Δεκαετίες έρευνας συμπληρώνονται σε σχέση με τη συναισθηματική νοημοσύνη. Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι ο δείκτης της ενσυναίσθησης που κάνει έναν άνθρωπο να ξεχωρίζει στα επαγγελματικά και τα προσωπικά του από τους υπόλοιπους.
Όταν εμφανίστηκε πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, η συναισθηματική νοημοσύνη έδειξε πώς άνθρωποι με το μέσο IQ και υψηλή ενσυναίσθηση είναι πιο πετυχημένοι από πολλές ιδιοφυΐες. Έτσι καταρρίφθηκε ο μύθος πώς αρκεί να είσαι υπερβολικά έξυπνος για να είσαι πετυχημένος. Η επιτυχία έγινε αποτέλεσμα και της ικανότητας να καταλαβαίνει κανείς τους άλλους συναισθηματικά.
Διάφορα τεστ EQ που υπάρχουν στο διαδίκτυο δεν είναι τόσο αξιόπιστα. Για ένα τεστ με αξιόπιστα αποτελέσματα πρέπει να πληρώσεις. Υπάρχουν όμως χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που δείχνουν αν κάποιος έχει χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη όπως επίσης αν έχει υψηλή.
Σημάδια πως δεν έχει κάποιος υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη
1. Στρεσάρεται εύκολα
Η συναισθηματική νοημοσύνη έχει να κάνει τόσο με τα συναισθήματα των άλλων όσο και με αυτά που νιώθεις ο ίδιος και πώς τα διαχειρίζεσαι. Όταν μαζεύεις στρες, ένταση και άγχος περιορίζεις το μυαλό και το σώμα σου. Η ικανότητα συναισθηματικής διαχείρισης αν είναι υψηλή βοηθάει να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα αυτό. Όταν δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις φαίνεται πώς δεν έχεις αναπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη.
2. Δεν μπορεί να διαχειριστεί τους καυγάδες
Το υψηλό EQ μπορεί να ισορροπήσει τους καλούς τρόπους και την καλοσύνη με τα όρια και την διαχείριση των τσακωμών. Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν τσακώνονται έχουν είτε παθητική είτε επιθετική συμπεριφορά. Η διαφορά όσων έχουν υψηλό δείκτη στην συναισθηματική νοημοσύνη είναι ότι παραμένουν ψύχραιμοι και δεν δημιουργούν εχθρούς αν έρθουν αντιμέτωποι με κάποιον.
3. Δυσκολεύεται να περιγράψει τα συναισθήματα του
Μόνο το 36% των ανθρώπων μπορεί να περιγράψει ακριβώς ότι νιώθει ακόμα και σε συνθήκες πίεσης. Τα συναισθήματα μπερδεύουν το μυαλό και οδηγούν σε βιαστικές αποφάσεις τους περισσότερους. Οι πιο πολλοί άνθρωποι μπορούν μόνο να πουν πώς νιώθουν άσχημα ενώ οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι χρησιμοποιούν ένα μεγάλο λεξιλόγιο και εκφράζουν με ακρίβεια αυτά που αισθάνονται. Δες επίσης 3 Μυστικά της ψυχολογίας για να γίνεις ειδικός στην επικοινωνία!
4. Κάνει εύκολα υποθέσεις και τις υποστηρίζει
Τα εύκολα συμπεράσματα και η προσκόλληση σε αυτά είναι σημάδι πώς δεν έχεις υψηλό EQ. Όταν μάλιστα οι υποθέσεις που κάνεις είναι λάθος αλλά παρόλα αυτά τις υποστηρίζεις, δείχνεις πώς δεν μπορείς να διαχειριστείς σημαντικά πράγματα σε σχέση με τον εαυτό σου. Άνθρωποι που έχουν μεγάλη συναισθηματική νοημοσύνη δίνουν χρόνο στις σκέψεις και τις αντιδράσεις τους να ωριμάσουν γιατί ξέρουν ότι αρχικά εμπλέκονται συναισθηματικά με μία κατάσταση.
