Όλοι μας, όπως είναι φυσικό, παλεύουμε λίγο ή πολύ για να είμαστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Τι γίνεται, όμως, αν φτάσουμε στο άλλο άκρο και γίνουμε πολλοί σκληροί με τον εαυτό μας; Πολλές φορές. στην προσπάθεια να ανελιχθούμε και να βελτιωθούμε ως άνθρωποι, μπορούμε να το παρακάνουμε και να καταλήξουμε να σαμποτάρουμε αυτή την προσπάθεια, αφού επηρεάζουμε την ψυχολογία μας. Δεν είναι κακό καμιά φορά να ασκούμε λίγη παραπάνω πίεση για να πετύχουμε αυτά που θέλουμε, αλλά αυτά δεν θα έπρεπε αυτό να γίνεται σε υπερβολικό βαθμό.
Πρέπει να θυμόμαστε πάντα πως, επιτυχία και η εξέλιξη έρχεται μέσω της συμφιλίωσης με τον εαυτό μας. Αν νιώθεις πως τα παραπάνω ταιριάζουν με σένα, συνέχισε να διαβάζεις για να δεις 5 σημάδια πως είσαι πολύ σκληρός με τον ευατό σου.
Πως να καταλάβεις αν γίνεσαι πολύ σκληρός με τον εαυτό σου;
Παρατάς προκλήσεις πολύ εύκολα
Η ζωή, όπως είναι γνωστό, είναι γεμάτη με προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Ήξερες, όμως, πως το να παρατάς τις προκλήσεις σου πολύ εύκολα μπορεί να είναι σημάδι πως γίνεσαι σκληρός με τον εαυτό σου; Αυτό, επειδή, η αυτοεκτίμησή σου δεν είναι αρκετά σταθερή και πιστεύεις πως δεν είσαι ικανός να τις βγάλεις εις πέρας. Αντί να φοβάσαι για την έκβαση, απόλαυσε την διαδικασία και χρησιμοποίησε τις ικανότητες που θα αναπτύξεις για να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου, πέρα από όλες τις γνώσεις και την δύναμη που θα αποκτήσεις.
Δες επίσης: 5 Τρόποι για να αποκτήσεις περισσότερη αυτοπεποίθηση
Σκέφτεσαι τις αποτυχίες σου υπερβολικά
Άλλο ένα σημάδι είναι, η υπερβολική προσκόλληση στις αποτυχίες σου. Όλοι οι άνθρωποι, όσο δύσκολο και αν είναι να το δεχτούμε μερικές φορές, κάνουμε λάθη και έχουμε αποτυχίες. Είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της ζωής και της ανθρώπινης φύσης. Αν διαπιστώσεις, λοιπόν, πως αντί να μαθαίνεις και να προχωράς από τις αποτυχίες σου εσύ, τις υπεραναλύεις και δεν μπορείς να πάψεις να κατηγορείς τον εαυτό σου για αυτές, τότε μάλλον τον ταλαιπωρείς υπερβολικά.
Δες επίσης: 10 Χαρακτηριστικά που οδηγούν στην επιτυχία!
Συγχωρείς τα λάθη των γύρω σου αλλά όχι τα δικά σου
Όπως προανέφερα, είναι γνώρισμα όλων των ανθρώπων να κάνουν λάθη. Αν δεν εκτιμάς τον εαυτό σου αρκετά και τον πιέζεις υπέρμετρα, τότε μάλλον δεν μπορείς να συγχωρήσεις τα λάθη σου εύκολα. Από την άλλη, παρ’όλα αυτά, είσαι ανεκτικός με τα λάθη των γύρω σου και αναγνωρίζεις πως είναι κάτι φυσικό. Όταν, όμως, πρόκειται για σένα όλες αυτές οι σκέψεις κάνουν φτερά. Πρέπει να αρχίσεις να αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου ως έναν άνθρωπο σαν όλους τους υπόλοιπους, που απλά κάνει το καλύτερο που μπορεί.
Συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους γύρω σου
Σου είναι γνώριμο το συναίσθημα του να συγκρίνεις τον εαυτό σου με το περιβάλλον σου και όλοι να μοιάζουν φυσιολογικοί και τέλειοι, ενώ εσύ από την άλλη πολύ μακριά από οτιδήποτε τέτοιο; Τότε, μάλλον, θα έπρεπε να αναλογιστείς πόσο επιζήμιες είναι τέτοιες σκέψεις για την αυτοεκτίμησή σου και αν πραγματικά αξίζεις τόση πίεση. Ποιό είναι καν το νόημα στο να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άτομα που δεν ξέρεις τόσο καλά ή με άτομα των οποίων οι εσωτερικές μάχες σου είναι άγνωστες; Να θυμάσαι πως, ο καθένας αφήνει μόνο τα καλύτερα κομμάτια του εαυτού του να δουν το φως. Αντί να βλάπτεις τον εαυτό σου με αυτό τον τρόπο, χρησιμοποίησε όλη αυτή την ενέργεια ως έμπνευση και κίνητρο για βελτίωση.
Δες επίσης: 5 Τρόποι για να γίνεις ακόμα καλύτερος άνθρωπος
Αναρωτιέσαι υπερβολικά αν οι γύρω σου σε συμπαθούν
Δες επίσης: Πως να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου
Η εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου, θέλοντας και μη, επηρεάζει την εικόνα που νομίζεις πως έχουν οι άλλοι για σένα. Η εξήγηση σε αυτό είναι πολύ απλή, αφού βασικά, όταν δεν συμπαθείς τον εαυτό σου τον κάνεις να πιστεύει πως ούτε οι γύρω σου τον συμπαθούν. Αν αυτή η κατάσταση επικρατεί για εκτεταμένο χρονικό διάστημα, τότε, ενδέχεται να αρχίσεις να βασίζεις την αξία σου στην αποδοχή των άλλων ανθρώπων, μονοπάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Προσπάθησε να ελαττώσεις την επικριτική στάση που έχεις εσύ ο ίδιος απέναντί σου και σταμάτα πια να “πυροβολάς” τον εαυτό σου αλύπητα!