Η χαρά είναι ένα πολύπλοκο θέμα με διάφορες πτυχές. Έχουν εκφραστεί αμέτρητες απόψεις πάνω στο ζήτημα, ιδιαίτερα στο θέμα της απόκτησής της. Σίγουρα δεν μπορούμε να την διασφαλίσουμε για πάντα, αφού υπάρχουν και εξωτερικοί παράγοντες των οποίων δεν έχουμε τον έλεγχο. Όμως, τι και αν σου έλεγα πως υπάρχουν ορισμένες συμπεριφορές που την επηρεάζουν, χωρίς να το καταλαβαίνουμε; Κι όμως, πολλές φορές αρκεί απλά να αλλάξουμε τον τρόπο αντιμετώπισής μας σε ορισμένα ζητήματα, ώστε να δούμε μεγάλη αλλαγή. Αυτό, φυσικά περιλαμβάνει το να αποφεύγουμε να φερόμαστε ή να σκεφτόμαστε με έναν τρόπο που την επηρεάζει. Συνέχισε να διαβάζεις, λοιπόν, για να δεις τις 7 συμπεριφορές που αποφεύγουν οι χαρούμενοι άνθρωποι.
Ποιες είναι οι 7 συμπεριφορές που σκοτώνουν την χαρά σου!
Κουτσομπολιό
Μην ξοδεύεις τον χρόνο και την ενέργειά σου σε συνήθειες όπως το κουτσομπολιό! Αν αποτελεί μια από τις κύριες ασχολίες σου, όταν βρίσκεσαι στο περιβάλλον μιας παρέας, μάλλον πρέπει να ανακατευθύνεις τα ενδιαφέροντά σου. Η ενασχόληση με τις ζωές των άλλων δεν πρόκεται να σου προσφέρει τίποτα και σε καμία περίπτωση δεν θα βελτιώσει την δική σου. Τον χρόνο που αφιερώνεις, επομένως, να νοιάζεσαι για το τι κάνουν οι άλλοι μπορείς να τον διοχετεύσεις κάνοντας πιο παραγωγικά πράγματα από τα οποία θα επωφελείσαι πραγματικά. Τέλος, να έχεις πάντα στο μυαλό σου πόσο αναξιόπιστα και βαρετά φαίνονται τα άτομα των οποίων η μόνη ευχαρίστηση είναι η αναμετάδοση κουτσομπολιών τα οποία δεν έχουν καμία σχέση μαζί τους!
Δες επίσης: 5 Συνήθειες που χαλάν την καθημερινότητα σου
Κατάκριση
Η υπερβολική κατάκριση μπορεί σίγουρα να είναι μια συνήθεια που σε απομακρύνει από την χαρά. Αυτό, επείδη, δεν αφήνεις τον εαυτό σου να χαλαρώσει. Να θυμάσαι πως κανείς δεν είναι τέλειος και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να το κρίνει αυτό. Έχοντας αυτή την συνήθεια γεμίζεις το μυαλό σου με αρνητισμό και πίεση και δεν αφήνεις χώρο για θετικές σκέψεις και συναισθήματα. Ακόμα, μπαίνεις στην διαδικασία μόνιμης επιφυλακής και εγρήγορσης, αφού έχεις στο μυαλό σου πως κάθε τι χρειάζεται βελτίωση ή αλλαγή. Δεν είναι κακό, κάποιες φορές, να δέχεσαι τα πράγματα όπως είναι!
Αρνητισμός
Ο αρνητισμός από μόνος του, όπως είναι αναμενόμενο, δεν έχει θέση στην ζωή ενός χαρούμενου ισορροπημένου ανθρώπου. Μην το πάρεις στραβά, δεν μπορούμε μονίμως να σκεφτόμαστε θετικά, και ακόμα και αν το κάναμε δεν θα μας έκανε καλό. Ο υπέρμετρος αρνητισμός, όμως, δεν μας αφήνει να απολαύσουμε την ζωή, την καθημερινότητα και τα μικρά της πράγματα με τις ατέλειές τους. Έτσι, όσο πιο γρήγορα αποδεχτείς πως πάντα θα υπάρχουν και αρνητικές πτυχές της ζωής και πορευτείς με αυτό, θα δεις μεγάλη αλλαγή πάνω σου!
