Σίγουρα έχεις διανύσει μία περίοδο στη ζωή σου που ψάχνεις να βρεις επείγοντος νέα δουλειά και δεν μπορείς να βρεις με τίποτα. Μην απελπίζεσαι, καθώς η αναζήτηση εργασίας είναι μία αγχωτική διαδικασία που όλοι έχουμε περάσει. Πρέπει να δείξεις τον καλύτερο σου εαυτό για να πετύχεις τον στόχο σου και να βρεις τη δουλειά των ονείρων σου.
Είτε είναι η πρώτη σου φορά, είτε απλά θέλεις να φύγεις από τη δουλειά που είσαι ήδη, υπάρχουν κάποια tips που άμα ακολουθήσεις, αυξάνεις τις πιθανότητες σου για να βρεις μία καλή θέση. Πώς όμως μπορείς να το κάνεις αυτό; Τι πρέπει να φροντίσεις όταν ψάχνεις να βρεις δουλειά; Σίγουρα θα έχεις ακούσει αρκετές συμβουλές από φίλους και γνωστούς, όμως ίσως κανείς δε σου έχει πει κάποια σημαντικά πράγματα. Διάβασε παρακάτω 6 σημαντικά tips για την αναζήτηση εργασίας!
Αναζήτηση εργασίας: Τι να αποφύγεις και τι όχι!
1. Στόχος – αναζήτηση εργασίας
Αρχικά, όταν ψάχνεις για δουλειά, πρέπει να έχεις καθορίσει από πριν τους στόχους σου. Έχεις αποφασίσει πάνω σε τι θέλεις να εργαστείς; Κάνε καλή έρευνα για τον κλάδο που θέλεις να καταρτισθείς και μάθε όσα περισσότερα πράγματα μπορείς. Αν η δουλειά των ονείρων σου απαιτεί περισσότερα skills από αυτά που ήδη έχεις, μη διστάσεις να κάνεις κάποιο καινούριο σεμινάριο ή εκπαίδευση που θα σου φανεί χρήσιμη. Όλα αυτά θα σε φέρουν πιο κοντά στον στόχο σου!
Δες επίσης: 5 Συνήθειες που αποφεύγουν οι πετυχημένοι άντρες
2. Βιογραφικό
Ακόμα ένα πράγμα που πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή είναι το βιογραφικό σου. Πρέπει να είναι κατανοητό, λιτό και περιεκτικό, έτσι ώστε να μην κουράσει τους HR (human resources) που θα το διαβάσουν. Επίσης, εστίασε σε εμπειρίες σχετικές με το αντικείμενο της θέσης που θέλεις να εργαστείς. Δε χρειάζεται να αφιερώσεις χώρο από το βιογραφικό σου για να εξηγήσεις τις αρμοδιότητες σου σαν barista, αν επιθυμείς να εργαστείς σαν λογιστής. Όμως, μην υπερβάλλεις για τις ικανότητες σου και μη συμπεριλάβεις skills που δεν έχεις. Ο μελλοντικός σου εργοδότης, δε θα αργήσει να το καταλάβει και ίσως κινδυνέψεις με μία πιθανή απόλυση. Αν δυσκολεύεσαι να στήσεις σωστά το βιογραφικό σου, βρες στο internet κάποιο οδηγό ή απευθύνσου σε κάποιον ειδικό!
Δες επίσης: 7 Λάθη δεν πρέπει να κάνεις στο βιογραφικό σημείωμα!
3. Εφαρμογές και αγγελίες εργασίας
Επίσης, είναι πολύ σημαντικό το που θα απευθυνθείς για να βρεις δουλειά! Υπάρχουν αρκετές σελίδες στο internet που μπορείς να στείλεις αιτήσεις για δουλειά, όπου ανεβάζεις εύκολα το βιογραφικό σου και κανονίζεις συνεντεύξεις με τα κατάλληλα άτομα. Μην περιορίσεις τις επιλογές σου. Επισκέψου κάθε δυνατή σελίδα και κάνε καλή έρευνα μήπως στην περιοχή σου υπάρχουν αρμόδια γραφεία εύρεσης εργασίας!
Δες επίσης: 5 Λόγοι που δυσκολεύεσαι να βρεις δουλειά
4. Αιτήσεις για δουλειά – αναζήτηση εργασίας
Άλλο ένα σημαντικό κομμάτι που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου, είναι το πλήθος των αιτήσεων για εργασία που θα κάνεις. Σε κάποιες πόλεις και κλάδους, οι υπεύθυνοι πρόσληψης ανθρώπινου δυναμικού γνωρίζονται μεταξύ τους και κρατάνε καλά στο αρχείο τους κάθε περίπτωση υποψηφίου. Καλό είναι να μην κάνεις αιτήσεις σε θέσεις πολλών διαφορετικών κλάδων, καθώς θα θεωρήσουν πως δεν είσαι ένα σταθερό άτομο ή δεν έχεις θέσει κάποιο στόχο. Για αυτό, κάνε αίτηση μόνο σε δουλειές σχετικές ή παρεμφερείς στο αντικείμενο που θέλεις να εργαστείς.
Δες επίσης: Μήπως ήρθε η ώρα να βρεις νέα δουλειά;
5. Κοινωνικός κύκλος
Ακόμα, μη διστάσεις να αναφέρεις στους φίλους, πρώην συναδέλφους και συγγενείς σου ότι βρίσκεσαι στη διαδικασία αναζήτησης εργασίας. Σίγουρα κάποιος από αυτούς θα έχει ακούσει για κάποια κενή θέση και θα σου προτείνει. Ακόμα, ίσως κάποιος γνωρίζει κάποιον που πρέπει να απευθυνθείς. Όμως μην καθησυχαστείς, ακόμα και αν πας σε κάποια συνέντευξη που έκλεισες μέσω γνωστού. Δείξε θέληση, όραμα και αυτοπεποίθηση, καθώς αυτά θέλουν να δουν οι εργοδότες από έναν υποψήφιο!
Δες επίσης: 7 Δεξιότητες που ψάχνουν όλοι οι εργοδότες
6. Συνεντεύξεις – αναζήτηση εργασίας
Δες επίσης: 5 Συμβουλές για μία πετυχημένη συνέντευξη
Τέλος, η συνέντευξη είναι πολύ σημαντικό κομμάτι! Πρέπει να είσαι καλά προετοιμασμένος για κάθε πιθανή ερώτηση. Για αυτό, διάβασε καλά για την επιχείρηση που σε έχει καλέσει για συνέντευξη και δείξε με τον τρόπο σου πως είσαι η κατάλληλη επιλογή. Μη διστάσεις να εκφράσεις τις απορίες σου, καθώς και να πεις πως δε γνωρίζεις κάποια πράγματα, αλλά είσαι διατεθειμένος να τα μάθεις.