόπο.
Αυτό γίνεται, γιατί πολλές φορές θέλουμε ο άλλος να καταλαβαίνει μόνος του τα λάθη που έχει κάνει να τα διορθώνει. Δυστυχώς, όμως, το μόνο που μπορεί να προκαλέσει είναι περισσότερος θυμός, καθώς δεν γίνεται εύκολα αντιληπτός ο λόγος της δυσαρέσκειας.
Η λύση σε αυτό το θέμα είναι να ζητήσεις εσύ ο ίδιος να μην γίνεται αυτό και να δώσεις το καλό παράδειγμα ξεκινώντας να λες άμεσα και χωρίς υπεκφυγές όλα όσα σου προκαλούν αρνητικά συναισθήματα.
3. Κατηγορείτε τους άλλους για τα συναισθήματά σας
Παρατηρούμε αυτό το φαινόμενο σε περιπτώσεις όταν ο ένας από τους δυο δεν είχε καλή μέρα (πχ τον κατσάδιασαν άσχημα στην δουλειά) και θέλει υποστήριξη και χαλάρωση στο σπίτι, ενώ το άλλο άτομο είναι πιο ενεργητικό και έχει πιο δημιουργικά σχέδια (ίσως μια βόλτα με φίλους).
Τα αρνητικά προκύπτουν όταν ο πρώτος κατηγορεί το δεύτερο για την κατάσταση του και ρίχνει πάνω του όλη την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.
Η απάντηση σε αυτό το πρόβλημα είναι να αναγνωρίζουμε πως το άλλο άτομο δεν φταίει για την κατάσταση μας και να μην τα φορτώνουμε όλα σε αυτό. Αν πάλι είμαστε εμείς στη θέση του “θύματος”, χρειαζόμαστε ηρεμία και αν είναι πολύ μεγάλη ανάγκη να δώσουμε στο άλλο άτομο αυτό που χρειάζεται.
4. Η ζήλια της αγάπης
Συχνό φαινόμενο σε πολλά ζευγάρια. Συνήθως το ένα άτομο θυμώνει όταν ο σύντροφός του μιλάει, κάνει αστεία ή βγαίνει φιλικά με ένα τρίτο άτομο και φορτώνει την παράλογη αυτή ζήλια στην υπέρμετρη αγάπη του. Συχνά, ακόμα και όταν το δεύτερο άτομο εκφράζει την δυσαρέσκειά του, δεν υπάρχει βελτίωση της κατάστασης.
Από τα πιο αρνητικά πράγματα για μια σχέση. Αρχικά σηματοδοτεί μια βαθιά τάση του άλλου να ελέγξει την συμπεριφορά του συντρόφου του. Επιπλέον, αυτό μπορεί να γίνει πολύ πιεστικό, κάνοντας το άτομο που το δέχεται να μην μπορεί να το ανεχτεί άλλο και να σκέφτεται διάφορες ακραίες λύσεις, όπως το χωρισμό. Τα πράγματα, όμως, γίνονται πιο άσχημα όταν το άτομο που εκδηλώνει την “ζήλια της αγάπης” έχει κανονικές συναναστροφές με άλλα άτομα και δεν τις περιορίζει καθόλου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έτσι ένα είδος αδικίας μέσα στη σχέση.
Το μόνο που μπορεί να γίνει σε αυτή την περίπτωση, αν και λίγο ακραίο, είναι να δείξει το δεύτερο άτομο υπέρμετρη εμπιστοσύνη. Ακόμα και αν δέχεται ζήλια, αν δείξει εμπιστοσύνη και δεν ζηλεύει, είναι πιθανό να κάνει το ίδιο και ο ζηλιάρης της υπόθεσης. Αν, όμως, δεν υπάρξει καμία αλλαγή και μετά από αυτό, ίσως να μην ταιριάζουν αυτά τα άτομα μαζί.