Μια ισορροπημένη και υγιής ερωτική σχέση μπορεί να ολοκληρώσει κάθε άνθρωπο, να τον κάνει να αισθανθεί ασφάλεια και ηρεμία. Δεν είναι όμως όλες οι σχέσεις έτσι. Όταν η σχέση δεν είναι υγιής και φτάνει ακόμα και σε σημεία τοξικότητας ο ένας ή και οι δύο μπορεί να καταλήξουν βαθιά πληγωμένοι αλλά και τραυματισμένοι για μια ζωή. Είναι σημαντικό λοιπόν να αναγνωρίσεις από νωρίς τα red flags, δηλαδή τα προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι η σχέση σας είναι αρρωστημένη και δε θα σου βγει σε καλό.
Θέλεις να έχεις μια σχέση που θα σε κάνει μόνο καλύτερο και θα σε βοηθήσει να προοδεύσεις στη ζωή σου; Τότε πρέπει να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά για τα 5 red flags ότι η σχέση σας δεν είναι υγιής! Κι αυτό γιατί είναι σημαντικό να ξέρεις αν είναι κάτι που διορθώνεται ή αν ήρθε η ώρα η σχέση να τερματίσει για το καλό σας.
5 Προειδοποιητικά σημάδια μιας τοξικής σχέσης!
1. Υπερβολικός έλεγχος
Ο έλεγχος σε μια σχέση είναι γενικά από τα κακά στοιχεία της. Αν η κοπέλα σου θέλει να ελέγχει τις αποφάσεις, τις εξόδους, τις παρέες και γενικότερα κάθε πτυχή της προσωπικότητάς σου τότε έχεις ήδη ένα μεγάλο red flag. Στις υγιείς σχέσεις δεν υπάρχει η έννοια του ελέγχου. Αυτό που γίνεται είναι μια προσπάθεια επικοινωνίας και κατανόησης ακόμα κι όταν οι αποφάσεις του/της συντρόφου μας βρίσκουν αντίθετους. Και πάντα στο τέλος πρέπει να επικρατεί ο σεβασμός.
Δες επίσης: 5 Ενδείξεις ότι έχεις μια χειριστική κοπέλα
2. Έλλειψη εμπιστοσύνης και σοβαρή ζήλια
Το να ζηλεύεις εσύ ή η σύντροφός σου πού και πού είναι κάτι που συμβαίνει φυσιολογικά σε μια σχέση. Ωστόσο, η αρρωστημένη ζήλια που φτάνει σε σημείο εμμονής και θολώνει την κρίση είναι μια παθολογική κατάσταση που δείχνει ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στη σχέση. Κια μιας που η εμπιστοσύνη είναι βασικό θεμέλιο, η έλλειψή της είναι ένα μεγάλο red flag.
Δες επίσης: 4 Βήματα για να τιθασεύσεις τη ζήλια σου στη σχέση
3. Συνεξάρτηση- Red flags μιας τοξικής σχέσης
Το να επενδύεις στη σύντροφό σου κι αντίστροφα είναι κάτι πολύ λογικό. Ωστόσο, το να εξαρτάστε πλήρως ο ένας από τον άλλο συναισθηματικά, ψυχολογικά και πρακτικά μπορεί να αποβεί σε μια πολύ προβληματική κατάσταση. Είναι απαραίτητο να προσφέρεις στη σχέση αλλά είναι πιο σημαντικό το να προσφέρεις στον εαυτό σου και να μην τον βάζεις σε δεύτερη θέση. Μια ισορροπημένη σχέση δημιουργείται όταν δύο αυτόνομοι και ολοκληρωμένοι άνθρωποι αποφασίζουν να ενωθούν κι όχι όταν υπάρχει συνεξάρτηση.
Δες επίσης: 5 Λάθη επικοινωνίας που κάνεις στη σχέση
4. Αδυναμία επίλυσης διαφορών
Σε κάθε σχέση κάποια στιγμή προκύπτουν διαφορές. Το μεγάλο θέμα είναι το αν και πώς επιλύνονται αυτές. Ένας καβγάς μπορεί να αποδειχθεί πραγματικά παραγωγικός αφού μπορεί να λύσει θέματα που υπήρχαν καιρό στη σχέση και την έβλαπταν. Από την άλλη, το να μην μπορείς να συζητήσεις για κάτι αρνητικό με την κοπέλα σου δείχνει ότι η επικοινωνία χωλαίνει κι αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι που δεν πρέπει να αγνοήσεις.
Δες επίσης: Συμβουλές για να βάλεις υγιή όρια στις σχέσεις σου
5. Κοινωνική απομόνωση- Red flags μιας τοξικής σχέσης
Παρατηρείς ότι η σχέση με την κοπέλα σου σε απομονώνει κοινωνικά και σε απομακρύνει από δικούς σου ανθρώπους; Αν ναι, τότε τα πράγματα δεν είναι καλά. Μια υγιής σχέση δεν μπαίνει ποτέ εμπόδιο σε άλλες υγιείς σχέσεις που έχουμε είτε με φίλους είτε με οικογένεια. Το αντίθετο μάλιστα, θα έπρεπε να τις επικροτεί και να τις ενισχύει.