5. Κρατάει κακίες
Ο αρνητισμός που προέρχεται από την αδυναμία να συγχωρέσεις και να ξεχάσεις βασίζεται στο ένστικτο της επιβίωσης. Όταν βλέπεις κάποιον που δεν σου έχει φερθεί καλά, το σώμα σου σε βάζει σε διαδικασία άμυνας ή επίθεσης και αυτό προκαλεί στρες. Αν όμως έχουν περάσει χρόνια από ένα περιστατικό και συνεχίζεις να έχεις το ίδιο στρες ως αντίδραση, δεν έχεις υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη. Αν είχες θα απέφευγες με κάθε κόστος να εμπλέκεσαι συναισθηματικά με κάτι που δεν έχει πια σημασία.
6. Δεν μπορεί να ξεχάσει τα λάθη του
Αν “αυτομαστιγώνεσαι” συνεχώς για τα λάθη σου, δεν μπορείς να προχωρήσεις παρακάτω. Λάθη κάνουν και οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι μα και αυτοί που έχουν συναισθηματική ευφυΐα. Οι τελευταίοι βρίσκουν την ισορροπία μαθαίνοντας από τα λάθη τους και βελτιώνοντας τον εαυτό τους.
7. Νιώθει συχνά ότι τον παρεξηγούν
Όταν η συναισθηματική νοημοσύνη σου δεν είναι υψηλή, δυσκολεύεσαι να καταλάβεις πώς σε βλέπουν οι άλλοι. Οι άλλοι, όπως βλέπεις τα πράγματα, δεν σε καταλαβαίνουν. Αν καταλάβεις πώς με τον τρόπο που λες κάτι οι συνομιλητές σου δεν σε αντιλαμβάνονται, μπορείς να προσαρμοστείς και να επικοινωνήσεις με έναν διαφορετικό τρόπο αυτό που θες να πεις. Αυτή η προσαρμοστική ικανότητα είναι σημαντική για ανθρώπους σε υπεύθυνες θέσεις. Δες επίσης 12 Tips για να καταλαβαίνεις τους ανθρώπους με την πρώτη ματιά!
8. Δεν ξέρει τι τον ενοχλεί
Όλοι ανεξαιρέτως έχουμε καταστάσεις και ανθρώπους στο περιβάλλον μας που μας ενοχλούν. Αν έχεις υψηλό EQ μελετάς τι σε ενοχλεί και πόσο και ελέγχεις τον εαυτό σου στις αντίστοιχες καταστάσεις χωρίς να σε πειράζουν ή να χάνεις τον έλεγχο.
9. Δεν θυμώνει
Μπορεί η συναισθηματική νοημοσύνη να ταυτίζεται πολλές φορές με τους καλούς τρόπους αλλά ο θυμός και η έκφραση των συναισθημάτων μας είναι μέρος της φύσης μας. Ο τρόπος που διαχειρίζεσαι τον θυμό σου είναι που μετράει. Η συνεχής απάθεια ή η παθητικότητα δεν είναι γνήσια ούτε παραγωγική.
10. Κατηγορεί τους άλλους
Αν αισθάνεσαι άσχημα για κάποια πράγματα φταίει και ο τρόπος που σκέφτεσαι και το περιβάλλον. Το περιβάλλον δύσκολα θα αλλάξει ενώ ο τρόπος που εσύ αντιμετωπίζεις όσα σε ενοχλούν μπορεί να αλλάξει. Όταν κατηγορείς τους άλλους για τον τρόπο που νιώθεις, λες ψέματα στον εαυτό σου και δεν βελτιώνεσαι. Δες επίσης Πως οι έξυπνοι άνθρωποι χειρίζονται τους δύσκολους ανθρώπους!
11. Προσβάλλεται εύκολα
Το μεγάλο EQ σε ανθρώπους δημιουργεί αυτοπεποίθηση και αυτογνωσία γιατί όσοι το έχουν γνωρίζουν τα όρια τους και τα συναισθήματα τους. Έτσι ότι και αν συμβαίνει στις κοινωνικές και επαγγελματικές τους σχέσεις δεν τους επηρεάζει τόσο ώστε να προσβληθούν. Είναι ικανοί να καταλάβουν τι τους λένε οι άλλοι, με ποιο σκοπό, αν είναι αλήθεια και να βελτιώσουν τον εαυτό τους ή να απορρίψουν ως ψέμα κάτι χωρίς να προσβληθούν.