Δες επίσης: 6 Συμβουλές για να είσαι πιο θετικός!
Παράπονα
Όλοι παραπονιόμαστε και είναι απολύτως φυσικό να υπάρχουν πράγματα που μας ενοχλούν. Όταν, όμως, το μόνο που κάνεις είναι να παραπονιέσαι μονίμως για κάθε θέμα σκοτώνεις την χαρά σου αργά και βασανιστικά. Ενισχύει τις αρνητικές σου σκέψεις και δεν σε αφήνει να συγκεντρωθείς σε καλύτερα πράγματα, ή μερικές φορές να ξεπεράσεις μια άσχημη κατάσταση, αφού εμμένεις στο να τη σκέφτεσαι και να την αφήνεις να σε επηρεάζει. Ακόμα, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως το να παραπονιέσαι αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα σου, της ορμόνης που συνδέεται με το στρες. Η υπερβολική αύξηση αυτή μπορεί να έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σου.
Δες επίσης: 6 Τρόποι για να μειώσεις το άγχος και το στρες
Υπερβολικά ψέματα
Μερικές φορές, τα ψέματα είναι αναπόφευκτα. Δεν μπορούμε να λέμε πάντα την αλήθεια σε όλους για όλα. Tι γίνεται, όμως, όταν τα ψέματα φτάνουν σε ακραίο σημείο και γίνονται πιο σοβαρά; Λέγοντας πολλά και σοβαρά ψέματα, μπορείς να καταστρέψεις τις σχέσεις σου. Αν κάποιος ανακαλύψει πως του είπες ψέματα δεν θα σε δει ποτέ ξανά με τον ίδιο τρόπο, πράγμα που μπορεί να έχει επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της ζωής σου, όπως στην καριέρα σου. Μπορεί, ακόμα, να επηρεάσει και την αυτοεκτίμησή σου και τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τον εαυτό σου, καθώς μπορεί να αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου ως “κακό άτομο”.
Δες επίσης: 5 Χαρακτηριστικά που σε κάνουν αδιαμφισβήτητα ελκυστικό!
Δογματισμός
Κάθε άνθρωπος έχει τις αντιλήψεις και τα πιστεύω του. Το να είσαι δογματισμένος παρ’όλα αυτά, σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής σου δεν πρόκειται να βοηθήσει με την χαρά σου. Ο δογματισμένος άνθρωπος δεν προσαρμόζεται εύκολα σε ένα περιβάλλον ξένο από αυτό που έχει συνηθίσει, ενώ δεν είναι ανοιχτός σε άλλες απόψεις. Μπορείς να διατηρείς τις πεποιθήσεις σου χωρίς, όμως, να υποτιμάς εκείνες των άλλων ανθρώπων και να πιστεύεις σε κάτι χωρίς να το αφήνεις να σε αναλώνει σε σημείο που δεν μπορείς να σκφτείς πέρα από αυτό.
Δες επίσης: Πως να αφήσεις πίσω τον παλιό σου εαυτό!
Δικαιολογίες
Δες επίσης: 8 Χαρακτηριστικά που έχουν τα Ψυχικά υγιή άτομα!
Μπορεί το να δικαιολογείσαι να μην σου ακούγεται σαν κάτι απαραίτητα κακό. Μπορεί, όμως, να γίνει καθώς, δικαιολογώντας συνέχεια τον εαυτό σου μπορεί να οδηγήσει σε διαστρέβλωση των πραγμάτων. Στην προσπάθεια σου, λοιπόν, να προστετεύσεις την εικόνα που έχουν οι άλλοι για σένα και εσύ για τον εαυτό σου, δεν μπορείς να δεις την πραγματικότητα. Mερικές φορές δεν είσαι ο καλός της υπόθεσης ή μπορεί τα κίνητρά σου να μην ευνόησαν μια κατάσταση, όσο σημαντικά και αν ήταν για σένα. Όταν το αποδεχτείς αυτό θα αποκτήσεις μια άλλη έννοια ισορροπίας και κατ’επέκταση χαράς στην ζωή σου.