Αναμφίβολα, ο εγκέφαλος είναι το πιο σημαντικό όργανο στο σώμα μας. Κυριολεκτικά οτιδήποτε μπορείς να κάνεις ή να σκεφτείς γίνεται μέσω του εγκεφάλου σου, όπως το ότι διαβάζεις αυτό το άρθρο.
Έτσι, είναι σημαντικό να κρατάμε τον εγκέφαλο μας σε εγρήγορση και σε καλή φυσική κατάσταση. Πώς όμως το κάνεις αυτό;
Υπάρχουν πάρα πολλά συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες εκεί έξω που υπόσχονται να σε βοηθήσουν στην συγκέντρωση, την μνήμη και την εκτέλεση δραστηριοτήτων.
Τι ισχύει όμως πραγματικά; Υπάρχουν όντως συμπληρώματα που επηρεάζουν την λειτουργία του εγκεφάλου σου και εάν ναι, είναι απαραίτητα για έναν υγιή εγκέφαλο;
Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής για την λειτουργία του εγκεφάλου;
Παρόλο που τα περισσότερα συμπληρώματα διατροφής που υπόσχονται βελτίωση στην λειτουργία του εγκεφάλου δεν έχουν ελεγχθεί, είναι αλήθεια πως υπάρχουν ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα που μπορούν να σε βοηθήσουν.
Με βάση τα ευρήματα αυτά, δημιουργήθηκαν τα συμπληρώματα για τον εγκέφαλο, με την υπόσχεση ότι θα σε βοηθήσουν να “σκέφτεσαι” καλύτερα. Παρόλα αυτά, οι εν λόγω βιταμίνες και μέταλλα είναι στοιχεία τα οποία μπορούμε να βρούμε στην διατροφή μας και λίγοι είναι οι άνθρωποι που έχουν έλλειψη σε αυτά.
Εφόσον διατηρείς μία υγιεινή διατροφή, πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, σιτηρά και πρωτεΐνη, τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστείς ποτέ συμπλήρωμα για την λειτουργία του εγκεφάλου σου και ακόμα και εάν πάρεις, δεν θα δεις μεγάλη διαφορά.
Ποια στοιχεία βοηθούν στην υγεία του εγκεφάλου;
Ωμέγα 3: Τα λιπαρά οξέα ωμέγα 3 είναι ένα θρεπτικό συστατικό που πολύ συχνά συσχετίζεται με την υγεία του εγκεφάλου. Το σώμα μας δεν δημιουργεί φυσικά λιπαρά οξέα, το οποίο σημαίνει πως πρέπει να τα παίρνουμε μέσω της διατροφής μας.
Τα βρίσκουμε κυρίως σε ψάρια όπως ο τόνος, οι αντζούγιες και οι σαρδέλες αλλά ωμέγα 3 υπάρχουν επίσης και σε φυτικά προϊόντα όπως ο λιναρόσπορος, οι σπόροι chia και τα καρύδια.
Θιαμίνη: Η θιαμίνη ή αλλιώς βιταμίνη Β1 παίζει σημαντικό ρόλο στην σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και συγκεκριμένα στην αγωγιμότητα των νευρικών ερεθισμάτων που αποστέλλονται από τον εγκέφαλο.
Βρίσκουμε την θιαμίνη σε τροφές όπως το χοιρινό, το ψάρι, τα όσπρια, οι φακές και τα ενισχυμένα με βιταμίνες δημητριακά. Για τους άνδρες, προτείνεται η κατανάλωση 1.2 μιλιγραμμάριου βιταμίνης Β1 την ημέρα.
Φολικό οξύ: Το φολικό οξύ είναι μία άλλη βιταμίνη Β η οποία σχετίζεται με την λειτουργία του εγκεφάλου. Το φολικό οξύ θεωρείται πως επιβραδύνει την έκπτωση της μνήμης και της συγκέντρωσης η οποία επέρχεται με την ηλικία.
Υπάρχει κυρίως στο σπανάκι, τις φακές και σε άλλα λαχανικά όπως τα σπαράγγια.
Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C έχει αποδειχτεί πως προστατεύει τον εγκέφαλο από το οξειδωτικό στρες καθώς και ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην σύνθεση της ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή.
Μπορείς να βρεις βιταμίνη C στα πορτοκάλια, λεμόνια και μανταρίνια καθώς και στα περισσότερα λαχανικά.
Συμπέρασμα: Χρειάζεσαι συμπλήρωμα διατροφής για την λειτουργία του εγκεφάλου;
Η σύντομη απάντηση είναι όχι, δεν χρειάζεσαι κανένα συμπλήρωμα διατροφής για να δουλεύει καλύτερα ο εγκέφαλός σου και κανένα συμπλήρωμα δεν θα σε βοηθήσει περισσότερο από ό,τι μία υγιεινή διατροφή.
Εάν όμως έχεις έλλειψη σε οποιοδήποτε από τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά και έχεις παρατηρήσει μία πτώση στις γνωστικές του ικανότητες, τότε καλό θα ήταν να πάρεις το αντίστοιχο συμπλήρωμα ενώ κατά τη διάρκεια βελτιώνεις την διατροφή σου αντίστοιχα.
Όταν είμαστε υγιείς και καλά μέσα μας τότε αυτό αντικατροπτίζεται και στο πώς σκεφτόμαστε και ενεργούμε. Επομένως μην χαλάσεις τσάμπα τα λεφτά σου σε συμπληρώματα που υπόσχονται να σου αλλάξουν την ζωή ενώ μπορείς να το κάνεις μέσω του τρόπου ζωής σου.